Türkiye önemli bir yatırım merkezi

Yerli ve yabancı yatırımcılara eşit muamele esasına dayanan liberal bir yatırım rejimiyle Türkiye’nin yıllık ortalama 12,7 milyar dolar doğrudan yabancı yatırım çektiğini dile getiren Bakan Zeybekci, bu rakamın 2015 yılında 16,6 milyar dolara yükseldiğini

Türkiye önemli bir yatırım merkezi

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye’nin küresel doğrudan yatırım akımlarının önemli iştirakçilerinden biri haline geldiğini vemiş ve 2015 yılında devam eden bölgesel gerilimlere rağmen 16,6 milyar dolar doğrudan yabancı yatırım çektiğini söyledi.

Bakan Zeybekci, Çin’in Şanghay kentinde düzenlenen G20 Ticaret Bakanları Toplantısına katılarak, toplantının ‘Çok Taraflı Ticaret Sisteminin Güçlendirilmesi’ başlıklı ikinci oturumunda konuşma yaptı. Antalya’da geçen yıl yapılan G20 Zirvesi’nde üye ülke liderlerinin Dünya Ticaret Örgütü’nün (DTÖ) bel kemiğini oluşturan güçlü ve etkili, çok taraflı ticaret sistemine olan bağlılıklarını teyit ettiklerine vurgu yapan Zeybekci, ‘Hiç şüphe yok ki, güçlü ve etkili bir çok taraflı ticaret sistemi için güçlü siyasi destek verilmesi ve olumlu mesajların gönderilmesi amacıyla G20’nin dayanışmasını daha fazla güçlendirmesi gerekmektedir’ dedi. Zeybekçi, bu durumun ticarette yaşanan mevcut yavaşlamanın tersine döndürülmesinde ve G20’nin küresel büyümeyi artırmaya ilişkin nihai hedeflerine ulaşmasına destek olacağını kaydetti. Zeybekci, G20’nin, ticaret ve yatırım korumacılığına karşı durmaya devam ettiğini dile getirerek, ‘Ancak bununla birlikte, ortaklarımızı olumsuz etkileme potansiyeline sahip pazarı bozucu iç politikalardan da kaçınmalıyız’ uyarısında bulundu.

ANLAŞMALAR ŞEFFAF OLMALI

Zeybekci, ‘Daha güçlü bir çok taraflı ticaret sistemi için, yapmış olduğumuz ikili ve bölgesel ticaret anlaşmalarının, DTÖ kural ve hükümlerine uygunluğundan ve sisteme katkı sağladığından emin olmalıyız’ diye konuştu. Çok taraflı ticaret müzakerelerinde daha az kural koyulmakta olduğuna işaret ederek, Hizmet Ticareti Anlaşması ve Çevresel Ürünler Anlaşması müzakereleri gibi çok taraflı sürecin dışında kalan diğer anlaşmaların kural koymada daha büyük bir öneme sahip olduğunu belirten Zeybekci, bu anlaşmaların dışarıda kalan ülkelerin aleyhinde olacak şekilde dünya ticaretini farklı bloklara bölmesine izin verilmemesi çağrısında bulundu. Bakan Zeybekci, anlaşmaların şeffaf, kapsayıcı ve DTÖ kuralları ile uyumlu olması hem de daha güçlü bir çok taraflı ticaret sistemine katkı sağlaması gerektiğine dikkat çekti.

TİCARETTE YAVAŞLAMA

G20 Ticaret Bakanları Toplantısının ilk gün kapanış oturumunda ‘Küresel Ticaretin Canlandırılması ve Küresel Yatırım Politikası İşbirliği ve Eşgüdümü’ başlıklı bir konuşma daha yapan Zeybekci, hem ticaret hem de yatırım akışındaki küresel yavaşlamanın olumsuz etkilerinin hissedilmeye devam ettiğinin altını çizdi. Nihat Zeybekci, geçen yıl küresel ticaretteki yavaşlamanın sebeplerini ve sonuçlarını analiz ettiklerini belirterek, ‘Hem döngüsel hem yapısal faktörlerin küresel ticarette yavaşlamaya yol açtığını gördük. Netice itibariyle de bu kötüye gidişin üstesinden gelebilecek daha derin ve kapsamlı politikalar geliştirme konusunda birlikte çalışmaya karar verdik’ dedi.

HİZMET TİCARETİ ARTMALI

Stratejinin küresel ticaretteki sürdürülebilir büyümenin sağlanması için önemli politika eylemleri ortaya koymakta olduğunu dile getiren Zeybekci, ”Somut politika eylemleri arasında Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması’nın hızlıca uygulanması vasıtasıyla, ticaret maliyetlerinin düşürülmesi, ticaret finansmanının geliştirilmesi ve gelişme yolundaki ülkelerin küresel değer zincirlerine katılımında önemli bir faktör olan hizmet ticaretinin artırılmasına büyük önem atfetmekteyiz’ diye konuştu.

16,6 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM

Bakan Zeybekci, şunları kaydetti: ‘Türkiye, son 13 yılda sergilediği çarpıcı performansıyla küresel doğrudan yatırım akımlarının önemli iştirakçilerinden biri haline gelmiştir. Yerli ve yabancı yatırımcılara eşit muamele esasına dayanan liberal bir yatırım rejimiyle Türkiye, bu süreçte yıllık ortalama 12,7 milyar dolar doğrudan yabancı yatırım çekmiştir. Bu rakam 2015 yılında devam eden bölgesel gerilimlere rağmen 16,6 milyar dolara yükselmiştir.’ Yatırım ortamının iyileştirilmesinin devam eden bir süreç olduğunu vurgulayan Zeybekci, küresel yatırım politikası işbirliği ve koordinasyonunun teşvik edilmesinin önemine değindi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X