Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği (Tarım Kredi) Genel Müdürü Fahrettin Poyraz, tanzim satışta 2,5 aylık planlamaları olduğunu söyledi.
Poyraz, gündeme ilişkin soruları yanıtladı ve son dönemdeki gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Sebze meyvede fiyat artışlarını önlemek amacıyla hayata geçirilen tanzim satış uygulamasının işleyişi konusunda bilgi veren Poyraz, tarım ürünlerinde dönemsel fiyat artışlarının beklenen bir durum olduğunu belirtti.
Meteorolojik durumun etkisiyle üründe azalmaya karşı talepteki devamın fiyat noktasında dengesizliklere sebep olabildiğini kaydeden Poyraz, bu yıl seçim atmosferinin de etkisiyle fiyat artışlarının beklenenin üzerinde gerçekleştiğine işaret etti. Poyraz, ‘’Tarım Kredi olarak biz, doğrudan üreticiden aldığımız ürünlerin toplanması ve bunların İstanbul ile Ankara’da büyükşehir belediyesi ekiplerine tesliminde sorumluluk aldık.
Sistem bu şekilde geçtiğimiz hafta sonu itibarıyla çalışmaya başladı ve kurgulandığı şekliyle çalışıyor. Ankara, İzmir, Mersin, Antalya ve Sakarya olmak üzere 5 bölgeden alım yaptık. 15 kooperatifle başlayan alım süreci artarak devam etti. Sahada 50 personelimiz alımlar noktasında çalışmalarını sürdürüyor. 7 gün 24 saat esaslı durmaksızın üreticiden aldığımız ürünleri büyükşehir ekiplerine teslim ediyoruz” dedi.
YARI YARIYA DÜŞTÜ
Tanzim satış noktalarının piyasada fiyatların düşürülmesinde önemli rol oynadığını dile getiren Poyraz, ‘’Fiyatlarda önceki gün itibarıyla yarıya varan, bazı ürünlerden daha fazla çekilme oldu. Bizim arkamızdan da marketlerde ve manavlarda fiyatlarda ciddi gevşeme oldu. Belli marketler de projeye destek verdi. Kamuoyuna, ‘Bu işin bir piyasası var. Bu piyasada sistemin bozulması noktasında fırsatçılara imkan verilmeyecek. Devlet olarak tüm kurum ve kuruluşlarımızla vatandaşımızın hakkını koruma noktasında sahaya ineriz.’ mesajı verildi” diye konuştu.
Kamuoyunda söz konusu mekanizmanın bir seçim çalışması gibi tartışma konusu yapıldığını hatırlatan Poyraz, şöyle devam etti: ‘’Tanzim satışta 2,5 aylık planlamamız var. Örtü altı üretimin yanı sıra açık alanlardaki ürünler de piyasaya girdiğinde fiyatlarda ürün bolluğundan kaynaklanan bir gevşeme olacak.”
SORGULANMAK İSTEMİYORLAR
Tarım Kredi olarak bin 625 kooperatif ve 206 şubeyle değerler zincirinin özellikle üretim öncesi aşamalarında önemli kapasiteye sahip olduklarını vurgulayan Poyraz, piyasayı regüle etme anlamında ciddi misyon üstlendiklerinin altını çizdi. Üretim sonrasına bakıldığında ciddi sıkıntılar yaşandığını anlatan Poyraz, ürün tüketiciye ulaşana kadar zincirlerin zaman zaman sağlıksız işlediğini, hatta bazen koptuğunu söyledi.
Poyraz, ‘’Hal konusu ele alınmalı. Bunu tamamen tasfiye etmek lazım da demiyorum ama içlerinde bu işi suistimal edenler var. Oralara, bakanlıktan giden elemanlara denetim yaptırmayanlar var. Çünkü bu sistem onlar açısından ciddi bir gelir kapısı olmuş, yaptıkları iş ve işlemlerden dolayı sorgulanmak istemiyorlar. Suistimal edenlerin ayıklanabileceği ama hal esnafı ve komisyoncuların tecrübelerini de sürece dahil edecek, emniyet supabı olarak üretici ve kooperatiflerin yer alacağı bir sistemi tartışmak gerekiyor” dedi.
ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİ OLABİLİR
Fahrettin Poyraz, tanzim satışlarda, piyasada fiyat artışı konusunda dikkati çeken ürünlerin yer aldığını belirterek, ‘’Ürün çeşitliliği noktasında bir talep oluşursa onları da göz önünde bulunduracağız” diye konuştu. Tanzim satışlarda fiyat belirleme konusunda üreticileri mağdur edecek bir fiyatlama yapılmadığını kaydeden Poyraz, ‘’Piyasa şartlarında ne gerekiyorsa üreticilerin razı olacağı fiyatlar üzerinden alım yaptık ve her iki belediyemize sevkıyatını gerçekleştirdik” ifadelerini kullandı.