Şii isyanı

Suudi Arabistan’ın, önde gelen Şii din adamlarından Ayetullah en-Nemr’i idam etmesi Şii dünyasını ayağa kaldırdı.

Şii isyanı

İran’da öfkeli kalabalık Suudi Arabistan Büyükelçiliği’ni ateşe verdi.  Dini lider Hamaney ‘ilahi intikam’ sözü verdi. 

Suudi Arabistan’ın, aralarında Suudi vatandaşı Şii din adamı Ayetullah en-Nemr,in de olduğu 47 kişiyi idam etmesine tepki çığ gibi büyüyor. İran’ın başkenti Tahran’daki Suudi Arabistan Büyükelçiliği önünde toplanan eylemciler, elçilik binasına saldırdı. Riyad yönetimi aleyhinde sloganlar atan eylemcilerden bazıları elçiliğe girerek, binayı ateşe verdi. 

Güvenlik güçleri olaylara müdahale ederek elçiliğe giren eylemcileri dışarı çıkardı. Polisin müdahalesine rağmen göstericiler bir süre elçilik çevresinde beklemeye devam etti. Bu sırada itfaiye ekipleri de yangını söndürdü. 

İran’ın en büyük ikinci şehri Meşhet’te, idamı protesto eden bir grup şehirdeki Suudi Arabistan Konsolosluğu’nu ateşe verdi. 

İLAHİ İNTİKAM

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney de, en Nemr’in idamını kişisel internet sitesinde yayınladığı açıklamayla kınadı. Hamaney, Nemr’in sadece Suudi Arabistan yönetimini açık bir şekilde eleştirdiği için hukuksuzca idam edildiğini belirterek, ‘İlahi intikam şüphesiz Suudi siyasetçilerin yakasına yapışacak’ ifadelerini kullandı. 

CEHENNEMİN KAPISI

Iraklı Şii din adamlarından Mukteda el Sadr ise, tüm bölgedeki Şiilere Suudilere karşı ayaklanma çağrısı yaptı. 

Irak’taki Bedr Tugayları lideri Kasım el Aracı da, ‘Bu cehennemin kapısını aralayan büyük bir suç’ ifadedini kullandı. 

Iraklı Şiilerin lideri Ayetullah Ali Sistani ise, idamı ‘adaletsiz bir bir saldırı’ olarak niteledi. Iraklı Şii liderlerden Humam Hamudi de, ‘Şeyh en Nemr’in idamı, mezhep çatışmasını artırmayı amaçlayan IŞİD’e hizmet etmiştir’ diye konuştu. 

BAHREYN, HİNDİSTAN, ABD

Nüfusun büyük bir kısmı Şiilerden oluşan Bahreyn’de Suudi Arabistan karşıtı gösterilerin merkezi başkent Manama’ydı. Bahreynli Şiilerin daha önce Sünni yönetim karşıtı ayaklanmaları Suudi Arabistan desteğiyle bastırılmıştı. Hindistan’ın Cemmnu ve Keşmir bölgesindeki Şii nüfus da, Ayetullah en-Nemr’in idam edilmesini protesto etti. 

İngiltere’nin başkenti Londra’da Suudi Arabistan Büyükelçiliği’nin önünde toplanan bir grup, Riyad yönetimine tepki gösterilmesi çağrısında bulundu. Tahran’ın sert tepki gösterdiği idam, Amerika Birleşik Devletleri tarafından da eleştirildi. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada Ayetullah en-Nemr’in ölümünün bölgede mezhep çatışmalarını şiddetlendirebileceği endişesine yer verildi. 

AB VE BM’DEN KINAMA

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, idamların Suudi Arabistan’da ifade özgürlüğü, temel ve siyasi haklara saygı konusunda ciddi endişelere yol açtığını ifade etti. 

 

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un da, Suudi Arabistan’da 47 kişinin idam edilmesi nedeniyle büyük üzüntü duyduğunu belirterek, mezhepsel gerilimi artırmaktan kaçınma çağrısı yaptı. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X