Su varillerinden koltuk takımına ilgi

Suriye’deki iç savaştan kaçarak Hatay’ın Reyhanlı ilçesine sığınan demir ustası 38 yaşındaki İbrahim Taha, atıl durumdaki su varillerini koltuk takımına dönüştürerek yaptığı ürünlere talep artınca siparişleri yetiştiremez hale gelirken, yanında 5 kişiyi i

Su varillerinden koltuk takımına ilgi

Suriye’de yaşadığı bölgenin hava saldırılarına maruz kalması üzerine can güvenlikleri için ailesiyle birlikte 4 yıl önce Türkiye’ye gelen Taha, geçimini sağlamak için demircilik mesleğini Reyhanlı’da da sürdürme kararı aldı.

 

İlçede kendi imkanlarıyla kiraladıkları evde ailesiyle beraber kalan Taha, bir yandan dükkanında işine devam ederken bir yandan da çevresinde gördüğü çok sayıdaki boş varili değerlendirmeye başladı.

 

Taha, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mesleğini Türkiye’de de en iyi şekilde yapmaya çalıştığını söyledi. Yaptığı işlerin müşteriler tarafından beğenilmesinin kendisini mutlu ettiğini anlatan Taha, yeni ürünler de ortaya koymaya çalıştığını belirtti.

 

Taha, bu düşünceyle geçen yıl boş varilleri değerlendirmeye karar verdiğini ifade ederek, “Boş varillerden ne yapabileceğimi düşünürken malzemenin koltuk takımına uygun hale getirilebileceğini fark ettim. Su varillerini yaklaşık 3 saat uğraş sonucunda koltuk takımı olarak ortaya çıkardım. İlk yaptığım koltuk takımını evimin bahçesine koydum. Çevredekilerden oldukça olumlu tepkiler aldım ve çok beğenildi. Evdeki koltuk takımının aynısından isteyenlerin olması üzerine üretim yapmaya karar verdim.” diye konuştu.

 

Taleplere yetişemez hale geldi

 

Taha, yaklaşık 1 yıldır yaptığı ürünlere taleplerin artması üzerine topladığı varillerin yetmemeye başladığının altını çizerek, bunun üzerine boş varil satın alma yolunu seçtiğini bildirdi.

 

Günde 3 koltuk takımının hazır hale geldiğini ve 3 koltuk ile 1 masadan oluşan setin 600 liradan satışını yaptığını ifade eden Taha, şunları söyledi:

 

“Şu an siparişleri yetiştirmekte zorlanıyoruz. Bunun için yanımda 5 Suriyeli çalışmaya başladı, onlar da benimle birlikte ailesini geçindiriyor. Bir yıl içinde işlerini büyütüp istihdam sağlar hale geldiğim için çok mutluyum. Bu mesleği severek yapmaya devam edeceğim. Yanımda çalışan Suriyeli kardeşlerim de hem meslek öğreniyor hem de evlerinin geçimini sağlıyor. Türkiye’de olduğum ve kendi işimi yaptığım için çok şanslıyım. Atıl durumda bulunan her madde çok kıymetlidir. Hem doğamıza sahip çıkmalıyız hem de onları ekonomik olarak değerlendirmeliyiz. Varillerden koltuk takımı yapmaya devam edeceğim. Ürünleri daha da çeşitlendirmeyi düşünüyorum.”

 

Taha, koltukları büyük özen göstererek ürettiğini belirterek, yapım sürecini şöyle anlattı:

 

“Varilleri temin ettikten sonra iş yerime getirip önce ölçülerini alıp sonra spiral yardımıyla kesiyorum. Kestiğim parçaları düzeltip demir çubukları iç kısımlarına kaynatıyorum. Tüm işlemler bittikten sonra koltuk haline getirdiğimiz varilleri boyuyorum. İki gün kurumaya bırakıyorum. Koltuklar kuruduktan sonra dışarıya çıkartıp içlerine süngerleri koyuyorum ve ardından hazır hale getiriyorum.”

 

Taha’nın yanında çalışan üç çocuk babası Hüseyin Agab da artan ilgi sayesinde kendisinin de iş bulduğunu belirterek, yaptığı işle ailesinin geçimini sağladığını söyledi.

 

Halid Ali ise 7 çocuğuna ekmek götürmenin huzurunu yaşadığını aktararak, “Ustamla yaklaşık bir yıl önce tanıştık ve boş varilleri koltuk takımına dönüştürüyoruz. Siparişlere yetişmekte güçlük çekiyoruz. Şükür bu günlerimize.” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X