Trilye’de büyük değişim

Mudanya Belediyesi, Tirilye’yi 7 proje bölgesine ayıran Kentsel Tasarım Projesi’ni vatandaşlara anlattı.

Trilye’de büyük değişim

ÖMER BİLİK

Tirilye’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmesinin ilk adımı bu proje ile atılacak. 

Mudanya Belediyesi, Tirilye’yi 7 proje bölgesine ayıran Kentsel Tasarım Projesi’ni vatandaşlara anlatırken, Tirilye’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmesinin ilk adımı, Kentsel Tasarım Projesi ile atılacak. 

Mudanya’nın tarihi ve doğal güzellikleriyle ön plana çıkan yerleşimlerinden biri olan Tirilye’de devam eden Koruma Amaçlı Revizyon İmar Planı Çalışması kapsamında izlenecek yol haritası ve Kentsel Tasarım Projesi, “Tirilye Geleceğini Konuşuyor” çalıştayı ile masaya yatırıldı.

Toplam 20 hektar alanda bin 43 parselde 857 yapının bulunduğu Tirilye’de uygulanacak Kentsel Tasarım Projesi’nin sunumu, ÇEKÜL Vakfı Başkan Yardımcısı Mithat Kırayoğlu tarafından yapıldı.

Çalıştaya Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz’ın yanı sıra Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Şehir Bölge Planlama Bölümü Öğretim Görevlisi Tayfun Kahraman, Tirilye’deki derneklerin temsilcileri ile vatandaşlar katıldı. Programda projeyle ilgili sunumlar yapılırken, Tirilyelilerin öneri ve istekleri alındı. 

Kültür mirasının korunması çalışmaları kapsamında Tirilye Modeli oluşturulacağını belirten Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, projenin yalnızca Türkiye’de değil, dünyaya örnek olacağını ifade etti.

Türkyılmaz, “Tirilye’deki kültür rotasını ayağa kaldıracağız. Yapıları fiziki olarak restore edeceğiz. Restorasyonun yanı sıra Tirilye’nin somut olmayan kültürel mirasını geleceğe taşıyacağız.

Anıtsal yapılarımızı koruyacağız. Korunmuş doğa, korunmuş tarım ve Tirilye mutfağının yaşatıldığı bir destinasyon bölgesi olacak” dedi. 

UNESCO HEDEFİ…

ÇEKÜL Vakfı Başkan Yardımcısı Mithat Kırayoğlu da, 7 noktada mimari ölçekte yapılacak tasarımı anlattı. Taş Mektep Restorasyon Projesi ile ilgili bilgiler de paylaşan Kırayoğlu, “Tirilye müzeler kenti oluyor, yerelden evrensele bir koruma sürecini de hayata geçiriyoruz.

Tirilye’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmesinin ilk adımını atmış olacağız. Kentsel doku tamamıyla motorlu taşıtlardan arınacak. Limandan başlayarak Çamlı Kahve’nin altına kadar giden bir yaya sahil rotası oluşturulacak.

Eski balıkçı barınağından başlayan, yaya yolu, bisiklet yolu ve duraklarıyla birlikte keyifli bir sahil rotası koyuyoruz. 150 tescil yapıdan 9 tanesi yok olmuş ama, nerede olduğunu biliyoruz.

Elimizde projeleri var. Bu 9 yapıyı ele alacağız. Bunları yerine koyacağız” diye konuştu.

YAPILACAK ÇALIŞMALAR…

Tirilye Kentsel Tasarım Projesi kapsamındaki çalışmalar çerçevesinde belde girişinde belediyeye ait bir alanda otopark yapılacak. Limanın üst kısmına denk gelen bu bölgede, 300-400 araçlık bir katlı otopark yapılacak.

İlçeyi motorlu taşıtlardan arındırma hedefi doğrultusunda ziyaretçiler, seyir terası işlevi görecek bu bölgeden bir asansör sistemi sayesinde merkeze taşınacak.

Ziyaretçiler kültür rotasını bisikletlerle de izleyebilecek. Tirilye’deki tarihi yağ fabrikası kamulaştırılacak, Zeytinyağı Müzesi haline getirilecek. Yanındaki boş araziye de 200 araçlık otopark yapılacak.

Tarihi yağhane, Endüstriyel Sit Koruma Projesi olarak kültür yaşamına kazandırılacak. Merkezde meydan düzenlemesi yapılacak. Taş Mektep ve çevresinde bir kültür kompleksi yapılacak.

Çamlı Kahve ve yanında bulunan bin metrekarelik park alanının kullanılması planlanıyor. Turizm alanı kapsamındaki bölgede kent dokusuna uygun, silüeti bozmayacak bir otel planlanıyor. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X