Türk İğnesinin Mucizesi

Türk iğnesinin mucizesi: Olgunlaşma Enstitüleri’ isimli kitapta, first ladyleri giydiren, Kraliçe Elizabeth’e sipariş hazırlayan, Sophia Loren’e defile sunan olgunlaşma enstitüleri anlatılıyor.

Türk İğnesinin Mucizesi

Türk kadınının emeğini dünyaya tanıtan, milli modanın öncüsü olgunlaşma enstitülerinin 74 yıllık hikayesi, ‘Türk İğnesinin Mucizesi’ isimli kitapla ölümsüzleştirildi.

Edinilen bilgilere göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde, Milli Eğitim Bakanlığınca olgunlaşma enstitüleri için başlatılan değişim ve dönüşüm sürecinde, enstitülerin 1940’lı yıllara uzanan geçmişi, ilk kez kapsamlı bir araştırma sonucunda kitaplaştırıldı. Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü öğretmenlerinden Semra Kır Şimşek’in hazırladığı ‘Türk iğnesinin mucizesi: Olgunlaşma Enstitüleri’ isimli kitapta, first ladyleri giydiren, Kraliçe Elizabeth’e sipariş hazırlayan, Hollywood yıldızı Sophia Loren ve İtalyan film yapımcısı Carlo Ponti’ye defile sunan olgunlaşma enstitülerinin dikkat çekici hikayesine yer verildi.

GÜN YÜZÜNE ÇIKMAMIŞ FOTOĞRAFLAR…

Osmanlı Devleti’nde kız çocuklarının eğitimi, mesleki ve teknik eğitimin doğuşundan başlayarak, Cumhuriyet dönemine kadar uzanan araştırmada, enstitülerin milli modaya yön verişi, Türk kadınının emeğinin dünyaya açılması konusunda bilinmeyen detaylar gün yüzüne çıkmamış fotoğraflarla anlatıldı. Kitapta Emine Erdoğan ve Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un ön sözüne de yer verildi. Ön sözünde 1950’lerde Batı’dan yükselen ve tüm dünya toplumlarına nüfuz eden yaşam tarzı karşısında, enstitülerin milli kimliğin korunmasında adeta bir ‘üs’ haline geldiğini aktaran Emine Erdoğan, ”Olgunlaşma enstitülerinin yenilenme çabalarını takdirle karşılıyorum. İnanıyorum ki, bu tarihsel birikimden hareketle, Türk iğnesinin mucizesi olan olgunlaşma enstitüleri, yeni mucizeler göstermeye muktedirdir” değerlendirmesinde bulundu.

CUMHURBAŞKANI EŞLERİNDEN HOLLYWOOD YILDIZLARINA

Kitapta, olgunlaşma enstitülerinin Mevhibe İnönü’den Semra Özal’a, Nazmiye Demirel’den Emine Erdoğan’a kadar neredeyse tüm cumhurbaşkanı ve başbakan eşlerinin ziyaret ya da kıyafet sipariş ettiği mekanlar olduğu belirtildi. Ayrıca enstitülerin İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth, İran İmparatoriçesi Farah Diba, dönemin ABD Dışişleri Bakanı Alexander Haig’in eşi Patricia Haig, Hollywood yıldızı Sophia Loren ve İtalyan film yapımcısı Carlo Ponti’ye sunduğu defilelere yönelik fotoğraflar da kitapta yer verildi.

ATATÜRK’ÜN YATAĞINI ÖRTEN BAYRAK DA ENSTİTÜLERDE HAZIRLANDI

Türkiye genelindeki 24 olgunlaşma enstitüsünün, ayrı ayrı ele alındığı kitapta, Dolmabahçe Sarayı’nda Atatürk’ün yatağını örten bayrağın, İngiltere’deki Madame Tussauds Müzesi’nde sergilenen Atatürk’ün bal mumu heykeli için giysinin, 2009’da olimpiyatlara katılan milli sporcuların kıyafetlerinin enstitüler eliyle hazırlandığı bilgisi de yer aldı. Öte yandan, enstitüler için hazırlanan yeni yol haritası 12 Ekim’de açıklanacak.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X