Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Bursa’da kabus olan termik Orhaneli’nin geçim kaynağı

Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi tarafından kurulmak istenen termik santralçevresel etkileri nedeniyle Bursa’nın kâbusu haline geldi.

Buna karşın…
Orhaneli ilçesi için termik santral ve buna bağlı olarak kömür ocağı ilçenin geçim kaynağı olarak kabul ediliyor.
İlk bakışta çelişki gibi görünmekle birlikte, yaşamın gerçeğini işaret ediyor.
Şunu unutmamak gerekiyor:
Termik santrallar kömür havzalarına yakın kurulduğunda daha yararlı oluyorlar. Kömür havzaları yaşam alanlarından uzak oldukları için, yanına kurulacak termik santrallar da sorun oluşturmuyor.
Dahası…
Orhaneli gibi, Keles gibi ilçeler için kömür ocakları ve termik santrallar ekonominin en önemli çarkı olarak ilçeye can veriyor.
Gerçi…
Orhaneli’nde, termik santraldan çıkan küller çevrede suni tepeler oluşturdukları için coğrafyayı değiştirecekgörüntülere yol açıyorlar. Bununla birlikte, ilçede yaşayanlar yıllardır sağlık sorunları ile ilgili şikayetlerde bulunuyorlar.
Ama…
Üretimi olmayan, tarımı ve hayvancılığı gelişmeyen Orhaneli’nde, bu sütunlarda daha önce de yazdığımız gibi,ekonomiyi döndüren üç işletme var. Biri kömür ocağı, diğeri termik santral, bir diğeri krom üretimi yapan özel sektör firması.
Kömür ocağında 1.200 civarında çalışan var. Orhaneli Termik Santralı da 640 kişiye iş olanağı sağlıyor.
Yani…
Orhaneli’nde yaklaşık 2 bin kişi, kömür ve termik sayesinde para kazanıyor. Çalışanlar kazandıkları parayı çarşıda, bakkalda, fırında, pazarda harcıyorlar. Kömür ve termik tesislerinin ihtiyaçları da aynı yerlerden karşılanıyor.
Kısacası…
Orhaneli ilçesinin ekonomisi kömür ve termik sayesinde dönüyor.
O nedenle…
Orhaneli Termik Santralı’nın özelleştirilmesi kararı ilçede derin bir sessizliğe karşın büyük bir korkuya yol açtı.
Kısacası…
Bursa’da “termik santral yapılırsa” korkusu yaşanırken, Orhaneli’nde “termik santral satılırsa” korkusu var. Bu dayaşamın gerçeği olsa gerek.

 

***

 

Orhaneli’nde 2 bin aile işsiz kalma korkusu yaşıyor!

 

 

Bursa’da hissedilmiyor, açıkçası Orhaneli’nde yaşayanlar da seslerini pek yükseltmiyor ama ciddi anlamda bir“Termik santral satılırsa işsiz kalma” korkusu var.
Özelleştirme kararı alınan termik için teklif verme süreci 24 Kasım’da sona erecek, ihale 15 Aralık’ta tamamlanacak. 2015 yılı ağustos ya da eylül aylarında santralın yeni sahibine devredilmesi planlanıyor.
İşte…
Bu tedirginlik yaşayan Orhaneli’ni dün yöre için son dönem elini en fazla taşın altına sokak kişi olan Erkan Aydınziyaret etti.
Yöreyi temsil eden Dağ-Der’i başkanlığı döneminde Bursa’nın en etkili sivil toplum örgütü haline getiren, 30 Mart yerel seçiminde de CHP Osmangazi Adayı olan Erkan Aydın termik santral ve Gümüşpınar’daki kömür ocağında çalışanlarla görüştü.
Dönüşte izlenimlerini sorunca da şunu anlattı:
“Yaptığım görüşmelerde şunu gördüm: Yöre halkı, Orhaneli Termik Santralı özelleşirse işsiz kalacağı korkusu yaşıyor. Çünkü insanlar geçimlerini burardan sağlıyorlar,.”
Şunu ekledi:
“Yalnızca çalışanlar değil, esnaf da kaygılı. Onlar da ticari hayatın duracağı korkusunu yaşıyorlar.”
Şunu anımsattı:
“Bölgemizde daha önce yapılan özelleştirmeler var. Bunlardan birinde, tesisi alan firma araçların benzinini bile Kayseri’den getiriyor. Bunlar insanları korkutuyor.
Üzerinde durduğu şu:
“İlgililerle konuştum. Personel giderleri yıllık cironun yüzde 10’unu geçmiyor. Ama çalışanlar özelleştirme sonrası işsiz kalacakları korkusunu fazlasıyla hissediyorlar. Çünkü bu gibi yerlerde genellikle maliyeti düşürmek için işten çıkarmalar yaşanıyor.”
Ardından…
“Bu korkuyu 2 bin civarında aile yaşıyor. Üstelik bu insanların büyük bölümü, Bursa’da yeni bir iş bulamayacak yaşta” dedi ve şunu önerdi:
“Termikte maliyet kömür nedeniyle yüksek. Eğer kömürde gideri arttıran etkenler ortadan kaldırılırsa, özelleştirmeye de gerek kalmaz.”

 

***

 

İP: Termikteki özelleştirme cumhuriyetin de tasfiyesi

 

 

İlginç olan şu: Orhaneli’nde insanlar termik santralın özelleştirilmesiyle işsiz kalma korkusu yaşıyorlar, ama seslerini çıkaramıyorlar. Bursa da konuyu pek algılayamıyor.
Buna karşın…
Başından beri Orhaneli’ndeki özelleştirmeye karşı çalışan yapılar var. Bunlar arasında İşçi Partisi en başta geliyor.
Peki…
Orhaneli’nde siyasi iddiası çok fazla olmamasına karşın, İP neden termikteki direnişe öncülük yapıyor?
Soruyu…
İşçi Partisi Bursa İl Başkanı Nadir Erol cevapladı:
“Biz özelleştirmeyi kamu kurumlarının ortadan kaldırılması, dolayısıyla da cumhuriyetin tasfiyesi olarak görüyoruz. Çünkü, ulus devleti yok etmek için önce cumhuriyetin kurumlarını yok etmek isteyenler var.”
Ardından…
Parti programı gereği, stratejik öneme sahip enerji özelleştirmesine karşı olduklarını ifade eden Erol, özelleştirmenin“eşit dağıtımı engellediği” görüşünü dile getirdi.
Şunu da ekledi:
“Bu kurumlar cumhuriyetin kaleleridir. Biz böyle görüyoruz. Orhaneli Termik Santralı da bizim için son kaledir. O son kale düşmez. Bütün mücadelemiz bunun için. Özelleştirmeyi yaptırmayacağız.”

 

***

 

Cep Tiyatrosu’nda “Teklif” var

 

 

Bursalı tiyatro sanatçısı Kamil Atliman, cep tiyatrosuyla Korupark’ta kahkaha fırtınası estiriyor.
Atliman bu sezona da Funda Gingiren, Ayşen Berzerek, Vahit Özener’le birlikte rol aldıkları Teklif adlı oyunla başladı. cuma akşamları saat 20.30’da Korupark UKM Cep Tiyatrosu’na gidenler pişman olmaz.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X