Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Amerikalı Nasa, Avrupalı Cern ve Japon Jaxa Uludağ’da buluşuyor!

Bursa’da sanayi için belirlenen hedefler arasında uzay teknolojisi ayrı bir yer oluşturuyor. Bursa gibi emek-yoğun sanayi tercihinin başkenti olmuş bir kent için ileri teknoloji elbette önemli. Fakat uzay bilimlerini de bu sanayi hedefinden uzak görmemek gerekiyor.

Nitekim…

Bu alanda Bursa’nın öncülüğü var. Hem de bugünkü Batı henüz uzay adını bile bilmezken 1399 yılında Ulucami’nin minberine güneş sistemi tasviri işlendi.

Yine…

Ulucami’de bulunan regülatör görünümlü boy saati 1875 yılında Hafız İbrahim Usta tarafından yapıldı. Yani, uzay teknolojisi için önemli olan saatçilikte özel bir geçmişe sahibiz.

İşte…

Uzayla ilişkisi böylesine köklü olan Bursa’da çok özel bir etkinlik var.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin kazandırdığı ve benzeri olmayan Bilim ve Teknoloji Merkezi tarafından organize edilen Astro-Fest yarın Uludağ’da başlıyor.

17 ilden çok sayıda katılımcının 3 gün boyunca gökyüzünü inceleyip uzay bilimlerini konuşmak için gelecekleri Uludağ uzay biliminin merkezi olacak.

Dahası…

Uzay yolculuklarıyla bilinen Amerika Uzay Araştırmaları’nın, yani NASA’nın temsilcisiyle Avrupa’da atomu parçalayan ve canlı hücresini bulma araştırmalarıyla dikkat çeken CERN ve bu konunun Uzakdoğu ayağında Japonya’nın NASA’sı olarak adlandırılan Jaxa’dan temsilciler Uludağ’da bir araya gelecekler.

Daha açık söylemek gerekirse, dünyanın uzay bilimcileri Uludağ’da buluşup hem tartışacaklar, hem teleskoplarla gözlem yapacaklar.

Kuşku yok ki…

Uludağ’ın muhteşem doğasında ve yaz sıcağına inat üşüten ortamında gece sabaha kadar gökyüzü gözlemi yapmak çok farklı olacak. Astro-Fest süresince güneş sistemini daha yakından tanıma şansı elde edilirken, uzayla ilgili merak edilen tüm sorular da cevap bulacak.

Etkinlikte…

14 konuşmacı bildiri sunarken, 20 atölye seansı düzenlendi. Gözlemler için de 9 teleskop hazırlandı. Dileyen katılımcıların otelde, dileyenlerin çadırda kalabilecekleri etkinlik kapsamında doğa yürüyüşleri de yer alıyor. 
 

Astro-Fest sürprizi: Göktaşı yağmuru
 

Uzaydaki hareketleri ve doğa olaylarını uzay bilimciler önceden görüp gelişmelerle ilgili öngörülerde bulunabiliyorlar. Uludağ’da yarın başlayıp 3 gün sürecek Astro-Fest sırasında da bir uzay sürprizi bekleniyor.

Üstelik…

Bilim adımlarının, festival sırasında gerçekleşmesini bekledikleri Perseid Göktaşı Yağmuru çıplak gözle izlenebilecek. Bu uzay olayında saatte yüzlerce göktaşı gözlemlenmesi bekleniyor.
 

İslam’da astronomi ve Mars’a yolculuk
 

Astro-Fest kapsamında Uludağ’da 6 önemli konu tartışılacak.

Buna göre…

NASA’dan Prof. Dr. Behçet Açıkmeşe insanoğlunun Mars yolculuğunu, Tübitak’dan Doç. Dr. Lokman Kuzu ise Türkiye ve dünyanın uzay projelerini anlatacak.

Ayrıca…

Türkiye Astronomi Derneği Başkanı Prof. Dr. Aysun Akyüz yıldızların evrimi, CERN’den Prof. Dr. Durmuş Ali Demir aranan Higgs parçacığı, Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Yar. Doç. Dr. Murat Hüdaverdi uzay çöplüğü, Ulrecht Üniversitesi’nden Dr. Hüseyin Şen de ay takvimi ve İslam’da astronomi sunumu yapacaklar.
 

AK Parti Koordinatörü’nden teşkilata önemli uyarılar
 

​2 ay kadar önce AK Parti Bursa Koordinatörü atanan Kırklareli Kurucu İl Başkanı ve eski Milletvekili Ahmet Gökhan Sarıçam pazartesi akşamı il yönetim kurulu toplantısıyla başladığı teşkilat görüşmelerini dün de sürdürdü.

Gerçi…

AK Parti İl Başkanı Cemalettin Torun, yeni koordinatörün tanışma amaçlı geldiğini söyledi, ama Sarıçam’ın izlediği yöntem ve program alışılmış koordinatör ziyaretlerinin ötesine geçti.

İlk akşam…

İl yönetim kurulu toplantısı sonrası yönetim kurulu üyeleriyle bire bir görüşmelere başlayan Sarıçam önceki gün bu görüşmeleri tamamladı.

Yine…

Önceki gün ilçe başkanları toplantısıyla yetinilmesi düşünülürken, bu kez Bölge Koordinatörü Harun Karaca telefonla devreye girdi ve ilçe başkanlarıyla da bire bir görüşme istedi.

O görüşmeler de dün sona erdi.

Bazı il yöneticileri ve ilçe başkanlarının uzun görüşmeler yaptıkları dikkat çekerken, toplantılarda AK Bursa İl Koordinatörü Ahmet Gökhan Sarıçam kritik uyarılar yaptı.

Örneğin…

AK Parti’nin ne olduğunu herkesin bilmesi lazım” diyen Sarıçam daha sonra “Eleştirilere açık olun” uyarısı yaptı. Üzerine basa basa da “yönetim kurulu toplantılarında kavga ve tartışmayı kabul edilemez” ilan etti.

Şu mesaj da dikkat çekiciydi:

Sayın Cumhurbaşkanımız yıllardır teşkilatın önemini söylüyor, ama herkes kulağının üstüne yatıyordu. 15 Temmuz teşkilatın önemini ortaya koydu. Onun için kimse zafiyete neden olmasın.”
 

MHP Orhangazi Üniversitesi’ni sordu
 

15 Temmuz darbe girişimi sonrası, kanun hükmünde kararnameyle kapatılan üniversiteler arasındaki Orhangazi Üniversitesi öğrencilerine Bursa Teknik Üniversitesi’ni gösterildi, ama belirsizlik sürüyor.

Nitekim…

MHP İl Başkanı Tevfik Topçu da, öğrencilerin mağdur olmamaları için konuyu gündeme getirirken, öğrencilerin üniversiteye girdikleri yıl aldıkları puan üzerinden mi kayıt tazeleyeceklerini sordu, yatay geçişler için de acil çözüm istedi.
 

Demokrasi şehitlerinin adıyla üniversite
 

CHP Bursa Milletvekili ve TBMM Milli Eğitim Komisyonu Üyesi Dr. Ceyhun İrgil, kapatılmasına karar verilen üniversitelerin adlarının demokrasi şehitlerinin adlarıyla değiştirilerek devam edebilmelerini sağlayacak kanun teklifi hazırladı.

Bu yolla öğrencilerin mağdur olmayacaklarını kaydeden İrgil, ad önerilerini gösteren bir de çalışma hazırladı.

İrgil’in teklifinde, Orhangazi Üniversitesi yerine Ozan Özen 15 Temmuz Üniversitesi öneriliyor.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X