Velayet davalarında çocuk bir eşya gibi İcra aracılığıyla alınamayacak

Boşanmalar sonrası bazı velayet davalarında anne-baba arasındaki çekişmede devreye İcra Müdürleri’nin girmesi ve çocuğu bir taraftan alıp diğer tarafa teslimi toplum vicdanını rencide eden görüntüler olarak haberlere yansıyor. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün ziyareti sırasında bu konuyu gündeme getiren TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu özel bir yasal düzenleme istedi. Gerekçelerini de açıkladı… Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz yazdı…

Velayet davalarında çocuk bir eşya gibi İcra aracılığıyla alınamayacak
HABERİ PAYLAŞ

Her ne kadar… İşleyiş hukuk çerçevesinde ele alınıyorsa da işin sosyolojik ve daha önemlisi çocuk psikolojisi boyutu var.

Konu şu:

Boşanmalarda küçük çocukların velayeti anne ya da babaya bırakılıyor. Velayeti alamayanın da çocukla ilişkisi yargının hükmüyle belirleniyor.

Ancak…

Velayeti alan anne ya da babanın, çocuğu diğerine göstermemesi durumunda, başvuruyla İcra Müdürlüğü devreye giriyor ve çocuğu alıp başvuru yapana teslim ediyor.

Burada da, bazen kamu vicdanını yaralayan görüntüler çıkıyor.

İşte…

Bu soruna insan hakları yaklaşımıyla çözüm geliyor.

Çözümü de…

Hafta içinde Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün ziyareti sırasında gündeme getiren TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı olarak AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu önerdi.

Konuya bakışı şu:

“İcra Müdürlükleri genelde menkul ya da gayrimenkul haczeder. Ne yazık ki, boşanmalardaki bazı velayet davalarında hacze konu çocuk oluyor. Oysa çocuk bir eşya değil. Aksine, korunmaya ve şefkate ihtiyaç duyan, küçük de olsa bir insan.”

Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamı için tıklayın…

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X