Gerçi… Kamuoyunun ilgisi şehit cenazeleri nedeniyle teröre odaklandı, ama Türkiye’nin siyasal gündemiyle ilgili kritik bir gelişme söz konusu.
Malum…
TBMM’de uzlaşma masasının dağılmasından sonra AK Parti kendi anayasa taslağını hazırlıyor. Ankara’dan gelen haberlere göre, anayasa yazımında sona gelindi. Yakında da çalışmanın Meclis’e gelmesi ve en azından referanduma götürecek oyu alması planlanıyor.
Yine…
Ankara kaynaklı haberlerde “yeni Anayasa’nın temelinde Başkanlık sistemi olacağı” söyleniyor. Buna son günlerde seçim sistemi haberleri eklendi.
Bunun üzerine…
TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi olarak AK Parti Bursa Milletvekili İsmail Aydın’ı arayıp açık açık sorduk. O da açık açık cevap verdi.
Dedi ki:
“Biz şu anda, çoğunluk partisi dışında barajı aşan partilerin de aldıkları oy oranında milletvekili çıkarabilmelerini sağlayan nispi seçim sistemini uyguluyoruz. Fakat Başkanlık sistemine geçildiğinde bu uygulama sorunlu olabilir. O nedenle değişmesi gerekebilir.”
Söylediği şu:
“Başkanlık sisteminde, Başkan iki turlu seçimle seçiliyor. Bu sistem gereği de yüzde 50’nin bir oy fazlasını alması gerekiyor. Eğer Başkan tek turlu seçimle seçilirse, bizde parti çok olduğu için yüzde 50’ye ulaşılamaz.”
Düşüncesi şu:
“Milletvekillerinin seçilmelerini de iki turluya getirebiliriz. Bu mümkün. O zaman orada da yüzde 50 barajı ortaya çıkar. Bunun da çoğunluğu elde etme anlamında kusurları var.”
Ardından…
“Benim kişisel tercihim tek turlu dar bölge sistemi” dedi ve bu sistemi Bursa’dan örnek vererek şöyle anlattı:
“Diyelim ki tek turlu dar bölge seçim sistemine karar verildi. O zaman 18 milletvekili çıkaran Bursa’yı 18 seçim bölgesine böleceğiz. Her bölgede en çok oyu alan partinin adayı milletvekili seçilecek.”
Şunu vurguladı:
“Seçimde elbette parti önemli, fakat tek turlu dar bölge sistemlinde aday öne çıkar. O bölgedeki seçmen kime oy vereceğini inceler ve buna göre adaylar arasında tercih yapar. Doğru olan da bana göre bu.”
Seçmene daha sıkı bağlı, güçlü milletvekili
TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi AK Parti Bursa Milletvekili İsmail Aydın’a, dar bölge seçim sisteminin milletvekillerini nasıl etkileyeceğini sorduk.
Şunu söyledi:
“Dar bölgede seçmen partiden çok adayı değerlendirerek tercih yapacağı için, seçilen milletvekili de güçlü olur. Gerektiğinde bağımsız hareket eder.”
Şunu vurguladı:
“Yani, partisiyle daha gevşek bağı olur, ama buna karşın seçmeniyle daha sıkı bir bağı olur. O zaman Başkan’la da, idareyle de karşı karşıya gelebilir, partisine rağmen kendi kararı doğrultusunda hareket edebilir.”
Milletvekilleri denetim yapamayınca…
Dar bölge seçim sisteminin güçlü milletvekili yanında bir gerekçesi daha var. TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi ve AK Parti Bursa Milletvekili İsmail Aydın ona da şöyle işaret etti:
“Birlikte seçim çalışması yaptığınız, aranızdan çıkmış biri Bakan oluyor. Onu nasıl denetleyeceksiniz? Aynı şekilde Başbakanı ve Genel Başkanı nasıl denetleyeceksiniz?”
Şunu da anımsattı:
“Parlamento denetimi işletemeyince geçmişte başka çevreler devreye girdi. Bir dönem askerler bu işi üstlendi. Bir ara da yargı kendine görev edindi.”
AK Parti’de sürpriz ayrılık: Mudanya İlçe Başkanı istifa etti
Erdal Kaya 2001 yılında AK Parti’nin kurucu Mudanya yönetiminde yer aldı. 2004 yerel seçiminde AK Parti Mudanya Belediye Başkan Adayı olarak seçime girdi. 2009 ve 2014 yerel seçimlerinde aday adayı olarak kaldı.
Ardından…
Siyasete bir süre uzak kaldıktan sonra Kadir Kahraman’ın ilçe başkanlığının son döneminde yönetime döndü ve İlçe Başkan Yardımcısı oldu.
2014 yerel seçimi sonrasındaysa AK Parti Mudanya İlçe Başkanı atandı.
Fakat…
İlçe başkanlığı döneminde, daha önce yönetiminde yer aldığı eski ilçe başkanı Kadir Kahraman’la yol ayrılığı yaşadı. Mudanya ve Büyükşehir Belediye Meclisi Üyesi olan Kahraman’la Grup Toplantısı sırasında girdiği tartışma siyaset gündemi oldu.
O tartışma sonunda Kahraman ilçe yönetiminin önerisiyle İl tarafından Disiplin Kurulu’na sevk edildi. Şu günlerde Disiplin’den çıkacak karar bekleniyor.
İşte…
Böyle bir süreçte dün akşam saatlerinde gelen AK Parti Mudanya İlçe Başkanı Erdal Kaya’nın istifa ettiği haberi tam bir sürpriz oldu.
Kulağımıza…
Kaya’nın İl Başkanlığı’na istifasını verirken “işlerinin yoğunluğu nedeniyle” gerekçesini gösterdiği haberi geldi.
Celil Çolak’tan Nilüfer’de ‘evet’ oyu yorumu: İş kazası oldu!
Bursa’da Büyükşehir’in yanı sıra 15 ilçede AK Partili belediye başkanı var. 2 ilçedeyse AK Parti muhalefetti. O 2 ilçeden biri olan Nilüfer’da ilginç bir gelişme yaşandı.
11 Nisan günü yapılan Nilüfer Belediye Meclisi toplantısında Başkan Mustafa Bozbey’in faaliyet raporu görüşülüyordu. Belediye Meclisi Üyesi olarak söz alan AK Parti Nilüfer İlçe Başkanı Celil Çolak 45 dakika süren bir konuşmada belediyeye eleştiriler getirdi.
Fakat…
Faaliyet raporuyla ilgili konuşmaların ardından oylama geçildiğinde AK Parti Grubu da CHP ile birlikte “evet” oyu kullandı.
İşte…
Bu durum geçen haftadan beri AK Parti bünyesinde tartışmalara yol açtı. Sonrasında toplanıp oylamayla ilgili değerlendirme yapan AK Parti’li 12 meclis üyesi “karar düzeltme” isteğiyle başvurdu.
Başvuruda…
“AK Parti Grubu meclis üyelerinin 2015 yılı faaliyet raporuna oyumuzun red olduğunu bildirir, toplantı zabıtlarına geçirilmesini rica ederiz” denildi.
Dün İlçe Başkanı Celil Çolak’la konuşurken, tek cümlelik bir yorum yaptı:
“O gün oylamada bir iş kazası oldu. Başka türlü yorumlanması doğru değil.”