Samanyolu’nda 1 milyar yıldızın haritası çıkarıldı

Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) 2013’te uzaya gönderilen Gaia uzay teleskobu, Samanyolu’ndaki 1 milyar yıldızın fotoğrafını çekerek 3 boyutlu haritasını çıkardı.

Samanyolu’nda 1 milyar yıldızın haritası çıkarıldı

ESA’nın 2013’te Samanyolu’nun 3 boyutlu haritasını çıkarmak için fırlattığı Gaia uzay teleskobu, 5 yıllık görev süresinin ortasındayken 1 milyar yıldızın fotoğrafını çekip 3 boyutlu haritasını çıkarmayı başardı.

 

Güneş sistemine 1,5 milyon kilometre mesafedeki gözlem merkezine kenetlenen Gaia’nın ESA’ya yolladığı fotoğraflar sayesinde, bilim insanları şu ana kadar hiç çıkartılmamış bir yıldız şemasına ulaştı.

 

Bilim insanları, bugüne kadar hep Dünya’nın da içinde yer aldığı Samanyolu galaksisinin tam ve net bir şemasını çıkartmayı hedeflemişti.

 

İnsan saçının çapını bin kilometreden ölçebilecek donanıma sahip Gaia, milyar piksellik kamerasıyla, bugüne kadar Samanyolu’na ait toplanan bilgi ve fotoğrafların 20 kat fazlasını çekti.

 

Yıldızların Dünya’ya uzaklığı hesaplanabilecek

 

Gaia, yıldızların yalnızca fotoğraflarını çekmekle kalmadı, onların yerlerini, birbirlerine olan mesafelerini ve hareket hızlarını da hesapladı.

 

Bu bilgiler ışığında, Samanyolu’ndaki her yıldızın Dünya’ya uzaklığı da hesap edilebilecek.

 

İsmini Yunan mitolojisindeki Toprak Ana’dan alan teleskobun görev süresi bitene kadar, yıldızların sıcaklıkları, kimyasal oluşumları gibi bilgileri de Dünya’ya yollayacağı tahmin ediliyor.

 

Gaia her ne kadar 1 milyar yıldızı fotoğraflasa da uzmanlar, bu sayının Samanyolu’ndaki yıldız nüfusunun yalnızca yüzde 1’ine tekabül ettiğini savunuyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X