Şifayı Türkiye’de buldu

ABD’de yaşayan Amerikalı anne ile Türk babanın işitme engelli dünyaya gelen bebeği, doktorlarının önerisi üzerine Türkiye’de yapılan “beyin sapı implantı” ameliyatı sayesinde artık seslere tepki veriyor.

Şifayı Türkiye’de buldu

Türkiye’de sağlığına kavuşan Aylin Rose Ramelow’un doktoru Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak-Burun-Boğaz (KBB) Anabilm Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Sennaroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hastada doğuştan işitme kaybı bulunduğunu, işitme sinirlerinin de radyolojik sistemle görülemeyecek kadar ince olduğunu belirterek, bunun genetik bozukluktan kaynaklandığını söyledi.

 

Doğuştan işitme kayıplarının büyük kısmının iç kulaktaki tüycüklerin bulunmamasına bağlı olduğunu anlatan Sennaroğlu, işitme siniri olmadığı durumlarda ise iç kulağa yerleştirilen implanttan başarılı sonuçlar elde edilemediğini belirtti.

 

Bu durumda beyin sapı implantı yerleştirilmesi gerektiğini ifade eden Sennaroğlu, söz konusu ameliyatın 2006’dan beri Türkiye’de çocuklarda uygulanmaya başlandığını anımsattı.

 

Prof. Dr. Sennaroğlu, “Dünyada bu ameliyatta Türkiye başarılı olarak gösteriliyor. Yaklaşık 75 hastaya uygulandı. Operasyon sonrasında çok güzel konuşan hastalarımız var” dedi.

 

“Komplike bir operasyon” 

 

Beyin sapı implantı ameliyatının beyin cerrahisi, KBB ve odyolojinin içinde olduğu komplike bir operasyon olduğunu belirten Sennaroğlu, şu bilgileri aktardı:

 

“Beyin ameliyat sırasında açılarak işitme merkezi bulunuyor ve aynı zamanda odyologlar da ameliyatta gerekli testleri yaparak aletin doğru yere yerleşmesini sağlıyor. ABD’de bu uygulama yeni başladı. FDA onaylı üç merkez var ve hala deneme aşamasında uygulanıyor. ABD’de erişkin hastalarda uygulanıyor, çocuklarda deneme aşamasında. Aylin Ramelow ve ailesi de Harward Üniversitesine gitti, House Kliniğe gitti ancak deneme aşamasındaki araştırmalara dahil edilemeyecekleri belirtildi. İstedikleri takdirde ameliyatın yapılması için Türkiye ya da İtalya’ya gidebilecekleri belirtilerek ülkemiz referans gösterildi. Ramelow ailesi de bizi tercih etti. Çok başarılı bir operasyon yapıldı. Ameliyatta aynı seansta incecik bir sinir olan tarafa normal implant yerleştirildi, diğer tarafta da da beyin sapı implantı yerleştirildi. Operasyon yaklaşık 7 saat sürdü. Başarılı geçti. İyileşme seyri çok iyi.”

 

“Sese ilk tepkiyi verdi”

 

Aylin Rose’un operasyon sonrasında duymaya başladığını bildiren Sennaroğlu, implant hayati merkezlere çok yakın bulunduğu ve bir anda sesin tam duyulmasıyla aşırı uyarıya bağlı tepki olabileceği için yavaş yavaş ilerleme gerektiğini söyledi.

 

Prof. Dr. Sennaroğlu, hastanın ilk olarak zil sesine tepki verdiğini ve zamanla tüm sesleri algılayacağını vurgulayarak, yerleştirilen cihazların ömür boyu hasta tarafından kullanılacağını anlattı.

 

Operasyonun başarısını ABD’li hekimlerle paylaştıklarını ifade eden Sennaroğlu, “Zaten başarılı olduğumuz için hastalar buraya yönlendiriliyor. Bu bizim için de gurur verici” dedi.

 

Operasyonu gerçekleştiren hekimlerden nöroşirürji uzmanı Prof. Dr. Burçak Bilginer de ailenin yaklaşık 1,5 ay Türkiye’de kalacağını ve odyoloji tedavisinin devam edeceğini belirterek, hastanın altı ayda bir Türkiye’de kontrol edileceğini söyledi.

 

“Çocuğumun sağlığını Türk hekimlerine borçluyuz”

 

Anne Hoily Ramelow da bebeğinin doğumundan sonra yapılan tarama testlerinde duymadığının tespit edildiğini kaydederek, o andan itibaren neler yapılabileceğine ilişkin araştırma yaptıklarını ve ABD’de çeşitli merkezlere başvurduklarını anlattı.

 

Anne Ramelow, çok zor günler geçirdiklerini, ABD’de bu ameliyat için Türkiye’nin adres gösterildiğini belirterek, “Çok heyecanlandık çünkü orada yapılamayacağı belirtildi. Burayı araştırdık ve hocalarımla temas kurduk. Çok mutluyum. Bebeğim duyacak ve konuşacak. Bir gün bana ‘anne’ diyecek. O günü sabırsızlıkla bekliyorum” ifadesini kullandı.

 

Türk hekimlere çok teşekkür eden anne Ramelow, “Çocuğumun sağlığını ve mutluluğumuzu Türk hekimlerine borçluyuz. Onlara, çok güveniyoruz, minnettarız” diye konuştu.

 

Baba Noyan Ramelow ise “Bize ameliyatı ABD’de yapamayacaklarını söylediler. Üç ayrı merkeze gittik. Burada klinik araştırma yapıldığını ve çocuğumuzun buna dahil edilemeyeceğini ilettiler ancak tüm merkezlerden Türkiye’deki bu merkeze yönlendirildik sonra hocamıza ulaştık” dedi.

 

Mutluğunu dile getiren Ramelow, kızının tam olarak duyması ve konuşmasının birkaç yılı alacağını, bugünü heyecan içinde ama sabırla bekleyeceklerini bildirdi.

 

Ramelow, “Türkiye bize yarınlar için umut oldu. Şimdi yaşadıklarımız hayal değil gerçek. Türk hekimlerine çok teşekkür ederiz” şeklinde konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X