Trump’a başkaldırı

Kaliforniya’nın başını çektiği, aralarında New York’un da bulunduğu 16 eyalet, ABD Başkanı Trump’tan davacı oldu. Davanın gerekçesi, Amerikan Başkanı’nın Meksika sınırına örmek istediği duvara fon sağlamak için acil durum ilan etmesi.

Trump’a başkaldırı

ABD’de 16 eyalet, Başkan Donald Trump’ın Meksika sınırına örülecek duvarı finanse etmek amacıyla ilan ettiği ‘ulusal acil durumun’ kaldırılması için mahkemeye başvurdu. 

Kaliforniya’nın başını çektiği eyaletler, Trump’ın başkanlık yetkilerini kötüye kullandığını savunuyor. Kuzey Kaliforniya Bölge Mahkemesi’ne başvuru yapan eyaletler Colorado, Connecticut, Delaware, Hawaii, Illinois, Maine, Maryland, Minnesota, Nevada, New Jersey, New Mexico, New York, Oregon, Virginia ve Michigan olarak sıralandı. Maryland dışında tüm bu eyaletlerin valisi Demokrat ve belediye meclislerinde de çoğunluk durumundalar. Eyaletler, duvar inşasının milyonlarca dolara mal olacağını ve ABD ekonomisine zarar vereceğini savunuyor.

‘YAĞMAYA DUR DEMEK İÇİN’

Başkanlık yetkilerini kötüye kullanmasını engellemek için Trump’ı mahkemeye verdiklerini söyleyen Kaliforniya Başsavcısı Xavier Becerra, ‘Başkan Trump’ın, Kongre’nin kanuni bir şekilde eyaletlerimizde yaşayan insanlara aktarmış olduğu vergi gelirlerini tek taraflı olarak yağmalamasına dur demek için dava açıyoruz. Çoğumuz için, Başkanlık Ofisi bir tiyatro salonu değil’ ifadelerini kullandı.

Texas eyaletinden üç mülk sahibi ve bir çevreci grup da, acil durum ilanının anayasaya aykırı olduğunu söyleyerek cuma günü Trump’a yönelik dava açmıştı.

Demokratların duvar için gerekli finansmana onay vermemesinin ardından ABD’de bütçe onaylanamamış ve federal hizmetler geçen aralık ayından itibaren kısmen durmuştu.
 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X