Soydaşlardan Uysal’a büyük tepki

ORSAM Başkanı Ahmet Uysal’ın bir televizyon programında, “Balkan göçmenlerinin Türk olmadığı, sonradan Türkleştiği” şeklinde kullandığı ifadeye Türkiye’deki Balkan göçmenleri camiasından büyük tepki geldi.

Soydaşlardan Uysal’a büyük tepki

Balkan Türkleri Göçmen ve Mülteci Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Kader Özlem, bu ifadenin Balkan göçmenleri camiasında büyük bir üzüntüye yol açtığını belirterek, “Bu bağlamda kamuoyunda konuyla ilgili yaratılmak istenen algı operasyonlarına karşı tarihsel gerçekliklerin altını bir kez daha çizmek isteriz ki; 14. Yüzyılın ikinci yarısından itibaren Anadolu’dan Rumeli’ye yönelik yapılan Osmanlı fütuhatıyla birlikte Balkanlar’ı ‘vatan yapmak’ ve ‘şenlendirmek’ için Anadolu’daki Oğuz Türkleri olarak bizler Balkanlar’a yerleştirildik. Kökenimiz Anadolu’ya dayanan Oğuz’dur, Evlad-ı Fatihan’dır, Yörük’tür, dolayısıyla Türkoğlu Türk’tür’ diye konuştu.

‘SURİYELİLERLE KARIŞTIRMAYIN’…

Balkan Türkleri’nin sadece zor günlerinde Türkiye’yi hatırlamadığının altını çizen Özlem, ‘Fiziki olarak Türkiye sınırları dışında olsalar da ruhen yaşamlarını Türkiye ile ve Türkiye’de idame ettirirler. Suriye’de yaşanan iç savaş nedeniyle ülkemize sığınan ve hukuken ‘geçici koruma altında bulunan Suriyelilerin’ dramını ve zorluklarını anlamakla birlikte, Balkan göçmenleri olarak bu kapsamda anılmaktan son derece rahatsızlık duymaktayız. Suriyeliler ile Türkiye’nin asli unsuru olan Balkan göçmenleri arasında kurulmak istenen bağıntıyı şiddetle reddediyoruz. Türk toplumunda bu kapsamda oluşturulmak istenen kutuplaşmanın ve algı operasyonunun bir parçası olmayacağız” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X