Tedirgin eden karar; Hobi evleri konutlaşıyor mu?

Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz, İskan Dışı Alanlar Yönetmeliği’nde yapılan değişiklik sonrası tarım amaçlı kırsal alanlarda neler olabileceğini bugünkü köşesinde paylaştı…

Tedirgin eden karar; Hobi evleri konutlaşıyor mu?

Yılmaz, yazısında şu önemli bilgileri verdi:

Bizi de… Yol ve ulaşım konularında görüşlerini önemsediğimiz ve kent duyarlılığını bildiğimiz M. Tözün Bingöl bu kez İnşaat Yüksek Mühendisi kimliğiyle uyardı.

Konu şu:

2 gün önce, yerleşim yerleri dışında kalan bölgeler için tanımlanan İskan Dışı Alanlar Yönetmeliği’nde değişiklik yapıldı.

Alınan karar…

Bursa gibi, yakın çevrede ağır kentleşme baskısı yaşayan tarım amaçlı kırsalı zengin kentler için yeni tehdit görüntüsü veriyor.

Çünkü…

İskan dışı alanlardaki 1.500 metrekarenin üzerinde olan hisseli parsellerde Tarım ve Orman Bakanlığı uygun görüşü alınarak konut amaçlı yapı izni 1’den 3’e çıkarıldı. Yapıların komşu parsel sınırına 5 metre mesafe bırakma zorunluluğu 3 metreye düşürüldü.

Taban alanı 75 metrekareyi ve 2 katı geçmeden yapılacak 1 bağ evi için Tarım ve Orman Bakanlığı uygun görüşü alınarak köy içi yapılar kapsamında ruhsat zorunluluğu kaldırıldı.

Köylerde bina çatılarında yapılan güneş enerji sistemleri yapı ruhsatından muaf tutuldu.

Tarımsal amaçlı yapıların tanımı genişletilerek, bağ evleri ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nca bu kapsamda olduğu belirlenen diğer yapılar da eklendi.

Birden fazla yapı yapılan parsellerde, binalar arası asgari mesafe 10 metreden 6 metreye düşürüldü. Bina yükseklikleri 6.50 metreden 7.50 metreye çıkarıldı.

Silo gibi tarımsal yapılarda, Tarım ve Orman Bakanlığı uygun görüşü alınmak kaydıyla yükseklik 15 metreye çıkarıldı.

Dahası…

İskan Dışı Alan’da, yani kırsalda yapı yapabilmek için köy nüfusuna kayıtlı olmak ve köyde sürekli oturmak şartı da kaldırıldı.

Kararın tehlikesine İnşaat Yüksek Mühendisi M. Tözün Bingöl dikkat çekti:

“Pandemi sürecinde tarım alanlarına hobi bahçesi adıyla yapılar yapılmıştı. Bu değişiklikle tarım alanlarına yeni bir kent baskısı oluşacak, yeni yapılaşma dalgasıyla kırsal darbe alacak.”

Plansız alanlara yönelik bu karar çok tedirgin edici.

Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamı için tıklayın…

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X