Tanıdığımız için biliyoruz… Ne zaman Bursa kelimesi geçse heyecanlanır. Bursalı olmakla övünür, Bursaspor taraftarı olmanın gururunu yaşar.
Gerçi…
Başaran Mahallesi’nde büyüyen, Soğukpınar’daki yatılı Öğretmen Okulu mezunu olan Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sinan Ateş’i kent siyaseti önce MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman’ın danışmanı, sonra da Ülkü Ocakları Genel Başkanı olarak tanıdı.
Ocak görevi sonrası üniversiteye dönen Doç. Dr. Ateş ziyarete geldiğinde, heyecan veren bir konuyu konuştuk:
Bursa’nın Türk Dünyası Kültür Başkenti olması.
Üzerinde çalıştığı konuya işaret edip, “2022 Kültür Başkenti olmak Bursa için çok büyük fırsat” dedi ve şunu söyledi:
“Türk Dünyası’na Bursa’yı tanıtabilir, Bursa’mızın yatırım almasını sağlayabiliriz. O nedenle, Kültür Başkenti projesini çok daha önemsemek gerekiyor. Eskişehir bu fırsatı yakaladı, ama birkaç küçük yatırım dışında yararlanamadı. Biz kaçırmayalım.”
Düşüncesi şu:
“Bursa Uludağ Üniversitesi ,Türk Dünyası üniversiteleriyle ortak çalışma yapabilir. Bursa ile Buhara kardeş şehir olabilir.”
Araya girip…
“Kardeş şehirlik için neden Buhara?” diye sorunca şu cevabı verdi:
“Bursa’nın en önemli manevi değerlerinden, hepimizin yaşamı boyunca mutlaka huzuruna çıktığımız Emirsultan Hazretleri Buhara’dan geldi. Böyle bir manevi bağımız var.”
Şunları da ekledi:
“Bursa Türk yemekleri için gerçekten özel bir yer. Osmanlı mutfağını tanıtmak için çalışmalar yapılabilir, Hacivat-Karagöz gibi bir değer başka kentte yok, bu canlandırılabilir.”
Ayrıca…
Gelenekleri yaşatacak ayrı festival düzenlenebileceğini, Türkistan’la ortak değerlerin ortaya çıkarılabileceğini, öğrenci değişimi yapılabileceğini anlattı.
Açıkçası…
Kendisinin bu konudaki çalışmalarını zaten biliyorduk, ama Doç. Dr. Sinan Ateş’in söyledikleri Bursa turizmi için de ışık olur.
Bursa bütçeye verdiğinin karşılığını alamıyor
Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sinan Ateş’le sohbetimiz Bursa üzerineydi. Üzüldüğü şu:
“Maalesef Bursa bütçeye verdiğinin karşılığı yatırımı alamıyor. Bu çok üzücü.”
Şunları sıraladı:
“Kentimizin Ankara girişine bir bakın, nasıl bir kente girdiğinizi görün. Ankara-Bursa arası otoyol yok, havaalanı yeterince çalıştırılamıyor, hızlı treni bir türlü gelemiyor. Oysa Bursa böyle olmamalı.”
Çok şaşırdık: Metro projesi sonradan değişip aç-kapa tünele dönüşmüş
Bu sütunlarda… Şehir Hastanesi Metrosu için proje güzergahının tümünün kazılacak olması nedeniyle “Aç-kapa yerine Bursa’nın kendi tünel açma makinesi neden olmasın?” diye sorduk.
Bunun üzerine…
Yıllarının demiryolu inşaatlarına vermiş, önemli görevler üstlenmiş teknik adam dostumuzdan uyarı geldi.
Söze…
“İhale öncesi proje TBM denilen tünel açma makinesiyle yapılabilecek derinlikteydi” diye başladı ve şu teknik bilgiyi verdi:
“TBM ile kazı yapılabilmesi için zemin koşullarının elverişli olması yanında kazı üst kotu ile zemin üstü arasında zemin cinsine göre çökme olmayacak emniyetli kalınlık gerekir.”
İddiası şu:
“Müteahhit firma idareyi ikna ederek bu projeyi aç-kapa yapılabilecek şekilde daha sığ seviyeye alan proje tadilatı yaptı.”
Bundan…
TBB kazısına düşük, sonradan birim fiyatına yüksek teklif verip normal kazıyla işi yapmaya idarenin hoşgörülü yaklaştığı anlaşılıyor.
Rahatsız eden de bu.
Muradiye Külliyesi’ni protokol gündemine soktu
Bursa’ya gelen siyaset protokolü daha çok, Ulucami-Yeşil ziyaretleri yapıyor.
Muradiye Camii İmamı Lütfi Taşçı ise uzunca süredir Osmanlı’nın temelinin atıldığı Muradiye Külliyesi’ne dikkat çekip, görüştüklerine önemini anlatıyor.
Görülen o ki…
Protokol ziyaretlerine Muradiye Külliyesi de girdi. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül geldiğinde Muradiye Külliyesi’ndeki Kur’an El Yazmaları Müzesi’ni de ziyaret etti.
İl kongresinde kaybetti, ama kurultayda Merkez Disiplin Kurulu’na seçildi
Yıllar önce… Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanlığı yapan babası Ferruh Kaya’yı tanıdık. Ferruh Kaya daha sonra 1984’yle 1994 arası iki dönem Gürsu Belediye Başkanlığı yapı.
Oğlu Cavit Kaya ise uzun yıllar CHP Gürsu İlçe Başkanı olarak siyaset yaptı, Muharrem İnce ile birlikte ayrılıp Memleket Partisi’nin Bursa’daki kurucuları arasında yer aldı.
29 Ağustos’ta yapılan İl Kongresi’nde İl Başkanı Güner Aklan’la birlikte aday olup yarıştı, ama seçimi kaybetti.
Ardından…
Hafta sonu yapılan kurultayda Merkez Disiplin Kurulu’na seçildi ve Memleket Partisi A Kadrosu içinde yer aldı.
Bursa’dan genel merkez düzeyinde görev alan tek isim olan Cavit Kaya, bu sürprizle Genel Başkan İnce’ye yakınlığını da göstermiş oldu.
İnegöl’de gençlerle hasır sohbetleri
Gördüğümüz şu… AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin, yüksek vitesli siyaseti seviyor. Bir bakıyorsunuz Bursa merkezde, bir bakıyorsunuz ilçelerde, bir bakıyorsunuz Koordinatör olduğu Adana’da. Sel sonrası da Kastamonu’daydı.
Bir süre önce…
Başlattığı gençlerle hasırüstü sohbetler uygulamasını İnegöl’de de sürdürdü. İnegöllü gençler açık açık sordu, Esgin de içtenlikle anlattı.