Üreticiye 166 milyar lira

Ziraat Bankası Tarım Politikaları Bölüm Başkanı Ferhat Pişmaf, 2011-2018 yılları arasında üreticiye toplam 166 milyar liralık kredi kullandırıldığını söyledi.

Üreticiye 166 milyar lira

AYŞEGÜL GÜRAL AKTÜRK

Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde (AKKM) önceki gün gerçekleştirilen ‘Seracılık Kredileri Tanıtım Toplantısı’nda konuşan Ferhat Pişmaf, banka olarak kuruluşlarından bu yana tarıma kesintisiz destek veren tek finansman kuruluşu olduklarını belirtti. 2011 ile 2018 yılları arasında toplam 166 milyar lira tarım kredisi kullandırdıklarını ifade eden Pişmaf, ‘’Bugün itibariyle bunların bakiyesi 60,2 milyar lira.

Söz konusu dönemde tarım kredilerimizi 3’e katlamış ve yüzde 216 gibi bir artış gerçekleştirmişiz. Bu dönemde kredi kullandırdığımız üretici sayısı 3 milyon kişi. Bugün borcu devam eden müşteri sayısı ise 680 bin. Yine aynı dönem içerisinde baktığımızda kredili müşteri sayımızda da yüzde 31 gibi bir artış olmuş” dedi.

İŞLETME ÖLÇEĞİYLE BAĞLANTILI

Banka olarak genelde ‘Ziraat Bankası hep büyüklere kredi verir. Hiç küçük üreticiye kredi vermez. Çiftçi köylü buradan yararlanamaz’ diye bir eleştiri aldıklarını dile getiren Pişmaf, rakamsal verilerin böyle olmadığını vurguladı. Pişmaf şöyle devam etti: ‘’Bizim kredilerimiz işletmelerin ölçeğiyle doğrudan bağlantılıdır. Bugün itibariyle tarım kredilerimizden yararlanan 680 bin kişinin yüzde 55’i 50 bin liradan daha az kredi kullananlardan oluşur. Yani bankacılık tabiriyle mikro kredi kullananlardan oluşuyor.

Kredileri kullananların yüzde 78’i 100 bin liradan daha az kredi kullananlardır. Yüzde 94’ü ise 250 bin liradan daha az kredi kullananlardan meydana gelir. Küçük işletmelere kredi veriyor muyuz vermiyor muyuz sorunun tek cevabı budur. İşletme ölçekleri ne kadar büyürse kredi o kadar büyür” diye konuştu.

DÜŞÜK FAİZ İMKANI

Mevcut 60 milyar liranın üzerindeki kredinin ortalama vadesinin 19 ay olduğunu kaydeden Pişmaf, söz konusu kredilerin yüzde 35’inin yatırım kredisi olduğunu anlattı. Ferhat Pişmaf, ‘’Toplam kredilerimizin de yüzde 39’u 3 yıldan daha uzun vadeli kredilerden oluşuyor” dedi. Faiz oranları ilgili de bilgi veren Pişmaf, ‘’Bakanlar Kurulu kapsamında düşük faizli krediler kullandırıyoruz. Mayıs 2013’den beri düşük faizli yatırım ve işletmelerde kullandırdığımız kredilerimizin faizi 1 yıla kadar yüzde 8, 1-4 yıl arası vadede yüzde 10, 4 yıldan uzun vadeli kredilerde de yüzde 11. Bu oranlar 2013’den beri hiç değişmedi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın sübvansiyonları da var. Farklı indirim oranları oluyor. Bakanlık diyor ki, ‘8’in yarısını ya da tamamını ben ödüyorum.’ Bunlar çıktıktan sonra da üreticiye yansıyan faiz oranı konu bazlı olarak yüzde 0 ile 8,25 arasında değişir. Yani sübvansiyonlu kredilerde üreticiye yansıyan en yüksek faiz oranı yüzde 8,25’dir.”

SERACILIKTA JEOTERMAL KULLANIMI

Örtü altı tarımına ilişkin açıklamalarda bulunan Pişmaf, 2011-2017 yılları arasında mevcut seraların yüzde 95’inde topraklı, yüzde 52’sinde ise ısıtmalı tarım yapıldığını söyledi. Seracılıkta jeotermal enerji kullanımını yaygınlaştırmak istediklerine işaret eden Pişmaf, Seracılık Paketi’ni de buna göre kurguladıklarını ifade etti. Seracılık alanında son 4 yılda 4,1 milyar lira kredi kullandırdıklarına ve bunlar içinde yatırım kredilerinin payının yüzde 39 olduğuna dikkati çeken Ferhat Pişmaf, bu dönemde kredi kullandırılan üretici sayısının ise 41 bin olduğunu açıkladı.

Kredi değerlendirmesinde yapı ruhsatı aramadıklarının altını çizen Pişmaf, ‘’Bu yeni bir uygulama değil, köyler mahalle olduğu için belediye mücavir alanına girdi ve ruhsata tabi oldu. Daha önce ruhsat vermeden işini halleden yatırımcılardan şimdi ruhsat isteniyor. Bu karışıklığı önlemek için böyle bir uygulama başlattık” şeklinde konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X