Vergi Kanunlarındaki değişiklikler neler getiriyor?

Vergi Usul Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi TBMM’de kabul edildi. Kanunla önemli düzenlemeler yapıldı.Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, 14.10.2021 tarihinde T.B.M.M’de kabul edildi.Daha önce Bütçe Plan Komisyonu’ndan geçen teklifte Türmob tarafından bazı maddelerle ilgili yapılan itirazlar da dikkate alınarak değişiklikler yapılmış ve T.B.M.M’de kabul edilmiştir. Olay Gazetesi Yazarı Fatih Acar yazdı…

Vergi Kanunlarındaki değişiklikler neler getiriyor?

Söz konusu kanunla bürokrasinin ortadan kaldırılması, teknolojik gelişmelere bağlı olarak bazı yükümlülüklerin sadeleştirilmesi, özellikle VUK’ta yer alan ve ihtilaflara neden olan birçok konuda yeni ve yaşanan ihtilafları ortadan kaldıracak birçok düzenleme yanında küçük esnaf olarak ifade edilen ve yaklaşık 850.000 kişiyi ilgilendiren önemli düzenlemeler yapıldı.

Bu yazımızda bu düzenlemelerin tamamı ile ilgili açıklama yapmamız mümkün olmadığından önemli gördüklerimiz aşağıda özet olarak sunulmuştur.

  • BASİT USULDE VERGİLENDİRİLEN MÜKELLEFLERİN KAZANÇLARI GELİR VERGİSİNDEN İSTİSNA EDİLİYOR

“Küçük esnaf” olarak ifade edilen basit usulde vergilendirilen berber, kuaför, tesisatçı, tuhafiyeci, marangoz, kaportacı, lastikçi, tornacı, çay ocağı işletmecisi, terzi, tamirci, taksici, dolmuşçu gibi yıllık cirosu 240 bin liranın altında olan yaklaşık 835 bin küçük esnafın ticari kazançları gelir vergisinden istisna edilerek yıllık beyanname vermemeleri sağlanıyor..

Bu düzenleme ile yaklaşık 235 milyon TL vergiden vazgeçilmiş olacak..

Bu düzenleme getirilmekle birlikte  bu mükellefler belge düzenleyecek ve defter-beyan sistemi üzerinden kayıt tutulmaya devam edilecek.

 Ünlü YouTuber’ların kazançları kayıt altına alınıyor

Buna göre, internet ortamındaki sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticilerinin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar ile akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştirenlerin elektronik uygulama paylaşım ve satış platformları üzerinden elde ettikleri kazançların belli bir tutarın üzerindeki kısmı istisna tutulurken belirlenen tutarın üzerinde kalan kısmı stopaj yoluyla vergilendirilecek.

2020 yılında 20 bin kişinin sosyal medya platformları üzerinden gelir elde ettiği, 100 bin TL’yi aşan tutarda gelir elde eden 975 kişi hakkında vergi incelemesi başlatıldığı Maliye tarafından daha önce açıklanmıştı. Son yıllarda ünlü Youtuber’ların çok yüksek miktarlarda para kazandıkları ve bunların hiçbir şekilde vergilendirilmediği haber bültenlerinde sıkça yer almıştı.

2018, 2019 ve 2020 yıllarında yapılan  çalışmalarda sadece bir sosyal medya platformu üzerinden ortalama 14 bin kişinin 4 milyar TL hasılat elde ettiği belirtiliyor.

Bu kazançlar bankaların yapacağı yüzde 15 oranında vergi kesintisi/stopaj yoluyla sabit oranda vergilendirilecek. İstisnadan yararlanan kişiler yıllık beyanname vermeyecekler.

Stopaj yoluyla bu gelirler üzerinden vergi alınacak olmas olumlu bir gelişme olarak değerlendirilebilir.

Sosyal medya üzerinden elde edilen kazançlar da belli bir tutarı aşmadığı taktirde (2021 yılı için bu tutar 650 bin tl) 2022 yılından itibaren gelir vergisinden istisna olacak.

Fatih Acar’ın yazısının devamı için tıklayın…

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X