‘Türkiye için Katar gazı B planından fazlası’

Brookings Enstitüsü’nün Doha merkezi uzmanı Hatip, Türkiye pazarına girecek Katar doğalgazının ‘B’ planından fazlası olduğunu, ülkenin enerji güvenliğini artıracağını söyledi.

‘Türkiye için Katar gazı B planından fazlası’

Merkezi Washington’da bulunan düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsü’nün Doha merkezi uzmanı Luay el Hatip, Türkiye pazarına girecek Katar doğalgazının ‘B’ planından fazlası olduğunu, ülkenin enerji güvenliğini artıracağını ve yükselen tüketime hizmet edeceğini söyledi.

 

Hatip, BOTAŞ  ile Katar milli petrol şirketinin, Tükiye’nin bu ülkeden uzun vadeli ve düzenli sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ithalatı yapmasını sağlayacak ön mutabakat zaptı imzalamasını AA muhabirine değerlendirdi.

 

Türkiye’nin Katar’dan gaz almasının bir B planından fazlası olduğunu ifade eden Hatip, “Ülkenin geleneksel gaz sağlayıcısı Rusya’yla yaşanan siyasi durumlar ve bölgede yaşanan olaylar gözönüne alındığında,

 

Türkiye’nin gaz kaynaklarını çeşitlendirmek ve daha güvenilir üreticilere yönelmek dışında bir şansı yok. Katar gazı da Türkiye’nin enerji güvenliğini artıracak ve yükselen doğalgaz tüketimine hizmet edecek” diye konuştu.

 

“Şu anda LNG almak için iyi zaman”

 

Dubai merkezli Manaar Enerji Grubu’nun Enerji Danışmanlık Bölümü Başkanı ve Enerji Ekonomisti Robin Mills de Türkiye’nin şu anda Katar’dan küçük miktarlarda LNG satın aldığını ve daha büyük miktarlarda olan LNG’nin Cezayir ve Nijerya’dan geldiğini hatırlattı.

 

Mills, Katar’ın Türkiye’de LNG terminali inşa etmesi halinde bu terminal aracılığıyla sadece Katar gazının ülke pazarına girmeyeceğine dikkati çekerek, “Terminalle alakalı yapılacak anlaşmanın şartlarına bağlı olarak başka ülkelerden de LNG Türkiye’ye gelebilir. Şu an Türkiye açısından LNG almak için çok iyi bir zaman. LNG fiyatları düşmeye başladı ve rekabet de artıyor” değerlendirmesinde bulundu.

 

Yeni LNG tesisleri avantaj

 

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Ekonomi Uzmanı Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl de inşa edilecek yeni LNG tesislerinin Türkiye’ye Rusya karşısında önemli avantajlar sağlayacağını ifade etti.

 

Karagöl, Türkiye’nin kurtuluşunun yalnızca LNG’de olduğunun söylenemeyeceğini vurgulayarak, “İnşa edilecek yeni LNG tesisleri, 6 yıl sonra yapılacak kontrat anlaşmalarında Rusya’ya olan bağımlılığın azaltılmasına yönelik imkanlar sunacaktır. Tehditlerin fırsatları doğurduğu gerçeği ile hareketle, Türkiye’nin bu tehdidi bir fırsata dönüştürmesi ve yeni enerji projelerine ara vermeden başlaması gerekmektedir” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X