Gerçi… 1995’ten bu yana farklı dönemlerde Meclis gündemine anayasa değişikliği paketleri geldi ve yürürlükteki anayasanın 1982’de kabulünden bu yana büyük bölümü değişti.
Fakat…
Şöyle bir gerçek de var: Anayasalar bütün olarak yalnızca ihtilal dönemlerinde yazıldı. O nedenle anayasanın bütünlüğü ile demokratik süreçlerin uyumunda sorunlar ortaya çıkıyor.
Bu dönem…
Türkiye sivil anayasa için harekete geçti. TBMM’de tüm partilerin katılımıyla bir uzlaşma komisyonu oluşturuldu, ama daha ilk toplantıda masa dağıldığı için sonuca ulaşamadı.
Bunun üzerine…
AK Parti kendi anayasasını hazırlamaya başladı. Ankara’dan gelen haberlere göre o hazırlık tamamlanmak üzere. Yani, önümüzdeki günlerde yeni anayasa ve temeli başkanlık sistemi olan yeni yönetim modeli tartışılmaya başlanacak.
Bu süreci…
AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM’de hem Anayasa Komisyonu hem de KİT Komisyonu Üyesi olan Zekeriya Birkan’a sorduk.
Net bir gerekçe ortaya koydu:
“Türkiye’nin baskıcı, antidemokratik ve içine sığamadığı elbise gibi olan bu anayasa ile bir anayasa ile ileriye gidebilmesi mümkün değil.”
Şunun altını çizdi:
“İstediğiniz kadar demokratik yasalar yapın. Fakat üstte çatı konumunda olan anayasanız antidemokratik olunca, demokratik yasalar yürümüyor.”
Şunu vurguladı:
“Türkiye’nin yeni bir sisteme ihtiyacı var. Yeni Türkiye’nin anahtarı da başkanlık sistemi.”
Şunu da ekledi:
“Türkiye yıllardır hep vesayetleri konuşuyor. Askeri vesayetin de, bürokratik vesayetin de panzehiri başkanlık sistemi.”
Ardından…
Yeni anayasanın temel hak ve hürriyetler maddelerinde partilerin anlaştığını anımsatıp “İki noktada sıkıntı var” dedi ve şunu söyledi:
“Vesayetin olduğu koalisyon dönemlerinde askerler, yargıçlar, yüksek kurullar, hatta TÜSİAD gibi güç merkezleri siyasete daha çok müdahale ederler. Ülkenin yönetilemez olduğu dönemlerde ekonomik ve siyasal krizlerin yaşandığını da hep gördük.”
Bu noktada…
28 Şubat sürecinin tesadüf olmadığı vurgusunu yaptı ve koalisyon süreçlerini, “padişah öldükten sonra çocuk padişahı anasının, lalasının, Kösem’in, Hürrem’in yönetmesi gibi” kargaşalı ortamlarla örnekledi.
Ardından…
“Türkiye’nin artık koalisyonlarla bir yere gitmesi mümkün değil” görüşünü tekrarlayıp “Başkanlık sistemine bir an önce geçilmesi lazım” dedi.
Düşüncesi şu:
“Birileri artık vesayet yoluyla koalisyondaki partilere müdahale ederek ülkeyi yönetemeyecek. Halk ne diyorsa o olacak.”
Başkanlık sistemine örnek: Belediyeler
AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Zekeriya Birkan, gündemdeki başkanlık sistemi tartışmalarını anımsatırken şunu söyledi:
“Amerika’da bu sistem var, ama eyaletle yönetiliyor, Türkiye de eyaletlere bölünmek isteniyor deniyor. Ben de diyorum ki, Almanya da eyaletlerden oluşuyor, ama parlamenter sistem var.”
Ardından…
Başkanlık sistemine yerel yönetimden örnek verdi:
“Belediyelerde başkan ayrı, meclis ayrı seçiliyor. Bu da onun gibi. Bazen farklı sonuçlar da çıkabiliyor. Geçen dönem Nilüfer Belediyesi’nde başkan CHP’li seçildi, ama meclis AK Partili oluştu.”
MHP Osmangazi’den 7 Bahçeli’ye destek istifası geldi!
MHP ilginç bir süreç geçiriyor. Mahkeme kararıyla kurultay yolu gözükürken adaylar teşkilat ve toplumla buluşmak için gezilerini yoğunlaştırdılar.
Bu süreçte…
Teşkilatlardaki değişim isteklerine karşılık sessiz kalan partinin bazı kademeleri de harekete geçtiler.
Örneğin…
Hafta içinde Yıldırım İlçe yönetiminden 4 istifa geldi. İstifacılar ayrıca Genel Başkan Devlet Bahçeli ve Genel Sekreter İsmet Büyükataman’a destek açıkladılar.
Dün de…
Kurultay sürecinde yıldızı en yüksek aday görülen Meral Akşener’in Bursa’da gövde gösterisi yapmasına saatler kala Osmangazi İlçe’den 4’ü ilçe başkan yardımcısı 7 istifa geldi.
Üstelik…
Osmangazi’deki istifacıların açıklamaları yine Bahçeli ve Büyükataman’a destek vermenin ötesinde,biraz daha sert ifadeler içeriyor.
“Partimize zarar vermemek ve davamızı kamuoyu önünde tartıştırmamak adına bu zamana kadar sessiz kaldık. Ancak var olma, yok olma mücadelesine dönünce gür bir sesle haykırmaya karar verdik” denilen açıklamada “MHP’ye operasyon yapılmasına asla müsaade etmeyeceğiz” ifadesi dikkat çekici.
Mesajı kuvvetli açıklamada, MHP Osmangazi İlçe Başkan Yardımcıları olarak Fahri Özmen, Ramazan Çiçekli, Ferah Şardağ, Cüneyt Üzgün ile yönetim kurulu üyeleri Fethi Bülent Parkan, Mehmet Dereli, Fikret Yentürk’ün istifa ettikleri duyuruluyor.
Dostları Mehmet Gedik’i unutmadı
Mehmet Gedik bu kentte iz bırakan ve dobra siyaset anlayışıyla bilinen bir siyasetçiydi. Silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirmesinin 5. yıldönümü nedeniyle Mustafakemalpaşa’daki mezarı başında düzenlenen anmada dostları onu unutmadıklarını gösterdiler.
Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Sadi Kurtulan’ın organize ettiği anmaya, Gedik’in oğlu Orkun Gedik ve ANAP İl Başkanlığı döneminde İl Gençlik Kolları Başkanı olarak hep yanında olan Şenol Kul ile çok sayıda dostu mezarı başında bile olsa Gedik’i yalnız bırakmadılar.
Kurtulan’ın Gedik’i anlattığı konuşması çok etkileyiciydi.
Duvar güzel oldu, tavan korkutuyor
Yeşil Cami ile Yeşil Türbe arasındaki ilk tüp geçitte Büyükşehir Belediyesi de geçtiğimiz günlerde, çevredeki tarihle uyumlu renklendirme çalışması yaptı.
Açıkça söylemek gerekirse, duvarlara yapılan süslemeleri herkes beğendi. Ancak, tüpgeçidin tavanının da elden geçirilmesi gerekiyor.
Çünkü…
Hem zamanın yorgunluğu belli oluyor, hem de kış koşulları sonrasında tavanda bozulmalar başladı. O bozulmalar nedeniyle tavandan kopan parçalar, aşağıdan geçmekte olan araçların üstüne düşüyor. Zarara da yol açıyor.
Yeşil Tüpgeçidi’ni kullananlar, Büyükşehir’den bu konuda ilgi bekliyorlar.