Ruslar tehdit altında

Rusya Devlet Başkanı Putin,Türkiye’deki Rusya vatandaşlarının tehdit altında olduğunu söyledi. Başbakan Medvedev ise Türkiye ile ortak bazı projelerin iptal edilebileceğini söyledi.

Ruslar tehdit altında

Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının Türk F16’ları tarafından vurulmasının ardından Moskova -Ankara arasındaki gerilim devam ediyor. 

Rusya Devlet Başkanı Putin, Türkiye’nin radikal İslam’ı desteklediğini öne sürdü ve uçak düşürme benzeri bir krizin tekrarlanması durumunda tepki vereceklerini belirtti. Putin konuşmasında ‘Sorun bizim dün bizim tanık olduğumuz  trajedi değil, sorun, daha derin. Türkiye’deki mevcut liderliğini son yollarda ülkenin İslamlaştırılmasını destekleyen bilinçli bir politika izlediğini gözlemliyoruz’ ifadesini kullandı. 

MUTLAKA TEPKİ VERİRİZ

SU-24 uçağının düşürülmesi sonrası yeni olaylarına yaşanma ihtimalini göz ardı edemeyeceklerini ifade eden Rusya Lideri Putin, ‘Benzer şeyler tekrarlanırsa mutlaka tepki vereceğiz. Türkiye’de bulunan vatandaşlarımız da tabii ki büyük riskle karşılaşabilir. Rusya Dışişleri Bakanlığı, bu konuda uyarı yapmak zorunda’ ifadesini kullandı.

Putin ayrıca uçağın düşürülmesinden sonra Türkiye’de bulunan ve Türkiye’ye gidecek Rus vatandaşları için önlem alınmasının şart olduğunu belirtti. Putin, ‘Dışişleri Bakanlığı, tehlike olduğuna dair uyarıda bulunarak doğru yapıyor.” diye konuştu.

AĞIR SUÇLAMA

Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev ise bazı Türk yetkililerinin IŞİD petrolünden maddi çıkarlar sağladığını iddia etti. Yekaterinburg kentini ziyaret eden Medvedev, Türkiye tarafından Suriye sınırında düşürülen Su-24 uçağı ile ilgili açıklama yaptı. 

Türkiye’nin IŞİD’i koruduğunu iddia eden Medvedev, ‘Türkiye, bu davranışıyla IŞİD teröristlerini koruduğunu göstermiş oldu. Var olan bilgilere bakıldığında bazı Türk yetkililerin IŞİD’in elde ettiği petrolden maddi çıkarları olduğunu görüyoruz’ dedi. İki ülke ilişkilerinin zarar gördüğünü belirten Medvedev, ‘Bu zarar zor telafi edilir. Bunun sonucu çok önemli projelerden vazgeçilmesi ve Türk şirketlerin Rusya pazarındaki yerini kaybetmesi olabilir’ dedi.

Rusya’dan S 400 hamlesi

Suriye sınırında Rusya savaş uçağının düşürülmesinin ardından Moskova’nın askeri alandaki ilk hamleleri netleşti. 

Bu çerçevede Akdeniz’de Türk karasularının hemen dibine Rus donanmasının en büyük hava savunma gemilerinden ‘Moskova’yı konuşlandırma kararı aldı. S-300’lere benzer hava savunma sistemlerine sahip olduğu belirtilen ‘Moskova’, herhangi bir tehdit algılamasına anında cevap verecek. Ayrıca Suriye üzerinde uçuş yapan Rus bombardıman uçaklarına artık avcı uçakları da eşlik edecek ve her türlü tehdide anında karşılık verilecek. 

Öte yandan, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Lazkiye’deki Himeymim Hava Üssü’ne S-400 hava savunma sistemi yerleştirme kararı aldıklarını söyledi. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov da, Savunma Bakanlığı’nın aldığı S-400 kararının Putin tarafından da onaylandığını açıkladı.  400 kilometre uzaklığı ve 27 kilometre yüksekliği hedef alabilen sistemin menziline Türkiye’nin de girdiği belirtildi.

İkinci pilot kurtarıldı 

Rusya Savunma Bakanlığı, düşürülen uçaktaki ikinci pilotun güvenli bir şekilde Suriye’deki Rus hava üssüne ulaştığını açıkladı. Rus Savunma Bakanı, önceki gn düşürülen uçaktan atlayan ikinci pilotun günvende olduğunu söyleyerek, ” Pilotumuz, Suriye’nin Rus hava üssüne ulaştı” açıklamasını yaptı.

‘SOYKIRIM’ MİSİLLEMESİ

Adil Rusya partisi lideri Sergey Mironov, ‘Ermeni soykırımını inkarın suç sayılmasını öngören bir yasa tasarısının Rusya Devlet Duması’na sunulduğunu’ duyurdu. Mironov Twitter’dan yaptığı açıklamada ”Az önce, Türkiye tarafından 1915’te gerçekleştirilen Ermeni soykırımını inkar edenlerin sorumlu tutulmasıyla ilgili bir yasa tasarısı sunduk” diye yazdı.

Büyükelçiliğe saldırı

Türkiye’nin Rus uçağını düşürmesini protesto eden Ruslar, Moskova’daki Türkiye Büyükelçiliği’ne saldırdı. Protestocuların taşlarla, boya, yumurta ve domateslerle yaptığı saldırının ardından Moskova’daki elçilik binası savaş alanına döndü. Camların kırıldığı, elçilikteki eşyaların zarar gördüğü protestonun ardından oluşan görüntü Rus medyasında geniş yer buldu.

‘Önceden planlandı’

Rusya savaş uçağının Suriye sınırında düşürülmesinin ardından Moskova-Ankara arasında ilk  üst düzey görüşme dün gerçekleşti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov’u aradı. Ancak ardı ardına gelen açıklamala, iki ülke arasındaki  gerginliği bir kez daha ortaya koydu. Önce Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Türk F 16’ların  Rus uçağını düşürmesi ‘planlı provokasyon gibi görünüyor’dedi ve Türkiye ile ilişkileri yeniden değerlendieceklerini belirtti. Lavrov ayrıca Türkiye ile yüzyüze bir görüşmenin de olmayacağını söyledi.

 

Ancak Lavrov’un bu sözlerinden sonra telefon görüşmesi ile ilgili açıklama yapan Türk Dışişleri Bakanlığı, ilerleyen günlerde iki bakanın biraraya geleceğini duyurdu. Türkiye Dışişleri’nin açıklamasından  kısa bir süre sonra da, Rus İntarfaks haber ajansı, Lavrov’un sözcüsüne dayandırarak, ‘görüşme konusunda mutabakat yok’ açıklamasını geçti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X