TBMM’de önce Anayasa Komisyonu, sonra da Meclis Genel Kurulu sabahlara kadar çok hızlı ve çok yoğun çalışarak anayasa değişikliği teklifini kabul etti.
Beklenen…
Aynı hızla kararın onay için Cumhurbaşkanlığı’na gönderilmesiydi.
Ne var ki…
Aradan 10 gün geçtiği halde karar gönderilmeyince, bu kez spekülasyonlar başladı. Çeşitli senaryolar arasında, “Yoksa geri mi çekilecek?” tahminleri bile gündeme geldi.
TBMM kararı dün akşam saatlerinde Cumhurbaşkanlığı’na gönderilince yapılan tüm spekülasyonlar da sona ermiş oldu.
İşte…
Tam da o saatlerde AK Parti İl Başkanı Cemalettin Torun’u aradık ve “Bursa’ya özel stratejiniz var mı?” diye sorduk.
“Elbette var, olmaz mı?” diye söze başladı ve o özel stratejilerden birini açıklamaya şu noktadan başladı:
“1 Kasım seçimine göre Bursa’da 6008 sandık var. Fakat Seçim Kurulu referandum sandıklarındaki seçmen listelerini yeniden düzenleyip 320’den 415’e çıkardı.”
Şöyle devam etti:
“Şimdi her sandıkta 415 seçmen var. O bakımdan sandık sayısı azalabilir, ama biz yine de hesabınızı 1 Kasım’a göre 6008 sandık üzerinden yaptık.”
Şunu ekledi:
“Her sandıkta Sandık Başkanı ve yönetim kurulumuz var. Sandık yönetim kurullarının tümü ayrı ayrı toplantılarını yaptı, sonra da biz onlarla toplantılar yaptık.”
Şunu açıkladı:
“Şimdi bu arkadaşlarımız kendi sandık çevrelerindeki tüm seçmenlere ulaşacaklar. Ev ev gezecekler, tek tek tüm işyerlerini ziyaret edecekler.”
Şunu vurguladı:
“Bu ziyaretlerde, neden evet oyu verilmesi gerektiğini herkese tek tek anlatacaklar.”
Bu noktada…
Böylesine detaylı bir seçmen taraması için referandum kampanyası süresinin yeterli olup olmayacağını sorduk. Şu cevabı verdi:
“Tüm planlamayı yaptık, programlarımız hazır. Önümüzde de 45-50 günlük bir süre var. Bu süre çok da az değil.”
Son sözü şu oldu:
“AK Parti Bursa İl olarak referanduma hazırız.”
İlçelerde teşkilat ve belediye turu
Aradığımızda… AK Parti İl Başkanı Cemalettin Torun referandum kampanyası öncesi AK Parti Genel Merkezi Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı İlyas Şeker’le birlikte ilçeleri ziyaret ediyordu.
Geçmişte Bursa Koordinatörü olarak da görev yapan Şeker teşkilatlarla gündemdeki konular ve referandum görüşmeleri yaparken, yerel yönetimler olan AK Partili belediyelerle görüşmelerde de belediye hizmetleri ve toplumun beklentilerini konuştu.
Piyanoda Lale Hoca… Evde dostlarla İzmir Marşı korosu
Son günlerde… İstanbul’daki stadyumlardan başlayıp dalga dalga illerdeki stadyumlarda tekrarlanan bir tablo var:
Hangi takımın taraftarı olursa olsun, futbolseverler bir ağızdan İzmir Marşı’nı söylüyorlar, “yaşa Mustafa Kemal Paşa yaşa” mısraını daha gür tekrarlıyorlar.
İşte…
Sosyal medyada da büyük yankı gören stadyumda İzmir Marşı görüntülerinin başka bir versiyonu yine sosyal medyada karşımıza çıktı.
İzlediğimiz video, komşu ve çok iyi dost olduklarını bildiğimiz Karabıyık-Yılmaz ailelerinin ev ortamında kaydedilmiş.
Piyanoda…
CHP Bursa Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Lale Karabıyık var. CHP’de siyaset yapan Sanayici Gürel Yılmaz bağlamasıyla eşlik ediyor. Gürel Yılmaz’ın oğlu Barış da gitarıyla katılıyor.
Lale Hoca’nın eşi Nezih Karabayık, Gürel Yılmaz’ın eşi Lale Yılmaz ile ailelerin çocukları da korodalar.
İki aile İzmir Marşı’nı çalıp seslendirirken ortaya da ilgi çekici video çıkmış.
Bu arada…
Gürel Yılmaz’ın saz çalıp türkü söylediğini, hatta albüm yaptığını biliyorduk. Fakat Prof. Dr. Lale Karabıyık’ın piyanosu sürpriz oldu.
Yeni AP’nin İl Başkanı Ahmet Yıldırım oldu
1980 darbesiyle kapatılan Adalet Partisi, eski parlamenterlerden Prof. Dr. Vecdet Öz’ün genel başkanlığında yeniden kuruldu.
Merkez sağı bir araya getirip siyasi dengeyi sağlayacak alternatif olmayı hedefleyen AP’nin Bursa İl Başkanı olarak da, kapatılan AP’nin son Gençlik Kolları Başkanı olan Ahmet Yıldırım görevlendirildi.
AP Genel Başkanı Öz, geçen dönem DYP’de birlikte siyaset yaptıkları Yıldırım’a ayrıca Genel merkez Teşkilat Başkanlığı görevi de verdi.
DYP’de de il başkanlığı yapan Yıldırım yeni parti için kolları sıvadı.
Çin’e bile satışları var: Kendilerine ‘makina terzisi’ diyorlar
Sanayide istihdama yönelik emek-yoğun üretim yerine, dış dünyayla rekabet edebilen teknolojiye dayalı üretim öne geçti. Fabrikalarda üretimi yerini artık robotlar yapıyor.
Gerçi…
Ortaya işsizlik sorunu çıkaran bir durum var, ama yüksek kaliteli ve teknolojiye dayalı üretim katma değer olarak yansıyor ve ihracat değeri artıyor.
Nitekim…
Bursa’da robotik üretim yapan firmalar var. Barida Makina bunlardan biri. Genel Müdür Onur Kalfa ve Finans Direktörü Reha Ateş’i ilgiyle dinledik.
Çünkü…
Nosab’dan Kayapa’ya taşınmaya hazırlandıklarını; Çin, Kore, Hindistan, Slovenya, İspanya, Fransa, İtalya, Romanya, Fas, Meksika, Kanada, Bulgaristan, Rusya, İran’a ihracat yaptıklarını, bayilik verdiklerini söylediler.
Kendilerini de “makina terzisi” olarak tanıtıp şunu söylediler:
“Biz özel üretim yapıyoruz. Firmalar bize nasıl bir makine istediklerini söylüyorlar, biz de istediklerini üretiyoruz.”
Ardından…
Üretim çeşitliliği olarak mühendisliği sanata dönüştürdüklerini vurgulayıp eklediler:
“Bunu yapabilmek için de önce Ar-Ge merkezimizi güçlü tutuyor ve otomasyon yazılımı yapıyoruz. 30 tasarım mühendisi, 12 yazılım uzmanı, 12 proje mühendisi yalnızca geliştirmeye yönelik çalışıyor.”