Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Başkanlık sistemiyle birlikte, ‘parti yerine aday’ seçilecek!

​Bir ara rafa kalkmıştı, fakat son gelişmelerle birlikte yeniden Türkiye’nin gündemine girdi. Üstelik tartışmalarında da farklı bir boyuta ulaşıldı.

Çünkü…

Yakın zaman öncesine kadar “kimi çevrelerin kaygısı” olarak dillendirilen “Başkanlık sistemiyle, Amerika’da olduğu gibi Türkiye eyaletlere bölünüp federalleşecek mi?” konusu artık tartışmaların gündem maddesi haline geldi.

İşte…

Bu sorunun cevabını AK Parti Bursa Milletvekili, TBMM Adalet Komisyonu Üyesi ve AK Parti Seçim İşleri Başkan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu verdi.

Öncelikle…

Başkanlık sistemi rejim değişikliği değil. Türkiye’de rejim cumhuriyettir” dedi ve şunu vurguladı:

Hiçbir şekilde demokrasi ve cumhuriyetten ödün vermiyoruz. Sadece hükümet etme sistemi değişecek.”

Bu noktada…

Hükümet etme yönteminin başkanlık sistemi ve parlamenter sistem olarak iki ana başlığa ayrıldığını söyleyip şuna dikkat çekti:

Dünyanın pek çok ülkesinde başkanlık ya da yarı başkanlık, pek çok ülkesinde de parlamenter sistem uygulanıyor. Bunların hepsi de demokratik yönetim sistemleri.”

Şu tespitleri yaptı:

Bazı ülkelerde başkanlık var, ama Fransa’da olduğu gibi federatif yapı yok. Almanya, Avustralya ve Kanada’da parlamenter sistem var, ama federatif yapıyla yönetiliyor.

Şöyle devam etti:

Başkanlık sisteminde parlamentonun olmayacağı söyleniyor. Olur mu öyle şey, elbette parlamento olacak. Yine milletvekili seçilecek, hatta daha farklı bir sistemle seçilecek.”

Sonra da şunu açıkladı:

Başkanlık sistemiyle birlikte dar bölge seçim sistemine geçilecek. Bu sistemde hiçbir baraj olmayacak. Milletin sürece müdahale edebileceği bir sistem olacak.”

O müdahale noktasına da işaret etti:

Dar bölge sisteminde seçmen partinin aday listesine değil, doğrudan adayın kendisine oy veriyor.”

Şu bilgiyi verdi:

İl kaç milletvekili çıkarıyorsa, o kadar seçim çevresi oluyor. Her seçim çevresinde adaylar tek tek seçmenin karşısına çıkıp oy alıyorlar.”

Seçmen de partinin önüne koyduğu listeyi değil, kendi tercih ettiği adayı seçerek oy veriyor. Böylece daha güçlü bir parlamento oluşuyor.”

Ardından…

Yerel yönetim seçimlerinden uygulama örneği verdi:

Belediye seçimlerinde sandığa gidince iki zarf veriliyor. Birinde belediye başkanına, diğerinde belediye meclisine oy kullanıyoruz. Bu da aynısı. Bir zarfta başkan için, bir zarfta milletvekili için oy verilecek.”

Şu çağrıyı yaptı:

Tayyip Erdoğan gibi dirayetli bir lider var ve bunu değerlendirmek gerekiyor.”

 

Bakanlar parlamento dışından atanacak

 

Başkanlık sistemiyle birlikte değişecekleri anlatan AK Parti Bursa milletvekili Hakan Çavuşoğlu, gelecek en önemli yeniliklerden birini hükümetin yapısı olarak işaret etti.

Söylediği şu:

Bakanlar parlamento dışından atanacak. Yasama organı da kanunları çıkarıp bütçeyi yapacak. Birbirlerinin görevlerine karışmayacaklar.”

Şunu da anımsattı:

AK Parti olarak 2012’de milletvekillerinin ve eski milletvekillerinin Bakan olarak atanamamaları için önerge verdik.”

 

Başkanlık desteği yüzde 60’a geliyor

 

Başkanlık sistemini Türkiye için en iyi model kabul eden AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, başlangıçtaki kafa karışıklığına karşın toplumun da anlamaya başladığını söyledi.

Sonra da…

Kamuoyu araştırmalarından örnek verdi:

AK Parti olarak başkanlık sistemini 2013 yılında tartışmaya açtık. İlk başlangıçta halk desteği yüzde 27 olarak ortaya çıktı. 3 ay sonra yüzde 45’e yükseldi.”

Son araştırmayı açıkladı:

Son araştırmalarda, halkın desteği yüzde 55’i geçti, yüzde 60’a doğru geliyor.”

 

İngiltere’deki oylama tüm Avrupa’nın tadını kaçıracak

 

​Başbakanlık Başdanışmanı ve Dış İlişkiler Başkanı Dr. Gürsel Dönmez’le zaman zaman yaptığımız sohbetleri bu sütunlardan da paylaşıyoruz.

Dönmez bu hafta sonuna Avusturya’nın başkenti Viyana’da girdi. Diplomasinin önemli kentlerinden olan “Viyana’dan Avrupa’nın nasıl göründüğünü” sorduğumuzda karamsar bir tablo çizdi:

Diplomasi çevrelerinde gergin bir hava var. Sokaktakiler kimin Avrupa Futbol Şampiyonu olacağıyla meşgulken, uzmanlar endişe içinde Brexit sonucunu bekliyorlar.”

Bu noktada…

Son günlerde Avrupa’nın en ünlü kelimesi haline gelen Brexit’i açıkladı:

Brexit, Britain yani Britanya ve exit yani çıkış sözcüklerinden oluşuyor. İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmak istemesini ifade ediyor.”

Ardından…

Biliyorsunuz, İngiltere 23 Haziran günü Avrupa Birliği üyeliğini referandumla oylayacak” dedi ve gözlemini paylaştı:

Avrupa Birliği’nden ayrılmaları durumunda küresel piyasalar bir tsunami etkisi yaşayabilir. Finansal fay hatlarında kırılmalar olur ve AB’nin çöküş süreci başlar.”

Sonra da…

Bunun ne anlama geldiğini en iyi Bursalı iş adamları ile esnaf bilir” dedi ve ekledi:

Kısacası, Avrupa gergin günler yaşıyor yine.”

Bir de tahmine dayalı uyarı yaptı:

Eğer İngiltere milli takımı üst turlara kalırsa, Paris sokaklarında holiganlar arasında bir AB kavgası yaşanabileceğini de göz ardı etmemek gerekiyor. Belki de mültecilerin ahı tutuyordur, kim bilir.”

 

Efkan Ala’dan 22 Haziran’da STK iftarı

 

İçişleri Bakanlığı özellikle günümüz sürecinde aşırı yoğun olmayı getiren bir görev. Çünkü terör ve mücadelesinden kaynaklanan hassas bir süreçten geçiyoruz.

O nedenle…

Bursa Milletvekili olmasına karşın İçişleri Bakanı Efkan Ala seçim çevresine çok sık gelemiyor. Geldiğinde de her anını dolu dolu geçirmek istiyor.

Nitekim…

Önceki gece saat 02.00’de başlayan sahur istişaresi ile ilçe başkanları, belediye başkanları, mevcut ve eski milletvekilleriyle bir araya geldi.

22 Haziran’daki gelişindeyse Merinos’un terasında sivil toplum örgütlerine iftar verecek.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X