Geçen yıl… Batı Trakya’da Gümülcine’de Kadir Gecesi’ni geçirdiğimizde bu sütunlardan izlenimlerimizi paylaşırken de aynı şeyi söylemiştik.
Osmanlı ilerleme yönü olarak önce Batı’yı seçmiş, İstanbul’dan önce Trakya’yı fethetmiş. Oralarda Türk kültürünü geliştirmiş.
O bakımdan…
Balkanlar’da bugün bile silinemeyen Türk izleri var ve orada soydaşlarımız yaşıyorlar. Dahası, o soydaşlarımız yüzlerini Türkiye’ye dönmüşler, buralardaki rahat ortamlarda anlaşılamasa da büyük bedeller ödemişler.
Halen de ödemeye devam ediyorlar.
Hem de…
Önlerine çıkarılan zorluklara, karşılaştıkları ayrımcılığa rağmen zor şartlarda da olsa geleneklerini, yaşam tarzlarını sürdürüyorlar.
Tek bir beklentileri var: Unutulmamak. Onların umutlarını yok etmemek, belki de yaşama bağlanma dirençlerini kırmamak gerekir.
Nitekim…
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile birlikte, tarihin izlerini yaşatmak adına yapılan hizmetlerin açılışlarına katılmak üzere kalabalık bir heyetle Üsküp’e geldik.
Adeta Bursa çıkarması yaptık.
Orada yaşayan ve kan bağımız olan insanlara yalnız olmadıklarını unutturmamak ve bölgedeki Türk izlerini sürdürüp gelenekleri yaşatmak adına yapılan işlerin önemi bazen Bursa’dan anlaşılamayabilir.
Fakat…
Bu milletin kendi parçasını unutmaması, izleri sildirmemek gibi hedef ve amacının olması çok önemli.
Ayrıca…
Olay TV olarak geçen yıl Gümülcine’den gerçekleştirdiğimiz Kadir Gecesi mevlit yayınını dün gece Üsküp’te Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilen Arasta Camii’nden Bursa’ya ve uydu aracılığıyla tüm dünyaya ulaştırdık.
Sağlı eski Bakanı ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Müezzinoğlu, Devlet eski Bakanı Cavit Çağlar heyetin siyasi önderleri.
İkisi de Batı Trakyalı ve ikisi de Anadolu ile Balkanlar arasındaki Türk bağının örnekleri.
Onlara AK Parti İl Başkanı Cemalettin Torun eşlik ediyor.
Heyette…
Bursa Cumhuriyet Başsavcısı Abdülkadir Şahin, Bursa Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Sait Gürlek ile birlikte Bursa Kent Konseyi Başkanı Hasan Çepni, ilçe belediye başkanları, Büyükşehir Belediye Meclisi üyeleri, AK Parti ilçe başkanları ve bürokratlar da var.
Bursa esik milletvekilleri Fethi Akkoç ve Niyazi Pakyürek de heyetteler.
Burada gördük ki…
Milletin bağı gerçekten çok güçlü. Üsküp sokaklarında, çarşısında Bursa’da gezer gibi gezdik, herkesle konuşup anlaştık.
Gümülcine’de karşımıza çıkan, hatta diğer Balkan kentlerinde de olan manzara bile aynı. Türklerin yaşadığı bölgeler kapalı ve yoksul kalırken, Hıristiyan bölgeleri zengin ve gelişmiş görüntü veriyor.
Örneğin…
Vardar Nehri’nin iki kıyısında bambaşka iki Üsküp var. Birinde klasik Türk köyü yaşantısı sürerken diğeri anıt binaları, heykelleriyle yenilenmiş.
Her köşede anılar ve duygular
Tanıyanlar biliyorlar… Batı Trakya kökenli olan Devlet eski Bakanı Cavit Çağlar, 1991-1995 yılları arası Süleyman Demirel’in son başbakanlığı döneminde siyasetin iki numaralı ismi olarak önemli hizmetlere imza atmıştı.
Çağlar o yıllar Balkanlar’a uzatılan elin de mimarlarından. O dönem yapılan pek çok hizmette emeği ve payı var.
Bölgeyi çok iyi biliyor ve insanını çok iyi tanıyor.
Defalarca geldiği Üsküp’te de kendi dönemlerinde yaptıklarını anlatmanın ötesinde, o dönemin izleriyle de karşılaşınca duygu dolu anlar yaşadı.
Altepe sanki Bursa sokaklarında dolaşıyor
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe köken olarak Üsküplü, o bakımdan buralarda hem kendisinin heyecanı, hem de ona gösterilen ilgi bambaşka.
Üsküp sokaklarında, sanki Bursa sokaklarında dolaşır gibi.
Dahası…
Önceki akşam kenti gezerken, girdiğimiz her yerde “Recep Altepe burada mı?” sorusuyla karşılaştık. Gördük ki, buradaki insanlar da kendilerini unutmayan ve Türklüklerini unutmamaları için ilgisini eksik etmeyen Altepe ile gurur duyuyorlar.
Toplum yaraları sarıyor… Huzurlu aile ve mutlu çocuklar
Üsküp’te, Holiday Inn Oteli’nin lobisindeki sohbet sırasında AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Müezzinoğlu’na yeni görevine alışıp alışamadığını sorduk.
“Çok hızlı bir başlangıç” yaptık dedi ve şunu söyledi:
“AK Parti Halkla İlişkiler Başkanlığı olarak 9 şehir projesini hemen hazırlayıp uygulamaya koyduk. Proje Doğu ve Güneydoğu’da terörden zarar görmüş ailelere destek olmayı amaçlıyor.”
Şu bilgiyi verdi;
“Terör mağduru evler var. İçindeki eşyaların tümü tahrip olmuş. Bu aileler için bölge kentlerini Batı’daki kentlerle bir araya getiriyoruz. Bursa’dan Osmangazi ve Yıldırım’a da Batman’ı verdik.”
Şunu da ekledi:
“Bursa olarak 100 civarında ev ziyaret edildi. Yalnızca ben 5 eve gittim.”
Söylediğine göre…
Sivil toplum örgütlerini harekete geçirerek sağlanacak ev eşyaları Kızılay aracılığıyla 9 ildeki 2 bin ihtiyaç sahibi aileye dağıtılacak.
Bununla birlikte…
Bir de bayrama özel proje açıkladı:
“10 bin anneye 500’er lira bayram harçlığı dağıtacağız. Bu paranın 400 lirası anneye eksiğini alması için nakit olarak verilecek. Evin çocukları için de 100 lira verilecek. Evde 2 çocuk varsa 50’şer lira, 5 çocuk varsa 20’şer lira düşecek.”
Projenin adı da var:
Bayramda huzurlu aile, mutlu çocuklar.
Bu arada…
Halkla İlişkiler Başkanı olarak Mehmet Müezzinoğlu bu bayram AK Parti Genel Merkezi’ne bayram ziyaretine gelecek diğer partilere evsahipliği yapacak.
Üsküp’te Türk belediyesi: Çayır
Vardar Nehri aslında aynı kentin içindeki iki yaşamı da ayırıyor. Nehrin bir tarafında gelişemeyen klasik Türk bölgesi, diğer tarafında anıt yapılara modernlerini eklemiş ana kent merkezi.
Diğer Balkan kentlerinde olduğu gibi Üsküp’te de ana kent belediyesi yönetimine Türkler ve müslümanlar gelemiyor. Fakat Üsküp’teki Türkler kendi belediyelerine sahipler. Bu da onların şansı.
Osmangazi ile kardeş belediye olan Çayır Belediye Başkanı İzzet Mecidi de Bursa heyetini hiç yalnız bırakmadı. Bursa heyeti de kendisini dün makamında ziyaret etti.