‘Türk Akımında imzalar haziran sonunda atılabilir’

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Rus doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak Türk Akımı Projesi’nin inşası için imzaların bu ayın sonunda atılabileceğini bildirdi.

‘Türk Akımında imzalar haziran sonunda atılabilir’

Rusya’nın resmi haber ajansı Itar-Tass’ın haberine göre, Novak, Türk Akımı Projesi’yle ilgili, 27-29 Haziran tarihlerinde Avrupa Birliği’yle görüşeceklerini ifade etti. Avrupa Birliği’yle sadece projeyi değil, Ukrayna’yla aralarındaki doğalgaz tedariğine ilişkin konuları da görüşeceklerini bildiren Novak, Türk Akımı Projesi’nin inşası için hükümetlerarası anlaşmanın, haziran sonunda imzalanabileceğini kaydetti.

 

Öte yandan Novak, projenin Yunanistan ayağını finanse etmek isteyen Rus şirketler ve bankaların mevcut olduğunu, projeyle ilgili çalışmaların devam ettiğini vurguladı.

 

Türk Akımı Projesi’nin ilk safhasının, 3,3 milyar avroya mal olması bekleniyor.

 

Rus gazını Avrupa’ya taşıyacak Güney Akım Projesi’nin iptal edilmesinin ardından, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus gazını Avrupa’ya Türkiye üzerinden taşıyacak bir boru hattı yapılacağını geçen aralık ayında açıklamıştı.

 

Türk Akımı adı verilen projenin 63 milyar metreküp kapasiteli olacağı duyurulmuştu. Bu miktarın 47 milyar metreküplük kısmı Avrupa’ya iletilirken, geri kalan 16 milyar metreküplük bölümünün Türkiye’nin iç piyasasında tüketilmesi öngörülüyor.

 

Türkiye, geçen yıl Rusya’dan 27,3 milyar metreküp doğalgaz ithal etti, bunun büyük kısmını BOTAŞ aldı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X