Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Bu müze başka: Oyuncaktan teknolojiye uzanan en özel yol

Köşe Yazısını Dinle

Bursa’nın… 9 aylık geçmişiyle en yeni, ama misyonu ve gördüğü ilgiden kaynaklanan işlevselliğiyle en özel müzesi oldu.

Yiğit Kiremitçi…

4 Eylül 2023’te Nilüfer’deki Altınşehir Mahallesi’nde 3 katlı evini dönüştürdüğü Bursa Oyuncak Müzesi’ni açarken, Sunay Akın’ın kurucusu olduğu İstanbul’daki oyuncak müzesi bu alanın en popüler müzesiydi.

Kiremitçi’nin Bursa’ya kazandırdığı Oyuncak Müzesi de, bazı belediyelerin açtıklarının dışında Türkiye’nin ikinci özel müzesi oldu.

Üstelik…

4 binden fazla oyuncakla, içerik olarak en büyük müze özelliği kazandı. Bazı oyuncaklar ise yalnızca Bursa Oyuncak Müzesi’nde var.

Geçen 9 ayda…

Bursa Oyuncak Müzesi’nin gördüğü ilgi hem şaşırtıcı, hem memnuniyet verici.

Bir kere…

Bursa’daki okullardan sürekli olarak öğrenci grupları gelip müzeyi geziyorlar. En çok da, Yıldırım’daki okullardan öğrenciler geliyor.

Yanı sıra…

Balıkesir, Çanakkale, Kocaeli, Sakarya, Manisa illerindeki okullardan sürekli olarak otobüslerle öğrenciler geliyor.

En son…

Geçen hafta Bandırma’dan 3 otobüslük kafileyle öğrenci geldi.

Öğrenciler…

3 katlı binada Bursa Oyuncak Müzesi’ni 45 dakikayla 1 saat arasındaki sürede gezebiliyorlar. Gezerlerken de, müze ve oyuncaklarla ilgili teknik bilgilerle ayrıntıları anlatan ücretsiz rehber eşlik ediyor.

Bu noktada…

“Oyuncağın müzesi mi olurmuş, alt tarafı oyuncak” yaklaşımında olanlara Bursa Oyuncak Müzesi Kurucusu Yalçın Kiremitçi şu cevabı veriyor:

“1950’li ve 1960’lı yıllarda oyuncak robotlarla oynayan Japon çocukları bugün dünyanın en iyi robotlarını yapıyorlar. Çünkü, çocukların kişisel gelişiminde, hayal güçlerinin ötesine geçmelerini sağlayan oyuncaktan teknolojiye uzanan çok özel bir yol var.”

Müzede oyuncak kalıbı da var.

Üstelik…

İstanbul’dan sonra yalnızca Bursa’da bulunan kalıplarla çocuklar oyuncakların nasıl yapıldığını da görmüş oluyorlar.

 

Abdülaziz’in Fransa’dan aldığı bebek müzede

Sohbetimizde… Bursa Oyuncak Müzesi Kurucusu Yiğit Kiremitçi, sergilenen oyuncaklarla ilgili şu bilgileri verdi:

“Oyuncak endüstrisinin geliştiği Amerika, Almanya, Çin, Japonya, İngiltere, Fransa gibi ülkelerden oyuncaklar getirdik.”

Ardından…

“Müzemizde 200 yaşında oyuncak da var” deyip ekledi:

“Sultan Abdülaziz’in Fransa’dan aldığı oyuncak bebeği, Almanya’da kapanan bir müzede bulduk ve Bursa’ya getirdik.”

 

Faruk Çelik’ten önemli çağrı: Teknolojiler gençlerle anlam kazanır

Tanıdığımız için biliyoruz… Faruk Çelik’in en büyük özelliği; çok çalışması, vatandaşa güven vermesi, açık sözlü olmasıdır.

Ankara’da…

Uzun yıllar önemli makamlarda siyaset yapmanın deneyimiyle farklı bakıp arka planı görür ve çözüm üretir.

O bakımından…

Klasik siyasetçilerden değildir. Hangi ilden milletvekili seçilirse seçilsin, her zaman Bursa’nın siyasetçisi olarak kabul görür.

Son paylaşımında çok özel noktaya işaret etti:

“Yerli uçak, yerli tank, yerli motor, yerli araba, yerli gemi… Emeği geçenlere teşekkürler. Ancak, bunlar Mevlana’nın pergelin sabut ucu misali, yerli gençlerle ve yerli nesillerle anlam kazanır.”

Çağrısı şu:

“STK, vakıf, gönüllü kuruluşlar; bir yerleri ele geçirmek değil, değer yargılarımız üzerine bina edilmiş pergelin bu sabit uç alanının güçlendirilmesi amacıyla çalışmalılar.”

 

AK Parti’de ilk: Osmangazi ilçe başkanları buluştu

AK Parti’de… 7 Osmangazi İlçe Başkanı görev yaptı. Geçmişte Osmangazi İlçe Başkanlığı yapan AK Parti Bursa Milletvekili Refik Özen’in önerisi, 8. İlçe Başkanı olarak görevde bulunan Adnan Kurtuluş’un davetiyle eski başkanlar ilk kez bir araya geldi.

Ufuk Cömez’in olmadığı buluşmada Refik Özen, Ali Yılmaz, Tahsin Kara, Nihat Çubukçu, Cihat Çini, Muzaffer Kurtuluş değerlendirme yapıp gözlemlerini Kurtuluş’ aktardılar.

 

Hafta içinde ofisinde işkadını- yönetici, hafta sonu açık arazide maratoncu

Selma Çetinkaya Türker’i… Kısa adıyla BUİKAD olarak bilinen Bursa İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği Kurucu Başkanı olarak tanıdık.

Bir gıda firması Güney Marmara Grup Sorumluluğu ve İnsan Kaynakları yönetimini sürdürdükten sonra kendi ofisini açtı, iş dünyasına insan kaynakları desteği  veriyor.

Hafta sonları…

Açık arazide koşuyor. Son yıllarda Anadolu’nun pek çok kentindeki ultra trail yarışlarına katıldı. Geride bıraktığımız hafta sonu ise en büyük heyecanı yaşadı.

Çünkü…

Yıllardır antrenman için koştuğu Gündoğdu’da bu kez yarıştı. Tepedeki rüzgar enerjisi santrallerinden deniz kıyısına indi, tekrar muhteşem manzaralı tepeye tırmandı.

Sonuçta…

26 kilometre koştuğu yarışı kadınlarda 7. ve yaş kategorisinde 1. tamamladı.

Hafta içi ofisinde yönetici, hafta sonları parkurda maratoncu olmaktan mutlu.

 

Tirilye’de Deniz’le hıdrellez coşkusu

Kültürümüzde… Hıdrellez kutlamanın özel yeri var. Çocukluğumuzda, bahçeli evlerdeki yaşam günlerinde kutlanan hıdrellezler hâlâ aklımızda.

Pazar akşamı da…

Pek çok ilçede, köyde, kent merkezinde Hıdrellez kutlamaları yapıldı. Bunlar arasında en coşkulularından biri, Tirilye’deydi. Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç kutlamalara ayrı renk kattı.

Bir anlamda…

Tirilye’de Deniz’le hıdrellez coşkusu yaşandı.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X