Şentop İznik’te Anayasa’yı anlattı

Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) İznik İlçe Temsilciliği, İznik Akademi programına TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof.Dr. Mustafa Şentop’u konuk etti. Şentop, yeni Anayasa ve Cumhurbaşkanlığı sistemini anlattı.

Şentop İznik’te Anayasa’yı anlattı

HAYRİ ŞEN

Şentop, “Öncelikle Anayasa neler getiriyor, Türkiye’de ne gibi değişiklikler olacak, bilmemiz gerekiyor. Anayasada 18 değişiklik yapılmış, bugün biz de 19’uncu değişikliği yapıyoruz. Bu Anayasa’nın farkı, mahiyeti ve felsefesinin farklı olması” dedi.

Şentop, “2002’ye kadar hep seçimler yapıldı. Başbakanlar değişti. Fakat hiçbir şey değişmedi. Kısacası siyaseti değiştirmeye gücü kalmamış Türkiye’nin. 2002’de iktidara gelen AK Parti döneminde değişimler başladı. Siyasette devlete etki edilebildiğini gösterdik. Türkiye’ye özgü bir anayasa hazırlanıyor. Federasyon yok. Üniter başkanlık modeli var. Yasama yürütme ve yargı erkleri Osmanlı döneminde de tek merkezdeydi. Federasyon iddialarının aslı ve temeli yoktur. Hükümet bu değişiklikle birlikte sandıktan çıkacak. Sistemin en büyük farkı budur” diye konuştu.

‘Gençler ile ilgili düzenlememizde ise 18 yaşındaki bir gencin seçme hakkı var da seçilme hakkı niye olmasın’ diyen Şentop, ‘Belediye başkanı, muhtar, meclis üyesi seçme hakları var. Seçilme yaşını 25’ten 18’e indirip onların da seçilmelerine olanak sağlayacağız” ifadelerine yer verdi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X