Simgelerin köprüsü yükseliyor

Tamamlandığında ‘dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüsü’ unvanını alacak olan 1915 Çanakkale Köprüsü’nün her iki ayağının inşasında yarıya yaklaşıldı.

Simgelerin köprüsü yükseliyor

Gelibolu ilçesinde konumlanan köprü için deniz içi ve su üstü çalışmaları aralıksız sürüyor. Sütlüce ve Şekerkaya şantiyelerinde 318’er metre olacak köprünün iki ayağının 15’nci blokları yerleştirilerek 143 metre yüksekliğe ulaşıldı.

İki ayak aralığı Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100’üncü yılıyla anlamlandırılarak 2023 metre olacak 1915 Çanakkale Köprüsü, tasarımındaki inceliklerle de dünyada bir ilk olacak.

Köprünün kule bağlantıları ve unsurları Türk bayrağının renkleri olan kırmızı ve beyaza boyanacak. Her iki yakadaki kulelerin üst kısmı ise Seyit Onbaşı’nın Çanakkale Savaşları’nda namluya sürdüğü top mermisini temsil edecek şekilde yapılacak.

2022 YILINDA AÇILACAK

Çanakkale Boğazı’nın ilk asma köprüsünün toplam uzunluğunun 4 bin 608 metre olması planlanıyor. Köprünün 45,06 metre genişlik ve 3,5 metre yükseklikte inşa edilecek tabliyenin her iki tarafında bakım onarım amacıyla yürüme yolları bulunacak.

Köprü için 2 yaklaşım viyadüğü, 4 betonarme viyadük, 10 alt geçit köprüsü, 33 üst geçit köprüsü, 6 köprü, 43 alt geçit, 115 menfez, 12 kavşak, 4 otoyol hizmet tesisi, 2 bakım işletme merkezi, 6 ücret toplama istasyonu inşa edilecek. 1915 Çanakkale Köprüsü’nün 18 Mart 2022’de hizmete açılması planlanıyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X