Türkiye ilk kez bir darbeyi önledi. İlk gece pek anlaşılamasa da, ertesi sabahtan itibaren darbe planlamasının ne kadar ayrıntılı ve kapsamlı olduğu ortaya çıktı.
Bu da…
Devlete sızıntı ile başlayan FETÖ’cü yapılanmanın nasıl da devleti kuşattığını çok açık bir şekilde gözler önüne serdi.
Günlerdir…
Gazetelerin haber sütunlarında, köşe yazılarında, televizyon ekranlarında devleti arındırma operasyonlarıyla ilgili gelişmeler aktarılıyor.
Bir yandan da…
Gözaltına alınan işadamları ve kimi kamu görevlileri süreleri doldukça gruplar halinde Adliye’ye sevk ediliyorlar ve çoğu ilk sorguları ardından tutuklanıyor.
Merak ettik…
Okulların açılması için hazırlıkların başladığı şu günlerde, acaba Milli Eğitim camiasında durum ne?
Genelde…
Bu tür sorular aklımıza geldiğinde, Türk Eğitim-Sen 2 Nolu Şube Başkanı Selçuk Türkoğlu’nu arıyoruz. Böylelikle onun araştıran ve yorumlayan özelliğinden yararlanmaya çalışıyoruz.
Dün yine bu nedenle sorduğumuzda, şaşırtan bir rakam açıkladı:
“Bursa’da açığa alınan öğretmen sayısı 1400’ü buldu.”
Ardından…
Konuyu biraz daha derinleştirdi:
“Sayın İl Milli Eğitim Müdürü okullar kapandığında yaptığı basın toplantısında Bursa’da 3 bin 500 öğretmen açığı bulunduğunu söylemişti.”
Şöyle devam etti:
“Gerçi bu rakamın 4 bin 500 civarı olduğunu düşünüyorum, ama Sayın Müdür’ün rakamını esas kabul edelim… Bu bile, açığa alınanlarla birlikte Bursa’daki öğretmen açığının 5 bin civarına ulaştığı anlamına geliyor.”
Öğretmen açığının nasıl kapatılacağını da söyledi:
“Edindiğim bilgilere göre, sözleşmeli öğretmenlerle bu açığı çözmeyi planlıyorlar.”
Tam da bu noktada soğukkanlı bir değerlendirme yaptı:
“Bu arkadaşlarımızın hepsinin FETÖ’cü yapılanmayla ilgili olduklarını düşünmek doğru değil. Aralarında hiç ilgisi olmayanlar da var.”
Şunu vurguladı:
“Şu an herkes tek tek incelenip soruşturuluyor. Bu işlem bittiğinde suçsuz ve yapıyla ilgileri olmadığı anlaşılanlar göreve iade edilecekler.”
İsteği şu:
“Okulların açılmasına az bir süre kaldı. Hem soruşturmalar bir an önce tamamlanmalı, hem de aceleye getirmeden ve suçsuz olanlar mağdur edilmeyecek şekilde titiz davranılmalı.”
Komisyon, açığa alınanları tek tek inceliyor
Açığa alınan öğretmenlerle ilgili çok ilginç öyküler anlatılıyor.
Örneğin…
Sosyal demokrat bir öğretmen, kendini yetiştirmek amacıyla bir kursa yazılmış. Kursa gidebilmek için de bugün kara listede olan sendikaya 1 aylığına üye olmuş, ama şimdi o üyelik nedeniyle açıkta.
Bir başka öğretmense, faizsiz olduğu için bugün FETÖ ile özdeşleşen bankaya para yatırmış, şimdi o da açığa alınmış.
İşte…
Tüm bu anlatılanlar İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde oluşturulan komisyonda tek tek inceleniyor. Milli Eğitim yöneticileri, FETÖ ile ilgisi olmadığı tespit edilenlerin göreve iade edileceklerini söylediler.
İlkokulu bitiren 10 bin çocuğa ortaokullarda yer yok!
Anladığımız kadarıyla… Zaten var olan 3 bin 500 öğretmen açığının üstüne bir de 1400 açığa alınan öğretmenle yeni eğitim-öğretim yılına sıkıntılı başlangıç yapmaya hazırlanan Milli Eğitim’i, kayıtlar henüz başlamadığı için fark edilemeyen daha büyük bir kriz bekliyor.
O krizin öyküsü de şöyle:
2012 yılında…
Ömer Dinçer döneminde Milli Eğitim Bakanlığı 4+4+4 eğitim sistemine geçerken, okula başlangıcı da 5 yaşa indirdi. Ne var ki, hemen ertesi yıl 5 yaş uygulamasından vazgeçti.
O yıl…
5 yaşındaki çocukların da kayıt yaptırmalarıyla ilkokullarda öğrenci patlaması yaşandı ve 50 bin çocuk ilkokula başladı. Tablo raporlara, normal öğrenci potansiyelinin yüzde 25 fazlası olarak yansıdı.
Yani…
Yalnızca 2012 yılında ilkokula başlayan çocuk sayısı 10 bin fazla oldu.
İşte…
4 yıl önce ilkokula başlayan 50 bin çocuk bu yıl 4. sınıfı bitirdi. Şimdi yeni eğitim yılında 5. sınıf olan ortaokula kayıt yaptırmaları gerekiyor.
Ne var ki…
Kapıya 50 bin çocuk dayanmasına karşın, Bursa’daki ortaokulların 1. sınıfları öğrenci kapasitesi 40 bin kişiyle sınırlı. Yani, 10 bin çocuğa yer yok.
O nedenle…
2012 yılında bir eğitim fantezisi olarak denenen ve ertesi yıl vazgeçilen 5 yaşında okula uygulaması, aradan geçen 4 yıl sonra ortaokulların yer sorunu haline dönüştü. Aynı sorun 4 yıl sonra da liseler için yaşanacak.
Dün görüştüğümüzde…
Türk Eğitim-Sen 2 Nolu Şube Başkanı Selçuk Türkoğlu’na bunu da sorduk. Şu cevabı verdi:
“Bursa’daki orta 1’lerin kapasitesi 40 bin öğrenciyle sınırlı. Fakat aşağıdan bu yıl 50 bin öğrenci geldi. Kapasitenin üstündeki 10 bin çocuğa nasıl yer bulunacak ben de merak ediyorum.”
Mehtap Ekinci’ye AK Parti Genel Merkezi’nde görev
Bursa’daki iş dünyası, özellikle de ihracatçılar için Mehtap Ekinci bilindik bir isim. Çünkü uzun yıllar Uludağ İhracatçılar Birliği’nde değişik görevlerde bulundu. Son olarak Ar-Ge ve Mevzuat Şube Müdürü olarak görev yaptı.
2011 yılında yapılan genel seçimde AK Parti’den Bursa aday adayı oldu. Listeye giremedi, ama kuruma dönmeyip siyasi çalışmalarını sürdürdü.
O aşamada…
AK Parti Kadın Kolları Genel Merkezi’nin dikkatini çekti. Önce MKYK Üyesi, ardından Siyasi ve Hukuk İşleri Başkanı olarak yönetimde görev aldı.
Bu kez…
Siyasi çalışmalarını Ankara merkezli sürdürmeye devam etti. Özellikle de Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde Kadın Kolları adına aktif görev yaptı.
Şimdi de…
Binali Yıldırım’ın AK Parti Genel Başkanı olmasıyla başlayan yeni süreçte, AK Parti Genel Merkezi’nde Tanıtım ve Medya Başkan Yardımcılığı görevine getirildi.
Burada…
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yardımcısı olarak görev yapacak.
AK Parti Nilüfer Kadın Kolu’nda deprem
AK Parti Nilüfer Kadın Kolu Başkanı Dilek Durak ile yönetimindeki bir grup arasında başlayan görüş ayrılığı, depreme dönüştü.
Kulağımıza gelenlere göre, Kadın Kolu yönetim toplantısı sırasında çıkan tartışmada ayağa kalkıp itişenler oldu. O tartışmanın ardından 10 yönetici istifalarını verdiler.
Bunun üzerine…
AK Parti Kadın Kolları Genel Başkanı Lütfiye Selva Çam görüştüğü Dilek Durak’tan, istifa eden 10 yönetici yerine yeni isimlerle 30 kişilik listeyi yeniden oluşturup göndermesini istedi.