Binası… Mimarisi ve görünümüyle ilgi çekmeyecek gibi değil. Selçuklu mimarisindeki Uluslararası Murad Hüdavendigar Anadolu İmam Hatip Lisesi binasını Osmangazi Belediyesi kente armağan etti.
Geçenlerde…
Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’la sohbet ederken, dünyanın dört bir yanından öğrencileriyle bu okulu merak ettiğimizi söylemiştik.
Bu nedenle…
Dündar’ın organizasyonuyla sabah UMHAIHL’de buluştuk, Okul Müdürü Mehmet Türkmen’in rehberliğinde binayı, atölyeleri, laboratuvarları gezdik.
Açıkçası…
Din dersleriyle teknolojiyi, laboratuarları, meslek atölyelerini buluşturan en özel eğitim modelinden çok etkilendik.
Çünkü…
İmam Hatip müfredatı yanında mühendislik, teknik ve sosyal bölümleriyle adeta Fen Lisesi-Teknik Meslek Lisesi bileşiminde eğitim yapıyor.
Bölümleri…
Müdür Türkmen’den dinlerken ilgimiz daha da arttı:
“Okulumuzdaki ana bölümlerde yazılım algılama, patent ofisi, biomarker, kimyasal, siber güvenlik, kriptoloji, prototipleme bölümleriyle ahşap ve mekanik atölyelerimiz ve kimya laboratuvarlarımız var.”
Şunu da gururla vurguladı:
“Böyle bir model Türkiye’de yok, onun için tek okuluz. Öğrencilerimize mesleki bilgi ve becerilerini geliştirebilecekleri erken bilgiler veriyoruz.”
Bu noktada…
Okulun uluslararası özelliğine de açıklık getirdi:
“Türkiye dahil 74 ülkeden 450 öğrencimiz var. Amerika kıtasında Amerika Birleşik Devletleri, Arjantin, Uruguay, Avrupa’da İspanya’dan başlamak üzere pek çok ülke, Asya’da Rusya, Ukrayna, Kazakistan, Azerbaycan dahil Doğu Timor’a kadar uzanan bölgede Avustralya, Yeni Zelanda’dan, Afrika’nın da hemen her ülkesinden öğrenci burada Türkçe eğitim alıyor.”
Ardından…
Türkiye’den merkezi sınavla 60 öğrenci ve hafızlık belgesi almış 30 İlahiyat öğrencisi aldıklarını söyledi.
Bir de haber verdi:
“Yeni Zelanda, Nepal, Hindistanlı öğrencilerden oluşan kriket takımımız var. Çocuklar geçenlerde Türkiye Kriket Federasyonu takımını yendiler.”
Koridorlarda boş duvar ve kapı yok!
Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’la birlikte Uluslararası Murad Hüdavendigar Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Mehmet Türkmen rehberliğinde okulu gezerken koridorlarda boş duvar olmaması dikkatimizi çekti:
Tüm duvarlarda bilimsel hedefler yanında, öğrencilerin patentini aldıkları buluş panoları var.
Ayrıca…
Sınıfların kapılarında da dünyanın öne çıkan bilim adamlarının resimleriyle tanıtımları yer alıyor.
Lise son sınıfta insanı gözünden anlayan akıllı denetleme sistemi üretti
Geçen hafta… TEKNOFEST’in İnsanlık Yararına Teknolojiler yarışması Sosyal İnovasyon kategorisinde Uluslararası Murad Hüdavendiğar Anadolu İmam Hatip Lisesi Öğrencisi İsmail Konak birinci oldu.
Ziyaretimiz sırasında…
Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar küçük bir armağanla ödüllendirirken, son sınıf öğrencisi İsmail de şampiyonluğa ulaştığı ve KADSİS adını verdiği kurumsal akıllı denetleme sistemini anlattı.
Buna göre…
KADSİS, üzerindeki kızılötesi ışınlarla çalışan optikleriyle kuruma girenleri tanıyor, ateşini ölçüp HES kontrolü yapıyor. Yüksek ateşli biri girmişse hemen uyarıyor.
Üstelik…
Kişiyi uyarmakla kalmayıp, güvenliğe de elektronik posta gönderiyor.
Sistemi anlatan İsmail Konak, buluşunun daha da geliştirilip sesli asistana dönüşüp kapı kilidi uygulaması bile yapabileceğini söyledi.
Uluslararası öğrencilere akademik ev sahipliği
Sohbet ederken… Dil birliği yanında derslerde öğretmenle iletişimin nasıl sağlandığını merak ettik.
Uluslararası Murad Hüdavendigar Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Mehmet Türkmen ve Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’la bizi konuk eden öğretmenler şunu anlattılar:
“Uluslararası öğrencilere akademik ev sahipliği yapıyoruz. Biz de Çok Kültürlü Eğitimde Öğretmenin Rolü projesiyle İspanya’da inceleme yaptık. 3’ü Türkiye’den çok sayıda üniversiteyle işbirliğimiz var.”
DEMSİAD 5. yılda yeni başkan seçti: Doğalgaz projelerine imza atıyorlar
Aslında… Yaptıkları iş can ve mal güvenliği açısından son derece kritik. Çünkü, konutlara, işyerlerine, fabrikalara, tesislere doğalgaz projesi hazırlayıp uyguluyorlar.
O nedenle…
Yapılacak küçük bir hata bile büyük sonuçlar doğurabilecek riskler taşıyor.
İşte…
Bu kritik sektörün mühendisleri ve işadamları 5 yıl önce kısa adı DEMSİAD olan Doğalgaz Enerji Mekanik Mühendisliği Sanayici İşadamları Derneği’ni kurdular.
Geçen süreçte…
Özellikle yerel yönetimlerle sektör uygulamacıları arasında köprü oluşturan dernek pazar günü genel kurul yaptı, Kongrede, Ali Başoğul’un yerine yeni başkan olarak görevi Alptekin Şahintürk üstlendi.
Şahintürk başkanlığındaki yeni yönetimde Ferhat Tekinaslan, İsmail Akdoğan, Ömer Faruk Aydınlı, Gökhan Yavuz, Murat Han ve Mert Yıldız yer alıyorlar.
Planlı ve nitelikli sanayiyle gelecek vizyonu
Gerçi… Zaman zaman organize sanayi bölgeleri sayısı tartışılıyor, ama şu da bir gerçek ki, Bursa’nın artık sanayiden dönüşü pek mümkün değil.
Bunun yerine teknoloji üreten nitelikli sanayi tartışması ve arayışı daha doğru.
Nitekim…
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay da bu anlayışla BTSO’nun konsey temsilcileriyle bir araya gelip gelecek vizyonu için nitelikli sanayiyi konuştu.