UNESCO’da yeni hedef İznik

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, kentin en değerli kültürel varlıklarından biri olan İznik’in UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girmesi için yoğun çaba sarf ettiklerini söyledi.

UNESCO’da yeni hedef İznik

Büyükşehir Belediyesi ile Uludağ Üniversitesi’nin ev sahipliğinde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen 39. Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde (Merinos AKKM) başladı. Orhangazi Salonu’nda gerçekleştirilen sempozyum yoğun katılımla gerçekleştirildi. Program başlangıcında Türkiye ve Bursa’daki ören yerleri ile Uludağ Üniversitesi ve Zeynel Bey Türbesi’nin taşınmasına ilişkin tanıtım filmleri gösterildi. Davetliler, Prof.Dr. Abdüsselam Uluçam’ın Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan ve 1981 yılında 1. derecede sit alanı ilan edilen Hasankeyf’e ilişkin sunumunu dikkatle izledi. Emekli Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ersin Doğer, sempozyum kapsamında söz olarak bilim kurulu adına görüşlerini dile getirdi. 

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, sempozyum başlangıcında yaptığı konuşmada, yerel yönetimlerin tarihi eserlerin ayağa kaldırılmasındaki önemine değinerek, bu konuda ilk adımı atan ve Tarihi Kentler Birliği’ni kuran şehrin Bursa olduğunu söyledi. 

Kentteki Cumhuriyet, Osmanlı, Selçuklu ve Bitinya Krallığı’na ait izlerin Büyükşehir Belediyesi’nin gerçekleştirdiği çalışmalarla bir bir ayağa kaldırıldığını belirten Başkan Altepe, Osmanlı sultanlarının kurduğu semtlerden oluşan Bursa’nın yapılan çalışmalar sonucunda bir bütün olarak UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girdiğini hatırlattı. 

İznik’in de Bursa’nın öncelikli kültürel değerlerinden biri olduğunu vurgulayan Başkan Altepe, bundan sonraki süreçte ilçenin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girmesini istediklerini ifade etti. 

5 gün sürecek sempozyumda, ‘Kazı Sonuçları Toplantısı’, ‘Araştırma Sonuçları Toplantısı’ ve ‘Arkeometri Sonuçları Toplantısı’nda yaklaşık 340 bildirinin sunulması bekleniyor. ABD, Almanya, Avustralya, Avusturya, Belçika, Fransa, Hollanda, İngiltere, İsviçre, İtalya, Japonya, Kanada ve Polonya’dan birçok bilim insanı sempozyumda yer alıyor. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X