Tarla sürerken ortaya çıkan tarih

Büyükorhan’da bulunan Derecik Bazilikası’nın koruma altına alınarak turizme açılmasına yönelik çalışmalara başlandı. Büyükşehir Belediyesi’ne devredilecek bazilikanın mozaiklerle süslü olan kısmının, camekânla kapatılarak kazıların sürmesi amaçlanıyor.

Tarla sürerken ortaya çıkan tarih

AYDIN KURMUŞ

Büyükorhan Belediyesi’nin, Derecik Mahallesi’nde bulunan bin 600 yıllık bazilikanın tamamen gün yüzüne çıkartılarak turizme kazandırılması amacıyla Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Müzeler Müdürlüğü nezdinde yaptı girişimler olumlu sonuç verdi. Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Dairesi Başkanı Aziz Elbas ile Bursa Müzeler Müdürü Ali Sinan Özbey ilçeye giderek, Belediye Başkanı Hasan Taş ile birlikte, bir örneği sadece Fransa’da bulunduğu ifade edilen bazilikada incelemelerde bulundu. 

1600 YILLIK TARİH…

Büyükorhan Belediye Başkanı Hasan Taş, 2001 yılında bir çiftçinin tarlasını sürerken tesadüfen ortaya çıkan ve o tarihten 2012 yılına kadar dönem dönem kazılar yapılan 1600 yıllık tarihi geçmişe sahip bazilikayı yöre ve ülke turizmine kazandırmak için Büyükşehir Belediyesi ile Bursa Müzeler Müdürlüğüne yaptıkları başvuruların, olumlu sonuçlandığını kaydetti. Hasan Taş, bazilikanın tamamen gün yüzüne çıkartılarak turizme kazandırılması için yaptıkları girişimlerin meyvesini yavaş yavaş aldıklarını ifade etti.

CAMEKÂNLA KAPATILACAK…

Büyükorhan Belediye Başkanı Hasan Taş, “Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Dairesi Başkanı Azis Elbas ve Bursa Müzeler Müdürü Ali Sinan Özbey bazilikada incelemelerde bulundu. İlk etapta, bazilikada çalışmalar yapılması için Büyükşehir Belediyesi’ne devri gerçekleştirilecek. 

Bu etapta Bursa Büyükşehir Belediyesi proje çalışmalarını hemen başlatacak. Proje kapsamında bazilikanın geçmiş yıllarda yapılan kazılar sonucunda ortaya çıkartılan tabanı mozaiklerle süslü olan bölümün üzeri, camekân ile kapatılarak turizme açılacak. Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından kazı çalışmaları yapılarak, bölgenin turizme kazandırılması hedefleniyor” dedi.

 

BAZİLİKA NEDİR?

 

Dikdörtgen biçiminde, uç kısmında yarım çembere benzeyen bir çıkıntısı olan Roma mahkemesi. Bir diğer anlamı ise içi, ortadaki yüksek, yanlardakiler daha alçak olmak üzere iki sıra sütunla üç salona ayrılmış, dikdörtgen biçiminde büyük kilise.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X