Yağış miktarı 2 yıl öncesinin yarısına düştü, susuzluk alarmı geçen yıl verdi

Son 2 yıl hariç tutulduğunda 10 yıllık yağış ortalaması 746.8 milimetre olan Bursa’da 2020 yılındaki yağış miktarı 483.6 milimetre olarak gerçekleşti. Bu miktar, 2018 yağışının neredeyse yarısı. Geçen yıl 511.9 milimetreye düşen yağış miktarı, aslında Bursa için alarm olmuş. Gerçi kentin su kaynakları kuyulardan destekleniyor, ama yağmur ve kar yağmadığı için kuyular da kaynaksız. Konu bugün Büyükşehir’deki geniş katılımlı toplantıda ele alınacak… Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz yazdı…

Yağış miktarı 2 yıl öncesinin yarısına düştü, susuzluk alarmı geçen yıl verdi
HABERİ PAYLAŞ

Kulağımız meteorolojide, gözümüz bulutlarda… Üstelik. o kara bulutları bu kadar gözleyeceğimizi hiç sanmazdık. Meteorolojinin cumartesi gününden itibaren 3 gün yağış tahmini yapması bile moral verdi.

Çünkü…

İklim değişikliği ve küresel ısınmanın yıllık yağış miktarına yansıması hiç de iç açıcı değil.

Onu da…

Balat-Nilüfer bölgesine kurduğu yağmur ölçerlerle yaptığı Pulviometrik Yağmur Ölçümleri’nde elde ettiği değerleri zaman zaman bu sütunlardan paylaştığımız Ercan Bayramlı açıkladı.

Meteorolojiyle ilgili olmamasına karşın, tarımsal üretim firmasında uzun yıllar yöneticilik yaparken gökyüzünü inceleyerek güne başlama ve yağmuru takip etme alışkanlığı olan Bayramlı, emeklilik sonrası da buna devam ediyor.

Nitekim…

Gönderdiği son 10 yılın ortalama değerlerini incelerken adım adım susuzluğa nasıl gittiğimizi daha iyi anladık.

Tablo şu…

Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının devamı için tıklayın…

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X