Yakın zamana kadar… Enerji üretimi için iki kaynak vardı. Biri yeraltındaki kömür madeni, diğeriyse ithal ürün olan doğalgaz çevrimiyle elde ediliyordu.
Ne var ki…
Milli servetimiz olsa bile, kömür yakılan termik santralların çevresel etkileri toplumsal kaygılardan kaynaklanan tepkilere yol açıyor. Doğalgaza dayalı kurulan çevrim santralları ise dövize bağlı olduğu için hem yüksek maliyet getiriyor, hem de sanayinin enerji gereksinimini dışa bağımlı kılıyor.
O nedenle…
Son dönemde, çevresel literatürde temiz enerji adı da verilen yenilenebilir enerji kaynakları öne çıkmaya başladı.
Nitekim…
Yıllarca “Su akar Türk bakar” sözünün izlerini silercesine akarsular üzerine hidroelektrik santralları yani bilinen adıyla HES’ler kurulmaya başlandı.
Fakat…
Özellikle doğal güzellik ve özelliklere sahip bölgelere kurulan HES’ler doğanın dengesini bozduğu gerekçesiyle yeni bir tartışma başlattı.
Buna karşın…
Kısa adıyla RES olarak bilinen rüzgar enerjisi santrallarıyla kısa adı GES olan güneş enerjisi santralları giderek yaygınlaşıyor.
Nitekim…
Bursa’da yerel yönetimler ağırlıklı olmak üzere güneş tarlası projeleriyle GES yatırımlarına başlandı. Ancak bu yatırımlar henüz küçük ölçekli.
Bununla birlikte…
Son dönemde Bursa’nın önemli sanayicileri ilgilerini RES’lere, yani rüzgar enerjisi santrallarına çevirdiler.
İlk adımı da…
Bandırma civarında rüzgar santralları kuran İlhan Parseker attı. Onu Ali Hazır ve Okan Türkay’ın rüzgar enerjisi yatırımları izledi.
İşte…
Bu yeni sektöre yönelen Bursalı son sanayici ve işadamı Faik Çelik oldu.
Kayseri’nin Yahyalı ilçesi için 49 yıllığına rüzgar enerjisi santralı lisansı alan Faik Çelik, burada İç Anadolu Bölgesi’nin en büyük ve Türkiye’nin de 12. büyük rüzgar santralını kurdu.
Dev santralda…
25 rüzgar ünitesinin 4 rüzgar türbiniyle 82.50 MWe elektrik üreten FC Enerji faaliyete geçen Yahyalı RES ile enerji üretimine resmen başlamış oldu.
Kırık kolla referandum için yollarda, hedef 1 milyon adım!
Gençlik Kolları’ndan yetişen CHP Osmangazi İlçe Başkanı İsmet Karaca siyaseti ve siyasi organizasyonu iyi bilir.
Nitekim…
16 Nisan’da yapılacak anayasa değişikliği referandumuna ilişkin hem çalışma programı planlamasını, hem de sandık görevlileri listelerini en erken bitiren ilçe başkanı oldu.
Üstelik…
CHP tarihinde ilk kez Osmangazi’nin 1.574 sandığı için 1.574 asıl ve 1.574 yedek görevli yazarak İlçe Seçim Kurulu’na teslim etti.
Bir yandan da…
Geçirdiği iş kazası sonrası alçıya alınan kırık koluyla referandum çalışmaları için sahaya çıkıp yollara düşerken, kendine “kırık kolla 1 milyon adım” hedefini koydu.
Dün sohbet ederken, hedefin neresinde olduğunu sorduk. Cep telefonundaki adım sayarı açıp gösterdi: 650 bin adıma ulaşmış.
Rekoru da…
Genel Başkan Yardımcısı olan CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Lale Karabıyık’la sokağa çıktıkları gün 14 bin 527 adım atarak kırmış.
Çalışma ilkelerini şöyle açıkladı:
“Öncelikle eski-yeni tüm milletvekillerini bir araya getirdik, ‘Şimdi çalışma zamanı’ deyip kırgınlık-küskünlük ne varsa ortadan kaldırdık. Osmangazi referandum için kenetlendi.”
Aynı gün 4-5 program yaptıklarını vurgulayıp “Planlamamızı yaptık, sokağa çıktık. Referandum günü görevlilere dağıtılacak kumanya şeması bile hazır. Hatta yarın seçim olsa, ona bile hazırız” dedi ve ekledi:
“Arkadaşlarıma çağrım şu: Herkes görevini eksiksiz yerine getirsin, 1 oy bile çalınırsa sorumlusu benim.”
Karaca: Vatandaş her şeyin farkında
CHP Osmangazi İlçe Başkanı İsmet Karaca, sahaya ilk çıkanlardan biri. Osmangazi’nin 110 merkez 136 mahallesine ziyaretlerin ilk turunu önümüzdeki hafta tamamlıyor. Ardından 2. turda kapıları çalıp evlere girecek.
Partiden kurduğu ekiplerine, demokratik kitle örgütlerinden de destek alıyor. Saha izlenimini sorduğumuzda şunu söyledi:
“Vatandaş her şeyin farkında. Bu referandumda geleceğini oylayacağını da biliyor. Bizim gözlemlerimize göre, sahanın dili hayır gösteriyor.”
TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın ukdesinde kalan Bursa
11 Mart 1968’de, kısa adı MTTB olan Milli Türk Talebe Birliği başkanlığına seçilen İsmail Kahraman, çizgisiyle “milli görüşün 68 kuşağını” filizlendirip çok özel bir rol üstlendi.
Çünkü…
Kahraman döneminde MTTB’den yetişen pek çok isim hem siyasette, hem devlet yönetiminde önemli görevler üstlenirken Milli Görüş gençliğinin önü açıldı.
1995 yılında Refahyol hükümetinin Kültür Bakanı olduğunda, hedefleri arasında Bursa’da kurulan Osmanlı İmparatorluğu’nun 700. yılını kutlamak vardı.
Ne var ki, araya 28 Şubat girince bu gerçekleşmedi.
Kısa bir süre önce sağlık sorunu yaşayan, hafta başında da görevine dönen TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın dün Bursa’dan konukları vardı.
AK Parti Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç, Kent Kültürü Derneği Başkanı Mutlu Çınar, İnegöl Belediyesi Başkan Yardımcısı Eşref Yiğit ile Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Ahmet Bayhan ziyaretlerinde MTTB Başkanlığı’na seçilişinin 50. yılı nedeniyle özel bir plaket takdim ettiler.
Sohbette…
Söz Osmanlı’nın 700. yılı kutlamasının yapılamayışına gelince, Kahraman bunun içinde ukde olarak kaldığını belirtip, “Osman Gazi’nin devlet töreniyle anılmasına destek” sözü verdi.
Tam zamanında konferans: Ötekilik
Bursa Felsefe Kulübü’nün organize ettiği Felsefe Konferansları’nda bugün, günümüzün en önemli toplumsal sorunu haline gelen ötekilik ele alınıyor.
Giderek büyüyen toplumsal yarılmaların ortaya çıkardığı ötekilik konusundaki konferansın tam zamanı olduğu da söylenebilir.
Uludağ Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Müslim Akdemir’in konferansı saat 17.00’de Ördekli Kültür Merkezi’nde.