Tarımda gelecek organik üretimde

Türkiye’de organik tarım yapmak isteyenlerin sayısı her geçen gün artarken, Yenişehir’de de organik tarım yapılabilecek özellikler bulunduğu bildirildi.

Tarımda gelecek organik üretimde

GÜRHAN ADANA

UÜ’ye bağlı Yenişehir İbrahim Orhan Meslek Yüksekokulu Laborant ve Veteriner Teknikerlik Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Emin Karakaş, ilçenin kuzeyindeki köylerde organik tarım yapılabilecek özellikler bulunduğunu belirtti. Karakaş, bu özelliklerin değerlendirilmesiyle bölge halkının kazancının artacağına, köyden göç edenlerin ise geri döneceğine dikkat çekti. 

Yenişehir’in kuzeyinde Samanlı Dağlarında kurulu olan Kıblepınar, Örencik, Reşadiye, Kirazlıyayla, Yıldırım ve Beypınar köylerinin organik hayvan ve bitki yetiştiriciliği için uygun olduğunu anlatan Karakaş, bölgenin organik tarım yapılabilecek çok geniş bir alan olduğunu söyledi. Karakaş, ‘Yenişehir Ovası’na göre bu sırtların yağmur rejimi çok uygun. Kuzeyden gelen yağmur bulutları bu sırtlardan aşağıya pek inmiyor. Yenişehir Ovası’na göre buralar daha çok yağmur alıyor. Ayrıca don ve kırağı çok daha az görülüyor. Bu iklim koşulu, meyve yetiştiriciliği için çok önemli bir özellik’ dedi.

KİMYASAL İLAÇ VE GÜBRE YOK

Yenişehir’deki mevcut tarım ve hayvancılığa alternatif olabilecek bölgelerin saptanmasına yönelik dosyanın ilkini Kıblepınar’da hazırladıklarını ifade eden Karakaş, konuyu tüm ayrıntılarıyla incelendiklerini vurguladı. Karakaş, ‘Kıblepınar’a gidip incelemelerimizi yaptık. Hayvan ve bitki yetiştiriciliğinde herhangi bir kimyasal ilaç ve gübre kullanılmadığını saptadık. Diğer 5 köydeki incelemelerimizi ise 1 yıl içinde tamamlayıp dosya haline getireceğiz’ diye konuştu.

Kıblepınar’da organik hayvan ve bitkisel ürünlerle meyve yetiştiriciliğinin yapılabileceğini gördüklerini ifade eden Karakaş, ‘Yetiştirdikleri ürünlerin piyasada farklılıkları var, ama yöre halkı bu farklılığı fiyatlarına yansıtamıyorlar. Var olan bu potansiyeli değerlendirmek amacıyla devlet ya da özel sektör adımlar atabilir. Devlet organizasyonu sağlayarak, organik üretime teşvik ederken, özel sektör de alım garantisi verebilir. Hazırladığımız dosyada bu yatırımlara yapılacak harcamaların 1 yıl gibi kısa sürede geriye dönüşü olabileceğini anlattık. Bölge halkının kendi kaynakları kullanmasıyla yatırım maliyetlerinin kısa sürede geriye döneceğini öngörüyoruz’ ifadelerini kullandı.

TERSİNE GÖÇ

Alım garantili ürün yetiştiren köylünün birlik ya da kooperatif gibi oluşumlarla aynı çatı altında toplanabileceğinin altını çizen Karakaş, ‘Et, süt, yumurta, bal, başta kiraz olmak üzere meyve çeşitleri birlik ya da kooperatifler aracılığıyla pazarlanabilir. Özel sektör doğrudan bu birlik ya da kooperatiflerle muhatap olur’ dedi.

Bu gibi özellikli bölgelerin en önemli sorunlarının başında neyin nasıl yapılacağının bilinememesi olduğunu söyleyen Karakaş, bölge halkının arpa ve buğday ekerek sadece karnını doyurabildiği bir çalışma modelinin yerine organik ürünler yetiştirerek refah düzeyinin artırılabileceğine inandırılması gerektiğine dikkat çekti. Karakaş. refah düzeyinin artmasıyla birlikte bölgenin potansiyelinin hızla yükseleceğini ve köyden göçenlerin  tekrar geri döneceklerini belirtti. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X