2011’de CHP Bursa Milletvekili seçilen Doç. Dr. Aykan Erdemir aile köklerinin olduğu Bursa’ya hem başarılı bir milletvekili olarak 4 yıl hizmet etti, hem de CHP’yi yurtdışında yurtiçinde önemli toplantılarda temsil etti.
Özellikle…
Amerika’daki etkili düşünce kuruluşlarında görüşmeler yaptı, konferanslarda düşüncelerini anlattı.
7 Haziran 2015 genel seçimi için aday olmadı. Kararını açıklarken, “Siyasetin mutfağında proje üretmek istiyorum” dediğini bu sütunlardan aktardık.
O bakımdan…
Akademisyen bir siyasetçi, dahası sosyolog olarak farklı siyasi analizler yapan Bursa eski Milletvekili Doç. Dr. Aykan Erdemir’e kurultayı sorduk.
Önce…
Genel tartışmaların ötesinde farklı bir bakış açısı ortaya koydu:
“2014 kurultayında seçilen Parti Meclisi’nin yaş ortalaması 53.8’di. Bu kurultayda PM yaş ortalaması ise 49.7’ye indi.”
Şunun altını çizdi:
“Gençleşmeyi sevindirici ve çok önemli buluyorum. Bana göre kurultayın iki önemli sonucundan biri gençleşme oldu.”
İkinci tespiti şu:
“Kurultay demokratik bir yarışa sahne oldu. Çok sayıda farklı liste yarıştı, çok sayıda aday vardı. Delege de özgür iradesiyle oy verdi.”
Kurultayı…
“Çok renkli ve çok sesli” gören Erdemir’in üzerinde durduğu bir nokta da şu:
“Tek başına genel başkanın belirlemediği, partinin ortak aklıyla oluşan bir Parti Meclisi ortaya çıktı.”
Bu noktada…
Genel başkanın kurultaya önerdiği listenin yarısının seçilememesi liderin zaafı mı olur, yoksa demokrasi mi işler? İşte Aykan Erdemir’in cevabı:
“Türkiye’de maalesef siyasi zafiyet olarak algılanır. Çoğulcu demokrasiyle yönetilen hiçbir ülkede hiçbir Parti Meclisi yalnızca genel başkan önerisiyle şekillenmez.”
Devam etti:
“AK Parti ve MHP’deki tablo Türkiye’ye özgü tablodur ve Avrupa’da yoktur. Avrupa’da tek listenin yarıştığı, oylandığı, genel başkan iradesi dışında kimsenin yönetime giremediği bir siyasi tablo olmaz.”
Özellikle vurguladı:
“1983 yılındaki Siyasi Partiler Yasası çerçevesinden baktığımızda gerçekten alışılmadık bir durum. O yasaya da alışmayalım. Artık o yasanın öngörmediği sonuçlar üretelim.”
Arzusu şu:
“Başka siyasi partilerde de CHP’deki gibi tablolar oluşsun. Çünkü, bu tablolar sanılanın aksine demokrasinin şansıdır.”
Ardından…
Başka bir sonuca dikkat çekti:
“Parti örgütü değişim isteğini gösterdi. Bunu da, genel başkan değişimiyle değil, Parti Meclisi ve dolayısıyla MYK değişimini bizzat yaparak anlattı.”
Değişimin yüzü: Selin Sayek Böke
CHP Bursa eski Milletvekili Doç. Dr. Aykan Erdemir’le sohbet ederken, kurultaydan çıkan bir başka sonuca dikkat çekti:
“1 Eylül 2014’te, yani yalnızca 16 ay önce siyasete giren Selin Sayek Böke, bu kurultaydaki oy sıralamasında açık ara birinci çıktı. Bunu çok önemli ve sevindirici buluyorum.”
Nedenini de açıkladı:
“Demek ki parti örgütü yenileşmeye, yeni yüzlere, yeni seslere açık. Yenileşmeye karşı bir taassubu yok.”
Yani…
“Yani Selin Sayek Böke, CHP’deki değişimin yüzü olarak algılanacak bir sonuç elde etti.”
Aykan Erdemir artık Bilkent’te
Doç. Dr. Aykan Erdemir siyasete atılıp CHP Bursa Milletvekili olmadan önce ODTÜ’de öğretim üyesiydi. Milletvekilliği sonrası yine ODTÜ’ye döndü.
Bir süre önce de Bilkent Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’ne öğretim üyesi olarak geçti. Siyasetle ilgisini ise şöyle tanımladı:
“Düşünce Mutfağı’nda çalışıyorum, Genel Başkan da biliyor. Sosyal Demokrasi Derneği yönetimindeyim. Yeni Arayış adıyla kurduğumuz platformu yaşatmaya çalışıyoruz.”
Şunu ekledi:
“Kısacası, düşünce siyaset projeleri üreten çalışmalar içindeyim. Bu yolla hizmet vermek istiyorum.”
Mudanya’nın pazar trafiğine Güney Çevre Yolu çözümü!
Bir dönem Bursa’nın sayfiyesi olan Mudanya artık kent merkezine en yakın sahil yerleşimi olarak bambaşka bir işlev üstlendi.
İstanbul’a denizden açılan kapı olmasının yanında, restoranları, çay bahçeleri ve kafeteryalarıyla sosyal yaşamı geliştiği için Bursa’da deniz havası almak isteyenler Mudanya’ya geliyor.
Tercihte, yolu nedeniyle Mudanya’ya ulaşım kolaylığını eklemek de gerekiyor.
Ne var ki…
Kolay ulaşım yaz aylarında özellikle de pazar ve tatil günlerinde Mudanya’da trafik kâbusu yaşanmasına yol açıyor. Çünkü tarihi yapıları nedeniyle SİT bölgesi fazla olan Mudanya’nın dar caddeleri gelen araç trafiğini kaldıramıyor.
Yeni caddeler açmak da kolay olmadığı için, pazar günleri Mudanya’ya girmek de, çıkabilmek de büyük sorun.
Hele…
Mudanya’dan geçip Kumyaka’ya, Tirilye’ye, Eşkel’e gitmeyi ya da buralardan dönmeyi düşünmek bile insanı bunaltıyor.
İşte…
Bu sorunu AK Parti Mudanya İlçe Başkanı Erdal Kaya gündemine aldı. Dün sohbet ederken şunu söyledi:
“Mudanya’nın içindeki yollar trafiği taşımıyor. Çevre Yolu olarak başlayan çalışma da yine ilçenin içinde kalacağı için sorunu çözmeyecek. Daha köklü bir çözüm olması gerekiyor.”
Düşüncesi şu:
“Mudanya’nın güneyindeki yamaçlardan açılacak yeni yol sorunu çözer.”
Yeri de gösterdi:
“Tepederbent’te yeni hastanenin yanından, Mudanya’nın çıkışındaki Yıldıztepe’ye kadar gelir. Aradaki Siteler-Yenimahalle, Ömerbey, Halitpaşa gibi mahallelere inişler verilerek ulaşım sağlanır.”
Şunu vurguladı:
“AK Parti Mudanya olarak Büyükşehir Belediye Başkanımız Recep Altepe’ye bu projeyi götüreceğiz. İnanıyorum ki Recep Başkan da ilgisiz kalmayacak ve Mudanya’nın trafiğine köklü bir çözüm getireceğiz.”
Akın Poroy yeni başkan yardımcısı
Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz başka partilerin yanında zaman zaman kendi partisi CHP Meclis Grubu ile de sorun yaşıyor. Böyle bir anlaşmazlıkta Grup Sözcüsü Akın Poroy ve meclis üyeleri salonu terk etmişlerdi.
Görünen o ki…
Başkan Türkyılmaz kendi partisinin Belediye Meclis Grubu ile sorunları aşabilmek, biraz da uzlaşma sağlayabilmek için yönetim düzenlemesine gitti.
Daha önce görev yapan Metin Bağcı ve Mustafa Ay’ın yerine Akın Poroy ile Erkan Altıntaş’a yeni dönemde Belediye Başkan Yardımcılığı görevi verdi.