Aslında… Tarihi kentlerin meydanları olur. Eylül ayı sonlarında gittiğimiz Almanya’nın başkenti Berlin’de her adımda karşımıza büyük bir meydan ve içinde doğal orman da olan büyük kent parkları karşımıza çıktı.
Gelin görün ki…
Bursa da tarihi kent olmasına, üstelik Osmanlı’nın şehircilik modeli geliştirdiği ilk kent olmasına karşın meydansız kent konumundan bir türlü kurtulamıyor.
Bunun eksikliği de her seçim dönemi kendini gösteriyor. Çünkü, seçimler yaklaşırken miting yapılacak alanlar belirleniyor.
Yine öyle oldu…
Bursa Valiliği’nde yapılan toplantıda, 7 Haziran 2015 milletvekili genel seçimi süreciyle ilgili miting alanlarıyla gösteri yürüyüşleri toplanma yerleri ve güzergahları belirlenirken, geçen yılki kararlar yeniden ortaya çıktı.
Buna göre…
Siyasi partiler seçim öncesi mitinglerini yine Gökdere Meydanı’nda yapacak. Alternatif olarak da Merinos Parkı belirlendi.
Bu noktada…
Kararı alanları sorgulayacak değiliz. Çünkü, gerçekten de Bursa meydan seçeneği olan bir kent değil ve yıllardır da bu böyle.
Nitekim…
Gökdere Meydanı, adı meydan olmasına karşın geniş bir kavşak olmaktan öteye geçemiyor. Geçmişte mitinglerin yapıldığı ve yine geniş kavşak özelliği taşıyan Şehreküstü Meydanı’na göre tek avantajı trafiği etkilememesi oluyor.
Ama…
Gökdere’deki mitingler katılımcılara da, organizasyonu yapan siyasi partilere de tam bir işkence haline geliyor. Bir kere, kürsü ya da konuşma platformu nereye kurulursa kurulsun, yer yapısı nedeniyle konuşma yapan siyasi lideri katılanlar rahatlıkla göremiyorlar.
Kimi insani ihtiyaçların karşılanamaması da ayrı bir sorun.
Merinos Parkı ise adı üstünde, park. Tamam, burada miting yapıldığında kent hissetmiyor bile ama her miting sonrası o park adeta yağmalanmış gibi oluyor. Ağaçlar zarar görüyor, çimenler eziliyor, sulama sistemleri kırılıyor.
Kent Meydanı düşünülürken mitinglerin de burada yapılması planlamıştı. Ne var ki, alışveriş merkeziyle miting uyuşmadı. Önündeki yolda yapılan mitingler de içinden tramvay geçince raylı sisteme kurban gitti.
O nedenle…
Bursa’nın tarihi kimliğine uygun, meydan gibi bir meydana ihtiyacı var.
Kılıçdaroğlu programı yine iptal
CHP Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu için sürekli olarak Bursa’da program hazırlanıyor, ama henüz sonuç alınabilmiş değil.
Daha önce planlanan programını iptal eden Kılıçdaroğlu’na son olarak 15 Ocak Perşembe için program hazırlandı. Hatta, Kılıçdaroğlu’nun vatandaşla Bursaray yolculuğu başta olmak üzere Kamyoncular Parkı ve işçilerle öğle yemeği yenecek fabrika programları yapıldı.
Programı önce onayladı, fakat 16 Ocak Cuma günü TBMM’de 4 eski bakanla ilgili oylama olacağı için bir kez daha erteledi. Hazırlık da başlamadan bitti.
Yollarda karla mücadele taşerona verildi, ulaşımda sıkıntı var!
Şunu kabul ediyoruz… Son yıllarda görülenden çok daha fazla kar yağıyor ve çok daha ağır kış koşulları yaşıyoruz.
Fakat…
Şu da bir gerçek ki, karla mücadele konusunda araç ve makine parkı da, mücadele yöntem ve teknikleri de çok gelişti.
Ne var ki…
Önce, geçen hafta şiddetli kar yağışında, dün öğleden sonra birkaç saatliğine de olsa kendini gösteren kar fırtınasında şehirlerarası yollarda kardan kapanmalar ve sıkıntılar yaşandı.
Aynı anda kentin üç ana çıkışı olan Ankara, İzmir, İstanbul yollarında ulaşımın etkilenmesi, kimi araçların yollarda kalması, hatta hangi nedenle olursa olsun Mudanya Yolu’nda ulaşımın durması pek kabul edilebilir bir şey değil.
Bu noktada da…
Arayıp tepkilerini dile getiren okurlarımız Karayolları’nın kulaklarını çınlatıyorlar, ama gözden kaçan bir durum var:
O da şu:
Son birkaç yıldır yollardaki karla mücadele çalışmalarını Karayolları yapmıyor.
Çünkü…
Hükümetin özelleştirme uygulamaları kapsamında, karla mücadele taşerona verilerek özelleştirildi. Dolayısıyla, deneyimli Karayolları ekipleri yerine deneyimsiz taşeron kadroları yollarda karla mücadele ediyorlar.
Sıkıntılar da büyük oranda bundan kaynaklanıyor.
Elektriklerde de sorun var
Şunu biliyoruz… UEDAŞ kent içinde çok ciddi yatırımlarla elektrik hatlarını yeraltına aldı. O nedenle kışın şiddetine karşın kent merkezinde sorun yaşanmıyor.
Fakat…
İlçelerden, özellikle de dağ ilçelerinden elektrik konusunda sıkıntı haberleri geliyor. Hatta bazı köylerin günlerce elektriksiz kaldığı anlatılıyor.
Bütün bunlar, kısal için de önlemler geliştirmek gerektiğini gösteriyor.
Ahmedinejad, Erbakan Vakfı’nın davetiyle Bursa’ya gelir mi?
Geçtiğimiz hafta… Erbakan Vakfı Bursa Şubesi Başkanı Naim Öztürk ile bazı yönetici arkadaşları İran’daydılar. Buradaki temasları sırasında, İran’ın eski cumhurbaşkanı Ahmedinejad ile de görüştüler.
Ziyaret sırasında…
İznik işi seramik sürahi ve tabak hediye eden Öztürk ayrıca, rahmetli Necmettin Erbakan’ın vefatının dördüncü yılı olan 27 Şubat’ta Bursa’da düzenlenecek anma programına Ahmedinejad’ı davet etti.
Davetten etkilenen ve çok hoşuna giden Ahmedinejad da, prensipte kabul ettiğini, ancak prosedürün uygun olması halinde katılabileceğini söyledi.
İran ziyaretinden Bursa’ya mutlu ve umutlu dönen Erbakan Vakfı Bursa Şubesi Başkanı Naim Öztürk ile yöneticileri hemen kolları sıvayıp Ahmedinejad için program hazırlığına başladılar.
Kulağımıza gelen bilgilere göre, önümüzdeki günlerde İran’dan Bursa’ya 4 kişilik bir heyet gelip konaklama yerinden geçeceği güzergahlara kadar inceleme yapacak.
Bu noktada…
İran’ın eski cumhurbaşkanı Ahmedinejad’ın 27 Şubat’ta Bursa’ya gelebilmesi için Dışişleri’nin tavrının da önemli olduğunu anımsatmakta yarar var. Bu yöndeyse henüz bir girişim yok.
Denktaş’ın ölüm yıldönümünde MHP takipte
13 Ocak 2012’de yaşamını yitiren KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın adının Osmangazi’de yaşatılması için Osmangazi Belediye Meclisi’ne önerge veren MHP Grup Sözcüsü Cemil Aydın konunun takipçisi olmayı sürdürüyor.
Önergeyi verdiği günden itibaren meclis toplantılarında sürekli gündemde tutan Aydın, dünkü sohbetimizde bu konunun takipçisi olmayı sürdüreceğini söylerken, “Kıbrıs Türkü için Denktaş’ın mücadelesinin unutulamayacağını söyledi.