Siyah incir hasadı başlıyor

İngiliz Kraliyet ailesinin mutfağına kadar giren, uzun raf ömrü, iri dış görüntüsü, tadı ve nefasetiyle dünyanın en kaliteli inciri kabul edilen ‘Bursa Siyahı’nın hasadına yarın başlanacak.

Siyah incir hasadı başlıyor

Edinilen bilgilere göre, Ekonomi Bakanlığı Marmara Bölge Müdürlüğünce kurulan ‘Taze Bursa Siyah İnciri Hasat ve İhraç Tarihlerini Belirleme Komisyonu’nun yaptığı bahçe incelemeleri sonucunda, taze ‘Bursa Siyahı’ incirinin yeterli olgunluğa ulaştığı tespit edildi.

Komisyon, Bursa’nın tüm köylerinde, ‘Bursa Siyahı’ incirinin hasadına 18 Ağustos, ihracatına ise 20 Ağustos’tan itibaren izin verdi. 1990 yılında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından tescil edilen ve ildeki yaklaşık 40 köyde yetiştirilen ekonomik değeri yüksek bir ürün olan ‘Bursa Siyahı’ inciri, Cambridge Düşesi Kate Middleton’ın, hamilelik döneminde tükettiği bu ürünün uluslararası düzeyde tanıtımı ve ihracatında tarihi rekorlar kırılmasına katkı sağladı.

İHRACAT HEDEFİ 50 MİLYON $

Uludağ Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği, bu çerçevede 2014 yılında 18 bin ton Bursa Siyahı inciri karşılığında yaklaşık 43 milyon dolar döviz girdisi sağlarken, 2015 yılı ihracat hedefini 50 milyon dolar olarak belirledi. 

Almanya, İngiltere, Fransa ve Hollanda gibi AB ülkeleri başta olmak üzere Rusya’ya da önemli oranda dış satımı gerçekleştirilen ‘Bursa Siyahı’ incirinin ABD’ye ihracatı konusunda izin çalışmaları sürüyor. Valilik de ilin en önemli ihraç ürünü olan ‘Bursa Siyahı’nın pazar değerinin korunması amacıyla, erken olgunlaşmayı sağlayan Ethephon’un kullanımını yayınladığı genelgeyle yasakladı. Yasağa uymayanlar hakkında idari para cezalarının uygulanacağı bildirildi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X