Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Acemler için belki en küçük dönüş ama trafiğe en kritik dokunuş oldu

Köşe Yazısını Dinle

Açıkçası… Süreci ve arayışları en yakından izleyenlerdeniz. 1984 yerel seçiminden beri yerel yönetimlerin gündeminde trafik var. 1990’ların ortalarından itibaren de her yerel yönetimin önceliği Acemler oldu.

1996 yılıydı…

Sıcak bir yaz akşamı Merinos Kavşağı’nı geçtik Sıcaksu’ya gelmeden 3 şeritli yol durunca kontak kapatıp beklemeye başladık. Acemler yine kilitlenmişti.

Acemler o yıllar hemzemin kavşaktı. Merinos yönünden gelip Çekirge’ye dönecek araçlarla Çekirge’den inip Mudanya ya da İzmir yönüne gidecek araçlar ana yoldaki araçlarla kesişir, bu birikmeyi sinyalizasyon çözemezdi.

Araçta beklerken…

O dönem Büyükşehir Belediye Başkanı olan Erdem Saker’in danışmanı Sadak Gençosman aradı. Başka şey için aramıştı, ama sorun trafikti. Konuşma “Acemler’e yonca yaprağı köprülü kavşak olmadan bu sorun çözülmez” sonucuyla bitti.

Ertesi sabah Saker’in yanında soluğu aldık ve düşüncemizi anlattık. Saker de böyle düşünüyordu, ama Paşa Çiftliği’nden kamulaştırmayı sindiremiyordu.

Buna karşın…

Geliştirdiği formüllerden biri sonuca ulaşacakken siyaset golü ile kesildi, sonra da görev süresi bitti.

1999’da Erdoğan Bilenser seçilince, bu kez ona anlattık. Büyük bir heyecanla Acemler Köprülü Kavşağı için kolları sıvadıysa da, mahkeme projeyi iptal etti.

2004’te…

Rahmetli Hikmet Şahin göreve geldi. Bir sohbet sırasında anlattığımızda, “Ben bu projeyi mahkemeden karar çıkana kadar bitiririm” dedi. Çok hızlı başladı, mahkeme yine iptal kararı verdiğinde köprülü kavşak açılmıştı bile.

Gelin görün ki…

Sürekli doğu-batı ekseninde büyüyen kent, artan araç sayısı kısa sürede yetersiz kalmasına yol açtığı için yerel yönetimler hâlâ Acemler’e çalışıyorlar.

Son dokunuşu…

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş yaptı. Geçen hafta açılan köprü ve bağlantılar arasında biri var ki, belki Acemler’deki en küçük dönüş, ama en kritik dokunuş oldu.

Bu sayede…

Odunluk bölgesinden gelenler Mudanya ve İzmir yönlerine ulaşırken, İzmir yönünden gelenler de U dönüşü yapabilip Mudanya yönüne gidebiliyorlar.

Bu dokunuş Acemler’e gelmeden trafiği keser, köprülü kavşağı rahatlatır.

 

BURBAN hattına İnegöl de düşünülmeli

Gerçi… Hızlı tren inşaatı henüz bitmedi, ama hızlı tren hattında banliyö treni çalıştırılması için projeler üretiliyor. Bu projelere, İMO Ulaşım Komisyonu Başkanı M. Tözün Bingöl’den Çalı-Hasanağa-Kayapa hattıyla Mudanya ve Gemlik hatları eklenmesi önerisi geldi.

Okurlarımız da…

“BURBAN hattı oluşturulacaksa sanayisi ve nüfusuyla İnegöl neden düşünülmüyor?” diye soruyorlar.

 

Bursa taşımacılık geçmişinden sonra yolu yazdı: Bursa Ulaşım Tarihi

Temmuz ayında… Beşinci kitabı Bursa Taşımacılık Tarihi yayınlandığında, Kenan Yetişen için “babadan taşımacı” demiştik.

Çünkü…

Çocukluğumuzda bir dönem komşuluk yaptığımız Otobüsçü Mustafa Yetişen’in oğlu. O nedenle Kenan Yetişen çocukluğundan beri taşımacılık ve ulaşım sektörlerinin içinde yetişti.

Hatta…

ODTÜ’yü bitirip geldiğinde, Bursa’nın ilk taşıyıcılar kooperatifi BUROK’u kurduğu için, Bursa’nın taşımacılık tarihi için kalıcı çalışmayı yapmak ona yakışırdı.

Şimdiyse…

Konunun ikinci aşamasıyla okurlarının karşısına çıktı. Kenan Yetişen altıncı kitabı Bursa Ulaşım Tarihi’nde bu kez yolu anlatırken, “Ulaşım ana unsurları arasında yol, araç ve eşya var” dedi.

Geçtiğimiz hafta…

Makina Mühendisleri Odası ev sahipliğinde sunum yapan Kenan Yetişen bir de Bursa Ulaşım Tarihi fotoğraf sergisi açtı.

 

Beştepe’de dostluk ziyareti

2002’de… AK Parti İl Gençlik Kolları Kurucu Yönetimi’nde görev aldılar.

Cengiz Erdem bu dönem Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde görev yapıyor. Ömer Furkan Banaz da Büyükşehir Belediyesi’nde BURFAŞ Genel Müdürlüğü yanında Bursaspor Başkanlığı üstlendi.

Banaz hafta içi Ankara’ya gidince, Beştepe’de dostu Cengiz Erdem’i Bursaspor 2. Başkanı Sinan Topuk’la birlikte ziyaret etti.

 

İlber Hoca’nın Bursa keyfi: Hanlar Bölgesi’ni inceledi, Çarşı’yı gezdi

Tartışmasız… Son dönemin sözü ve görüşü en çok önemsenen tarihçisi olarak kabul görüyor, sohbetlerine doyum olmuyor. Özellikle, Osmanlı tarihini Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın kendine özgü anlatımından dinlemek ayrı keyif.

İlber Hoca…

Cumartesi günü Büyükşehir Belediyesi’nin organize ettiği 3. Kitap Günleri’ndeki söyleşisi nedeniyle Bursa’daydı.

Sonrasında da…

Yine Büyükşehir Belediyesi’nin Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile birlikte Bursa’ya tarihi kimliğini armağan ettiği proje olan Hanlar Bölgesi çevresinin açılması çakışmalarını inceledi.

Gezisine…

AK Parti İl Başkan Yardımcısı Setenay Asyat Yüksel Olguner’in eşlik ettiği İlber Hoca ayrıca Bakırcılar Çarşısı ve Kapalıçarşı’yı dolaştı.

Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın Bursa’da gezisi, tarihi Büyükşehir Belediyesi binasında sona erdi.

 

BTÜ Yapay Zekâsı’na TÜBİTAK’tan destek

Dünyanın… Yapay Zekâ’yı tartıştığı süreçte moral veren haber hafta içi geldi.

Bursa Teknik Üniversitesi Akademisyenleri tarafından geliştirilen Yapay Zeka Projesi geçen hafta TÜBİTAK tarafından Yapay Zekâ Ekosistem Çağrısı kapsamında desteklenmeye değer bulunan 10 proje arasına alındı.

Bu da…

BTÜ’nün adına ve potansiyeline yakıştı.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X