Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Bilenser ilk kez anlattı: Bursaray nasıl başladı, ilk etap nasıl açıldı?

Köşe Yazısını Dinle

Bursaray’ın… İlk planlamasından bu yana 32 yıllık geçmişi var. Temelinin atılmasının üzerinden 26 yıl, ilk yolcu taşımasının üzerinden de 22 yıl geçti.

1992’de…

Rahmetli Teoman Özalp döneminde ilk çalışmalar başladı. 1988’de Özalp döneminde yapılan ilk ihale bazı gerekçelerle iptal edildi.

1998’de…

Erdem Saker döneminde ikinci kez ihalesi yapıldı, 8 Temmuz 1998’de  Organize Sanayi Bölgesi önündeki istasyonda temeli atıldı.

1999’da…

Görevi başlayan Erdoğan Bilenser inşaatı yeni başlamış Bursaray’ın ilk etabını bitirmeye odaklandı ve Şehreküstü’ye kadar da getirdi.

Pazar günü…

3.5 yıldır bitmeyen Emek’ten Şehir Hastanesi’ne uzatılacak hattın ne zaman biteceğinin belli olmadığını vurguladığımız yazı Bilenser’i duygulandırdı.

Bunun sonucunda da…

İlk etabını tamamladığı Bursaray yaklaşımını ve o günleri ilk kez anlattı.

Bir anlamda, kendisi de o yılları yeniden yaşadı:

“Ulaşım konforunun artırılması, trafik yoğunluğunun, hava kirliliğinin, enerji tüketiminin azaltılması ve toplu ulaşımı özendirme nedeniyle Bursaray’ın süratle hizmete açılması propaganda döneminde en çok çalıştığımız, analiz ettiğimiz ve en çok anlattığımız konuydu.”

Devam etti:

“Bursa merak ve heyecanla bekliyordu. Seçimleri kazanıp  göreve gelince, arkadaşlarımla ilk ele aldığımız konu raylı sistem oldu.  Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer Belediye Başkanı arkadaşlarım da destek verdiler.”

Şunu anımsattı:

“İlk basın toplantısını Bursaray için yaptık. ‘Bursaray namusumuzdur’  sözümüz ertesi gün yerel gazetelerin manşetinde büyük puntolarla yer aldı. Bu haberler kent insanında ve ekipte büyük heyecan yarattı.”

O dönem…

Büyükşehir Belediye Başkanı olarak Bilenser ilk hattın bir an önce bitirilmesini gerçekten çok önemsedi.

Dahası…

OSB’den ve İzmir Yolu’nda Küçük Sanayi’den Şehreküstü’ne kadarki ilk etabın bitmesi için şantiyeden çıkmadı.

Bursaray’ın 18 kilometrelik ilk hattı 3 yılda bitti

Erdoğan Bilenser… 22 Nisan 1999’da Büyükşehir Belediye Başkanı olarak mazbatayı alıp göreve başladı.

Önceliğini de, Erdem Saker’in temelini attığı Bursaray inşaatına verdi.

Nitekim…

Şehreküstü’ye kadarki ilk hatta 29 Ekim 2001’de eğitim sürüşleri, 23 Nisan 2002’de deneme seferleri, 15 Haziran 2002’de tarifeli seferler başladı.

3 yılda biten 18 kilometrelik hat, Türkiye’de bir defada açılan en uzun raylı sistem projesi oldu.

Bursaray projesinde neler değişti, neler eklendi? Bilenser açıkladı

3 yılda… 18 kilometrelik ilk hattını tamamlayıp OSB ve Küçük Sanayi’den Şehreküstü’ne getiren Erdoğan Bilenser, döneminde Bursaray projesinde yaptığı değişiklikleri açıkladı.

Bir…

“Proje Kent Meydanı’na kadardı. Yolcuların burada inip Şehreküstü’ne tramvayla gitmeleri öngörülüyordu. Tramvay çok yavaş araçtı ve daha az yolcu taşıyordu. Yavaşlığı ve indi-bindilerin yolculuk süresini uzatması nedeniyle projeyi değiştirip Şehreküstü’ne kadar hafif raylı sistemi uzattık, Gökdere’ye ulaşacak şekilde proje hazırladık.”

İki…

“Biz geldiğimizde, başlayan projede BUSKİ önündeki Acemler İstasyonu yoktu. Biz ekledik.”

Üç…

“En önemli farklılıklardan biri, Bursaray projesini SCADA sistemiyle desteklemek oldu. Türkiye’de ilk kez kullanılan sistemle araç ve yolcu hareketleri bir merkezden yönetilip denetleniyor.”

Besaş Genel Müdürü İbrahim Alpay Demirtaş oldu

1977 Aralık’ta… CHP’den seçilen Mustafa Eroğlu’nun kazandırdığı Besaş, fırıncıların grevi nedeniyle kenti ekmeksiz bırakmamak için kurulmuştu. Bugün de ekmekte güvence konumunda.

İşte…

47 yıllık Besaş’ı, 31 Mart’ta CHP’den seçilen Mustafa Bozbey de İbrahim Alpay Demirtaş’a emanet etti.

Mudanya’nın efsane belediye başkanı rahmetli Ali Narin Demirtaş’ın oğlu İbrahim Alpay Demirtaş 31 Mart sürecinde CHP Mudanya Aday Adayı’ydı.

15 yıldır Kültür Müdürlüğü yapan Şafak Pala’yı AK Parti eşiyle fark etti

Açıkçası… Sanayi ve Teknoloji Bakanı olarak yıldızı parlayan Mustafa Varank geçen yıl AK Parti Bursa Milletvekili seçilince beklentimiz artmıştı.

Gelin görün ki…

Zaman zaman gelip rüzgar estirme dışında Bursa’nın bir sorununu çözdüğünü görmedik.

Sosyal medyada…

“CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala’nın eşi Şafak Pala’yı Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne daire başkanı atadı” paylaşımını görünce şaşırdık.

15 yıldır…

Nilüfer Belediyesi’nde Kültür ve Kütüphane müdürlükleri yapan, çok başarılı etkinliklere imza atan Şafak Pala’nın Bozbey’le Büyükşehir’e geçişini; milletvekili seçileli 1 yıl olmayan eşi Prof. Dr. Kayıhan Pala’ya bağlamak büyük haksızlık.

“Bursa’da görüştüğü AK Partililere sorsa öğrenirdi” diyecektik ki, AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan da aynı paylaşımı yapınca şaşkınlığımız arttı.

Üstelik…

Akraba atamalarında AK Parti’nin sicili de parlak değil.

Sevinç Atabay CHP’ye geçti

14 Mayıs seçiminde… İYİ Parti Bursa Milletvekili Adayı olarak tanıdık. Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu, Şikago Eğitim Ateşeliği, AB çalışmalarıyla Sevinç Atabay’ı gelen en kariyerli kontenjan gördük, ama az farkla kaybetti, seçilemedi.

Seçim sonrası…

İYİ Parti’den istifasını duymuştuk. Dünkü GrupToplantısı sırasında CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in kürsüye davet edip rozet takması sürpriz oldu.

 

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X