Aslında… Sürecin sertleşeceğinin mesajı çarşamba akşamı sürpriz şekilde gerçekleşen hükümette mini revizyon ile ortaya çıkmıştı.
Önceki gece de…
Devleti FETÖ’cü yapıdan arındırma operasyonu kapsamında yayınlanan Kanun Hükmünde Kararname ile 53 bin civarındaki kamu çalışanının devletle ilişikleri kesildi ve en büyük devletten tasfiye yaşandı.
Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayınlanan listelerden çıkan tablolara göre, bu tasfiye operasyonu Bursa’yı da çok etkiledi.
Çünkü…
Bursa’da 2 bin civarı kamu çalışanının ilişikleri kesildi ve bir daha kamuda görev almalarının önü kapandı. Doğal olarak, özlük hakları da kayboldu.
Tabloda…
İlk sırada 1.117 kişiyle eğitim yer alıyor. Bir anlamda, ihraçların yarıdan fazlasını öğretmenler oluşturuyor. 56 kişiyle sağlık ikinci sırada. Onu 35 kişiyle Diyanet izliyor.
Uludağ Üniversitesi’nden 12, Bursa Teknik Üniversitesi’nden 4 kişinin devletle ilişkileri kesiliyor. Diğer kurumların toplamı da 100 civarında.
Dikkat çekici olan nokta şu:
Devletle ilişkilerinin kesildiği açıklanan ve yaklaşık 53 bin memurdan oluşan liste, Kanun Hükmünde Kararname‘nin ekinde yer alıyor.
Bu da…
Hukukçuların görüşüne göre mahkemeye itirazı ortadan kaldırıyor. Çünkü, olağanüstü hal uygulamalarına ilişkin kararların mahkemeye itirazları yolu Anayasa’nın 148. maddesi gereği kapalı. İtiraz edilebilecek bir tek yer Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi olarak görülüyor.
Rakam büyük, konu kritik.
Çünkü…
Hiç soruşturma geçirmemiş, açığa da alınmamış isimler de yayınlanan listeyle birlikte memuriyetten ihraç edildiler.
O bakımdan…
Bir yanlışlık kurbanı olma olasılığı yüksek kişiler var. Yani ihraç edilenlerin tümü için FETÖ’cü diyebilmek çok da kolay değil.
Nitekim…
Konunun takipçiliğini üstlenen Kamu-Sen İl Temsilcisi Selçuk Türkoğlu da böyle düşünüyor:
“Araştırmadan, soruşturmadan, savunma hakkı kullandırılmadan, hatta ifadeleri dahi alınmadan bu denli geniş kapsamlı ihraç pek çok yaşın yanında kurunun da yanmasına yol açar.”
Açığa alınmadan ihraç edilenlerin ciddi bir travma yaşadıklarını da kaydeden Türkoğlu dün sohbet ederken kaygılarını şöyle dile getirdi:
“İdam mahkumuna bile son arzusu sorulurken, neden atıldığını bilmeyen çok sayıda memur var. Üstelik, muhataplarını da bilmiyorlar. Bilmedikleri için de kimseye soramıyorlar.”
Kaygısı şu:
“Böylesine geniş kapsamlı bir ihraç, kamuda da travmaya ve gelecek kaygısına yol açar.”
Kamu-Sen üyelerinden dilekçe topluyor
Kanun Hükmünde Kararname’nin ekinde yayınlanan listeyle kamudan ihraç edilen memurların hukuki haklarına yönelik farklı görüşler var.
Kimi hukukçular tek yol olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ni gösterirken, kimileri de yasal itiraz hakkı olduğunu savunuyorlar. İhraç edilenlerin yeniden kamuya dönebilmeleri için de yeni bir kanun gerekiyor.
Bu noktada…
Kamu-Sen İl Temsilcisi Selçuk Türkoğlu şunu söyledi:
“Farklı görüşte olanlar da var, ama biz Kamu-Sen olarak formları hazırladık, kendi üyelerimizden itiraz dilekçesi topluyoruz. Haksızlığa uğradığını düşünenler için hukuktan başka çare yok.”
Ankara sertleşiyor, yapılmamış operasyonlar sırada
İçişleri Bakanlığı’ndaki devir teslim sırasında Süleyman Soylu’nun yaptığı kısa bir açıklama vardı. Açıklama kısaydı, ama üzerinde durulduğu ve ifadelerin özenle seçildiği belli oluyordu.
Dahası…
Açık açık da mesaj özelliği taşıyordu.
İçişleri Bakanlığı görevini Efkan Ala’dan devralan Süleyman Soylu, o kısa açıklamasında şu cümleyi özellikle vurguladı:
“FETÖ’den tek fert kalmayıncaya kadar, Türkiye bu beladan, musibetten, alçaklıktan kurtulacaktır.”
İşte…
Ankara’nın soruşturma ve operasyonlarda sertleştiğinin göstergesi kabul edilen bu cümlenin ardından Türkiye’nin hemen her yerinde yapılmamış operasyonlar için düğmeye basılacağı konuşuluyor.
Nitekim…
Tanıdığımız Soylu’nun yüksek tempoda çalıştığını ve gününün uzun olduğunu bilenlerdeniz. 15 Temmuz gecesi kendini ortaya koymaktan çekinmeyerek gözü kara olduğunu da göstermişti.
O bakımdan…
İçişleri Bakanı olarak izleyeceği yolu tahmin etmek güç değil. Hele, devir teslim sırasında “son FETÖ’cü” hedefini mesaj olarak açıklamasından da, operasyonların sayısının ve şiddetinin artacağı izlenimi edindik.
Zaten, Ankara’dan gelen bilgiler de bu yönde.
İçişleri atama kararnamesi mi geliyor?
Ankara’dan konuştuklarımız, yeni İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun hızlı başlangıcına dikkat çektikten sonra aynı noktayı vurguluyorlar:
“FETÖ soruşturmaları ve operasyonlarını hızlandırmanın yolu İçişleri teşkilat yapısında sarsıcı bir değişimden geçiyor.”
Yani…
“Yani, yeni bir valiler ve emniyet müdürleri kararnamesi gözüküyor. Hem de, bayramdan öncesi için böyle bir beklenti var.”
İncirli’nin gençlerine Erbakan Vakfı’ndan özel proje
Örgütlenmesini siyasi parti ölçülerinde yapan, il binaları oluşturan Erbakan Vakfı emin adımlarla genişlemeyi sürdürüyor.
Nitekim…
Bursa’daki merkezin yanı sıra 17 ilçede örgütlendi. Bunların 4’ünde binaya sahip. İşte bu kapsamdaki Yıldırım Temsilciliği bugün açılıyor.
Hem de…
Gençlerin fazla olduğu, uyuşturucu ticaretinin de yoğun olarak bilindiği bir yerde Erbakan Vakfı Yıldırım Temsilciliği açılıyor.
Erbakan Vakfı İl Başkan Yardımcısı Hasan Karabulut ile birlikte ziyaretimize gelen Yıldırım Temsilcisi Murat Kolancı, yönetiminden Musa Sancar ve Recep Baydar’ın da bulunduğu sohbette şunu söyledi:
“Temsilcilik için İncirli’yi özellikle seçtik. Çünkü buradaki gençlerimize yönelik çalışma yapmak istiyoruz. İncirli’nin yeniden sakin ve huzurlu yapısına kavuşması için sohbetler düzenleyeceğiz.”
Bugün saat 17.00’de gerçekleşecek Erbakan Vakfı Yıldırım Temsilciliği açılışına Vakıf Genel Başkanı Fatih Erbakan da katılacak.