Terör ekonomiyi gölgede bıraktı

Doğu ve Güneydoğu’da yaşanan olaylar ve büyük kentlerde meydana gelen geniş çaplı saldırıların ülkeyi ve iş dünyasını olumsuz etkilediğini belirten BUSİAD YDK, terörün, ekonomik gündemi gölgede bıraktığını bildirdi.

Terör ekonomiyi gölgede bıraktı

Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Yüksek Danışma Kurulu (YDK) toplantısı geçtiğimiz günlerde gerçekleştirildi. Toplantının ardından yapılan açıklamada, ‘2016 Yılına İlişkin Beklentiler’ bölümünde önemli uyarılar dikkat çekti. 

2016 yılı Ocak ayından itibaren artan asgari ücret, düşük petrol fiyatları ve destekleyici para ve maliye politikalarının da yardımıyla iç talebin bu yıl da büyümeyi sürüklemeye devam etmesinin beklendiği dile getirilen açıklamada, ”Bununla birlikte dış finansman ihtiyacı yüksek olmaya devam edecek ve zayıf sermaye girişleri rezervler üzerinde baskı oluşturmayı sürdürecektir. Enflasyon ise hedefin üzerindeki kalma ve yükselme seyrinde olacaktır. Kısa vadede, daha sıkı para ve maliye politikaları kırılganlıkları azaltmaya yardımcı olabilir. Daha uzun vadede ise potansiyel büyümenin ve iç tasarrufların artırılmasına yönelik yapısal reformların gündeme gelmesi gerekmektedir. Yatırımların düşük seyri, düşük verimlilik ve ihracatın mevcut hali büyüme için sürdürülebilir bir görünüm sunmamaktadır” denildi.

TURİZMDE YIPRATICI YIL

Yaklaşan yaz dönemi nedeniyle turizm sektörü açısından bir pencere açmak gerektiğinin altı çizilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: ”Sektör açısından 2016 yılının 2015 yılından daha da yıpratıcı geçeceği öngörülmektedir. Gerek Rusya gibi potansiyel ülkelerden gelmesi beklenen turist sayısında yaşanacak düşüş, gerek Türkiye’ye turist gönderen diğer kaynak pazarlardaki ekonomik sorunlar, gerekse de yurt içinde özellikle terör kaynaklı olumsuz gelişmeler, sektör temsilcilerinin elini zorlaştırmakta ve onları yeni çareler aramaya itmektedir. Ülke ekonomisi adına önemli bir girdi sağlayan turizm gelirlerinden vazgeçmenin mümkün olmayacağı düşünülürse, alternatif kaynak pazarlara yönelmenin ve iç pazarın büyüyen talebini doğru yönetmenin, 2016 yılının ana stratejileri arasında olacağı düşünülmektedir.”

SİYASİLERE ÇAĞRI     

BUSİAD Yüksek Danışma Kurulu açıklamasında, Doğu ve Güneydoğu’da yaşanan olaylarla birlikte bir süredir Türkiye’nin büyük kentlerinde meydana gelen geniş çaplı saldırıların ülkeyi ve iş dünyasını olumsuz etkilediği vurgulandı. Terörün ekonomik gündemi gölgede bıraktığı dile getirilen açıklamada, ”Ülkenin topyekûn sergileyeceği büyüme atağına destek olacak yapının tesis edilmesi, öncelikle terörün ortadan kaldırılarak toplumsal barışı sağlayacak yeni bir anayasa ile demokrasinin güçlenmesi; adalet, hukuk ve yargı alanında yapılacak reformlar ile eğitim alanında geleceğin Türkiye’sini destekleyecek bir sistemin oluşturulması ve yabancı sermayenin ülkede yer bulması için gereken yatırım ikliminin yaratılması konusunda siyasilerden beklentimiz devam etmektedir.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X