Seçim öncesi… Metal işkolunda, özellikle de otomotiv sektöründe toplu sözleşmede haklarının korunmadığını savunan işçilerin sendikaya karşı başlattıkları direniş dalga dalga pek çok ile yayıldı.
Fabrika bahçesinde oturarak gerçekleştirilen direnişin sona ermesinin ardından otomobil fabrikaları yeniden çalışmaya başlamışlardı ki, bu kez de Tofaş’tan 82 işçinin çıkarıldıkları haberi otomotivde yeni bir gerginliğe yol açtı.
Bu kez…
Direniş yeri fabrika bahçesi değil, Kent Meydanı’nda açılan imza standı oldu.
Daha açık söylemek gerekirse…
Tofaş’ta işten çıkarılan işçilere destek amacıyla; büyük direniş sırasında Türk Metal’den istifa eden işçilerin üye oldukları HAK-iş’e bağlı Çelik-İş Sendikası tarafından Kent Meydanı’nda bir stant kuruldu. O stantta da işten çıkarılan işçilere destek imzası toplanıyor.
İşte…
Bu eylem standında dün sürpriz bir destekçi vardı: AK Parti Bursa Milletvekili İsmet Su.
Aslında…
İşçi eylemlerine milletvekili desteği ilk kez olmuyor. Geçmişten bu yana pek çok eylem yaşandı ve eylemdeki işçilerin yanlarında da milletvekilleri hep oldu.
Fakat…
Bu tür işçi eylemlerinde desteğe gidenler genellikle CHP milletvekilleri oldular.
Şimdiyse…
İlk kez bir iktidar milletvekili olarak, AK Parti Bursa Milletvekili İsmet Su işçi eylemine destek için imza kampanyasına katıldı.
Çelik-İş Sendikası’nın genel merkez yöneticilerinden Recep Akyel ve Bursa Şube Başkanı Ali İhsan Dal ile birlikte standa giden Su, imza vererek işten çıkarılanların eylemine destek oldu. Eylemdeki işçiler de alkış tutarak Su’ya teşekkür ettiler.
O bakımdan…
Su’yu dün Kent Meydanı’ndaki stantta imza atarken görenler şaşırdılar. Bu durumu Bursa Milletvekili İsmet Su’ya sorduk.
Söze…
“İşten çıkarılma gerekçesi içime sinmedi, burada ciddi bir mağduriyet var” diye başladı ve şunu anlattı:
“22 Haziran günü, Tofaş Fabrikası içindeki iki bina arasında bir grup işçi yemeğe giderken alkış tutup slogan atmış. Bu nedenle 82 işçinin işten çıkarılıyor olması rahatsız edici bir durum. Ben de gidip destek verdim.”
Şunu vurguladı:
“Galiba fabrika yöneticileri iyi inceleme yapmamışlar. Çünkü, alkış tutup slogan attıkları gerekçesiyle işten çıkarılan 82 kişinin 6’sı sağır ve dilsiz.”
Şunu da ekledi:
“Ben milletin vekiliyim ve hukukçuyum. Ortada bir haksızlık olduğuna inandığım için gidip destek imzası verdim.”
Su’dan seçilemeyen adaylara iftar
7 Haziran’daki seçimde Bursa’nın 18 milletvekilinin 9’u AK Parti’den seçildi. Bir başka ifadeyle söylemek gerekirse, AK Parti listesindeki adayların yarısı milletvekili seçildi, yarısı da seçilemedi.
Partinin kuruluşundan beri il yönetimlerinde yer alan ve teşkilattan gelen tek milletvekili olan İsmet Su, ikinci dönemine başlarken AK Parti listesinden seçilemeyen 9 aday arkadaşını iftara davet etti.
Yoğun geçen kampanyaların ardından seçilemeyen adaylarla Su’nun iftar sohbeti siyasete güzel bir jest oldu.
Siyasi partiler kadar teşkilatlanma yaptı: Erbakan Vakfı
Kuruluşunun üzerinden daha henüz 1.5 yıl geçti. Fakat bu kadar kısa süreye karşın Erbakan Vakfı neredeyse siyasi partiler kadar yaygın teşkilatlandı.
Üstelik…
Erbakan Vakfı’nın tüzüğünde, daha doğrusu vakıf senedinde yer alan teşkilatlanma modeli siyasi partilerin teşkilatlanmasını andırıyor.
Çünkü…
Vakıf, illerde İl Başkanlığı, ilçelerdeyse İlçe Başkanlığı kuruyor. Ayrıca bünyesinde Kadın Kolları ve Gençlik Kolları gibi siyasi partilerin gövdelerini oluşturan çalışma grupları yer alıyor.
Nitekim…
Türkiye genelinde 81 ilin 65’inde İl Başkanlığı adı altında şubeler oluşturuldu. Erbakan Vakfı’nın Bursa’daki çalışmaları Ulubatlı Hasan Bulvarı üzerindeki binadan yürütülüyor. Yanı sıra, 17 ilçedeki teşkilatları tamamlandı.
Erbakan Vakfı Bursa Şubesi, en önemli etkinliğini de 27 Şubat 2015’te İran eski Cumhurbaşkanı Ahmedinejad’ı ağırlamakla yaptı.
Uluslararası kamuoyunun da ilgisini çeken ve cumhurbaşkanlığından ayrılması sonrasında Ahmedinejad’ın ilk yurt dışı gezisi olan merhum Necmettin Erbakan’ı ölümünün dördüncü yıldönümünde anma programı çok ses getirdi.
Gelinen noktayı…
Erbakan Vakfı Bursa İl Başkan Yardımcısı İbrahim İleri ile konuştuk. Çok iyi anlaşan bir ekip olduklarını özellikle vurgulayan İleri, çalışmalarını her geçen gün biraz daha ileri götürdüklerini söyledi.
Bugüne kadar çeşitli konferanslarda da tanınmış pek çok ismi Bursa’ya getirdiklerini kaydeden İleri şunu söyledi:
“Biz bir siyasi parti değiliz, ama bir düşüncenin temsilcileriyiz. Merhum Necmettin Erbakan’ın vefatından sonra daha iyi anlaşılan düşüncelerini anlatıyoruz. Açıkçası, hiç de zorlanmıyoruz.”
Fatih Erbakan iftara geliyor
Eski başbakan merhum Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın oğlu olan Erbakan Vakfı Genel Başkanı Dr. Fatih Erbakan cumartesi günü iftar için geliyor.
Fatih Erbakan’ın katılacağı Erbakan Vakfı Bursa Şubesi’nin 1.200 kişilik organize edilen iftarı 4 Temmuz Cumartesi günü Zafer Mahallesi’ndeki Bursa Atlı Spor Klübü’nde olacak.
Mudanya Yolu’ndaki 90 kilometre kararı başka yolda yok!
Uygulama geçen yıl başladı. Trafik Yasası’nın değişmesiyle şehir içi hız limitleri için belediyeler yetkili kılındı. Bursa’da da bu sorumluluğu üstlenen ve kısa adı UKOME olan Ulaşım Koordinasyon Merkezi kazalara karşı önlem amacıyla en fazla 70 kilometre limite devam kararı aldı.
Geçen haftaysa, Mudanya Yolu’nda Bademli-Siemens kavşakları arası 90 kilometre hıza izin çıktı.
Okurlarımız kararın başka yollarda da uygulanıp uygulanmayacağını soruyorlar. UKOME yalnızca Mudanya Yolu’ndaki kargaşayı ortadan kaldırmak için böyle bir karar aldı. Şimdilik başka yol düşünülmüyor.
Bu arada…
Dünkü yazımızda elde olmayan bir hata yaşandı.
UKOME kararında Mudanya Yolu’ndaki hız limiti 82 kilometre olarak belirlendi. Yüzde 10 tolerans payıyla bu limit 90.2 kilometre oluyor. Ne var ki, 82 kilometre yerine 80.2 kilometre yazdığımızı fark ettik. Öyle olunca yüzde 10 müsamaha payı eklendiğinde 90.2 olmuyor.
Yeri gelmişken bu yanlışı da düzeltmekte yarar görüyoruz.