Tarihi çarşılar ‘birleşti’

İstanbul, Bursa, İzmir, Edirne, Konya, Kayseri ve Kahramanmaraş’taki tarihi çarşıların dernekleri, Bursa merkezli “Tarihi Çarşılar Federasyonu” çatısı altında örgütlendi.

Tarihi çarşılar ‘birleşti’

Tarihi Çarşılar Federasyonu Başkanı Muhsin Özyıldırım, bir restoranda düzenlenen basın toplantısında, çarşıların sadece esnafın malı olmadığını, ecdadın tüm millete ortak emaneti olduğunu söyledi.

 

Özyıldırım, yaklaşık 8 ay boyunca İstanbul Kapalı Çarşı, İzmir Tarihi Kemeraltı Çarşısı, Edirne Alipaşa Çarşısı, Konya Tarihi Bedesten Çarşısı, Kayseri Kapalı Çarşısı, Kahramanmaraş Kapalı Çarşısı ve Bursa Tarihi Çarşı ve Hanlar Birliği olarak çeşitli toplantılar ve müzakereler yaptıklarını hatırlattı.

 

Amaçlarının müşterek olması nedeniyle bu toplantılar sonunda federasyon kurma kararı aldıklarını anlatan Özyıldırım, şunları kaydetti:

 

“Ülkemizde 55 civarında olduğunu bildiğimiz tarihi çarşılara öncülük eden 7 ilin akademisyenlerinin de desteğiyle hazırlanan tüzük, 3 Mart’ta onaylanarak, Tarihi Çarşılar Federasyonu kurulmuş oldu. 6 ay içinde ilk genel kurulu yapmakla yükümlü kurucu yönetim kurulu, 9 kişiden oluştu. Federasyon merkezinin Bursa olması uygun görüldü. Tarihi Çarşılar Federasyonunu oluşturan çarşı dernekleri, yılardır mensubu oldukları çarşıları gönüllülük ile korumayı, yaşatmayı ve yönetmeyi vazife edinmişlerdir. Yerel yönetimler ile bu konuda katettiğimiz mesafe, memnuniyet vericidir. Kentlerin diğer dinamikleri ile yapılması arzu edilen hizmetlerin olduğu da bir gerçektir. Tarihi çarşıların tümünü ilgilendiren genel sorunların ve beklentilerin merkezi hükümete de aktarılması ve yerele destek istenmesi için federasyonun gerekliliği muhakkaktır.”

 

Özyıldırım, turizmin merkezi olan tarihi çarşıların bu birlikteliğinin, ülke birliği anlamına da geldiğini dile getirerek, “Bu birliğin daha da güçlenmesi için diğer tarihi çarşılarımızla en kısa sürede buluşmak, yegane hedefimizdir.” ifadelerini kullandı.

 

“AVM’ler çarşıları etkilemeyecek”

 

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de çarşıların kentin merkezi olduğunu vurgulayarak, çarşıların canlı olmasıyla şehirlerin de canlandığını söyledi.

 

Altepe, çarşıya değer katacak tüm çalışmaları desteklediklerini belirterek, şöyle konuştu:

 

“Alışveriş merkezlerinin çoğalmasına karşılık çarşıların canlı kalabilmesi ve kendini geliştirebilmesi için birtakım önlemler alınması gerekiyor. Çarşıların çalışma sisteminin, disiplininin, esnaflık sisteminin, çalışma saatlerinin ayarlanması ve düzenlenmesi yapıldığı taktirde açılan AVM’ler çarşıları etkilemeyecektir. İşbirliklerini yaygınlaştırmak, bilgi deneyim ve tecrübeleri aktarmak, tüm şehir ve çarşıların canlanması, bu konuda birlikte mesafe alabilmek ve güzellikleri paylaşmak, en önemli hedefimiz. Onun için bu federasyon kuruldu. Birlikte güzel adımlar atılacağını umuyoruz. Yapılacak düzenlemeler ile çarşılara disiplin kazandırılması, alışverişin her alanda canlanması, esnaf kalitesinin ve hizmetin en iyisinin sunulması için atılacak adımlar var. İnşallah bu çatı altında bunları hep birlikte gerçekleştireceğiz.”

 

Toplantıya, federasyonu oluşturan 7 derneğin başkanı da katıldı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X