Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, tek gündemlerinin ekonomiyi güçlendirmek ve Türkiye’yi büyütmek olduğunu söyledi.
Varank, Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde İnci GS Yuasa’nın yeni nesil fabrikasının açılışına katıldı. Buradaki konuşmasında yüksek teknolojili, dış ticaret hacmini artıracak yatırımların artmasını istediklerini belirten Varank, bunun için de yatırımcı ve üreticileri aktif bir şekilde desteklediklerini kaydetti.
Bakanlık olarak sanayicilerin üzerindeki yükleri azaltmayı kendilerine görev edindiklerini vurgulayan Varank, ‘’Hiç şüphe yok ki sanayi sektörü, güçlü büyümenin ve nitelikli istihdamın lokomotifi. Buradan hareketle, sektörü desteklemek adına çok somut adımlar atıyoruz.
İstihdam desteklerimiz güçlü bir şekilde sürüyor. Aralık 2020’ye kadar işe alacağınız her yeni çalışanın SGK primlerini ve vergilerini 12 ay boyunca biz ödüyoruz. Eğer kadın, genç ya da engelli istihdam ederseniz bu süre 18 aya çıkıyor. Nisan sonuna kadar her bir ilave istihdamınızın 3 ay boyunca maaşını da biz ödüyoruz. Asgari ücret desteği, 5 puanlık prim indirimi ve bölgesel istihdam teşviklerimiz de aynen sürüyor” dedi.
ÜRÜN BAZLI YAKLAŞIM
Yeni Ekonomi Programı’na (YEP) değinen Bakan Varank, programın ‘Yapısal Dönüşüm Adımları’ başlığında Sanayide Yerlileşme Programı’nın doğrudan kendilerinin sorumluluğunda hayata geçirileceğini dile getirdi. Bakan Varank, ‘’Ürün bazlı bir yaklaşımımız olacak.
Önceliğimiz orta yüksek ve yüksek teknolojili segmentte yer alan ürünler. Seçilen ürünün Ar-Ge’sinden ihracatına varıncaya kadar tüm gelişim sürecini tek pencereden yönetecek bir sistem tasarlıyoruz. Bu sistemde alıcı ve satıcıyı eş anlı destekleyeceğiz. Böylece ölçeklendirme sorununu aşmayı ümit ediyoruz. Yine sistemimiz yerli katma değeri esas alacak” diye konuştu.
ÜLKE SANAYİSİ KAZANSIN
Kaynaklardan en iyi şekilde faydalanmayı ve üretimi çeşitlendirerek ileri taşımayı hedeflediklerinin altını çizen Varank, şöyle devam etti: ‘’Elbette ki bu çok paydaşlı bir süreç. Hem kamudaki hem de özel sektördeki tüm muhataplarımızın değerlendirme ve önerilerine kulak veriyoruz. Çok yapıcı, üretken ve verimli bir iş birliği ruhu oluşturduk. Mayıs ayında kamuoyuyla tüm detayları paylaşacağız. Ortak akılla şekillendirdiğimiz bu politikanın üretim dinamiklerimize güçlü bir destek katacağını düşünüyorum.
Günün sonunda ülkemiz sanayisi kazansın istiyoruz. Tabii bunu derken şunu da ayrıca vurgulamam gerek, programımızın adı yerlileşme ama bu, yabancılara kapımız kapalı anlamına gelmiyor. Biz üretimdeki yerli katma değerin payını artırmanın peşindeyiz.
Dolayısıyla ülkemizde üretim yapan yerli ya da yabancı her kim olursa olsun bizim için eşit öneme sahip olmaya ve imkanlardan eşit ölçüde faydalanmaya devam edecek. Çünkü Türkiye’de üreten herkes bizim için yerlidir.”
TEDBİR ALMAYA DEVAM EDECEĞİZ
Mustafa Varank, yatırım ortamını iyileştirme çalışmalarına da büyük önem verdiklerine dikkati çekti. Varank, ‘’Kalkınma önceliklerimiz çerçevesinde özel sektör dinamikleri ve taleplerini dikkate alarak yatırımların hızlandırılmasına yönelik tedbirleri almaya devam edeceğiz.
Atacağımız başka bir adım da mevcut teşvik sisteminin etkinliğini artırmak.Yatırım teşviklerimizde yerli katma değere ve teknoloji yoğunluğu yüksek işlere öncelik vereceğiz. İlk kez yatırım yapacak firmaları ve öz sermaye yatırımlarını özendirmek istiyoruz” dedi.
REFORM VE ATILIM DÖNEMİ
Türkiye’nin yerel seçim sürecini geride bıraktığını ifade eden Bakan Varank, Türkiye’nin önünde 4,5 yıl seçimsiz bir dönem olduğunu hatırlattı. Bu dönemi reform ve atılım dönemi olarak gördüklerini belirten Varank, ‘’Bu yeni dönemde hedeflerimize odaklanacağız. Tek bir gündemimiz var; ekonomimizi güçlendirmek, Türkiye’yi büyütmek.
Bu yolda adımlarımızı kararlılıkla atacağız. Milletimizin refahını yükseltecek, her alanda bağımsızlığımızı pekiştirecek politikalar üretmeye devam edeceğiz. Şunu açık ve net ifade etmek istiyorum, Türkiye olarak yönümüz katma değerli üretimdir, istihdamdır. Bu hedefimizden bir milim bile sapmadan inşallah Türkiye’yi dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına sokacağız” diye konuştu.

Flipboard