Kamuoyu araştırması denildiğinde akla önce “Bugün seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?” sorusuna cevaplarla oluşan seçim tahmini anketleri geliyor.
Oysa…
Bilimsel araştırmalar yalnızca hangi partiye oy verileceği sorusunun cevaplarıyla sınırlı değil.
Özellikle…
Bugünkü gibi seçim öncesi süreçlerde seçmen tercihlerini belirleyen eğilim araştırmaları önem kazanıyor. Bu araştırmalar da seçmen profili yanında, eğilim hareketlerini de ortaya koyması bakımından önemli.
Nitekim…
Betimar Genel Müdürü Gürkan Duman’ın hangi partiden hangi partiye oy geçişi olduğunu gösteren araştırmasını bu sütunlarda ” Sanılanın aksine, oy hareketi en fazla AK Parti-MHP arasında!” başlığıyla aktardık.
Görünen o ki…
Tabloda MHP oyları ve MHP oylarındaki hareket dikkat çekiyor. Yorumu da Duman şöyle yaptı:
“2011 genel seçiminde MHP Bursa’dan yüzde 14.4 oy almış. Araştırmaya göre, 2011’de MHP’ye oy veren seçmenin yüzde 84’ü yine oy verme eğiliminde. “
Ardından…
Genel eğilim olarak MHP’nin kendi tabanının yüzde 10-11’lik bir seçmen kitlesi oluşturduğuna dikkat çektikten sonra , MHP’nin oy aldığı partileri ve araştırmadaki oranları anımsattı:
“MHP’ye AK Partiden yüzde 2.93, CHP’den 1.56, diğer partilerden 0.26 oy geldiği araştırmada görülüyor.”
Şu vurguyu yaptı:
“Bir başka araştırmaysa MHP’nin ilk kez bu seçimde oy kullanacak yeni seçmenden de yüzde 2.43 oy alabileceği görülüyor.”
Bunun anlamı şu:
“MHP’ye oy veren seçmenin genel oyu içinde MHP’nin kendi tabanının payı yüzde 58.31’i oluşturuyor. Diğer partilerden gelen oylar toplamı ise yüzde 41.69 oluyor. Yani MHP dışarıdan hayli yüksek oranda oy alıyor.”
Bu sonucu da “MHP oylarını arttıran parti” olarak yorumluyor.
Anladığımız şu:
7 Haziran seçiminin sonucunu, özellikle de Bursa’daki milletvekili dağılımını daha çok MHP’nin oyları belirleyecek.
MHP’de seçim çalışmalarına en hızlı başlangıç Yıldırım’dan!
Seçim hazırlıkları kapsamında MHP diğer partilerden farklı bir yol izledi. Belki de böyle bir yol izlemek zorunda kaldı.
Farklılık, önce ilçe ve il kongrelerinin seçim öncesi yapılmasıyla başladı. Kongreler de Bursa’da da teşkilat yapısında ciddi yapısal değişiklik getirdi.
Ardından…
Diğer partilerin aday çalışması başlattığı süreçte MHP kurultayını tamamladı. Sonra da hızlandırılmış bir aday adayı değerlendirme süreci yaşadı. Daha değişik bir ifadeyle söylemek gerekirse, hızlı ama sıkı kontrollu süreç geçirdi.
Bugün için de…
İddialı partiler seçim beyannamesi açıklayıp sahaya çıktılar ve adaylarıyla çalışmaya başladılar. Gerçi MHP de saha çalışmasına başladı, ama seçim beyannamesi 3 Mayıs’ta açıklanacağı için o çalışmalar olması gereken tempoya henüz ulaşmadı.
İşte…
Böyle bir süreçte MHP’de teşkilatlar anlamında en hızlı seçim çalışması hafta sonunda Yıldırım İlçe’den başladı.
MHP Yıldırım İlçe Başkanı Erkan Subaşı ve yönetimi ilçede yaya hareketliliği fazla olan Setbaşı Mahfel önünde stant oluşturdu.
Bu stantta milletvekili adayları Kadir Koçdemir, Gülten Kavut Sürücü ve Hatice Deniz vatandaşla bire bir buluşurken ortaya renkli görüntüler de çıktı.
İlçe Başkanı Subaşı, vatandaştan büyük ilgi gördüğünü söylediği stantları Yıldırım’ın tüm mahallelerinde oluşturacaklarını açıkladı.
Gökdere Teleferik İstasyonu için yeni özgün proje hazırlandı
Yıllarca Bursa’nın sembolleri arasında yer alan ve Uludağ’a taşımacılık yapan teleferik modern teknolojiyle yenilendikten sonra kent içi ulaşım aracı haline de geldi.
Bir anlamda…
Bursa son yıllarda tanışıp sevdiği raylı sistem taşımacılığından sonra telli sistem taşımacılığı ile de tanışma fırsatı elde etti.
Üstelik…
İlk proje, teleferikle raylı sistem entegrasyonunu sağlamak üzere Teferrüç’ten Gökdere’ye hattın indirilmesi için hazırlandı. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe başlangıçta bu entegrasyonun sağlanacağı yer olarak Gökdere Bursaray İstasyonu’nu düşündü.
Hatta…
Bursaray İstasyonu üstüne teleferik istasyonu ilavesi için ilk çalışmalar yapıldı, kamuoyuna da bu taslakların görüntüleri yansıdı.
Ne var ki…
Teleferik için kent merkezi ana istasyonu olarak biraz aşağıdaki Zafer Parkı daha ideal yer olarak belirlendi. Proje de buraya yoğunlaştı.
İşte…
O çalışmayla birlikte Teleferik Gökdere İstasyonu için de Bursaray’dan bağımsız bir çalışma hazırlanıyor. Buna göre teleferik istasyonu Bursaray üstüne yapılacak ilave kata değil, istasyonun hemen üst tarafında Gökdere Meydanı’na yakın bir noktada zemine kurulacak.
Böylece telli sistem raylı sistemden ayrılıp, bağımsız istasyon haline gelecek.
Kent Konseyi’nden itiraz: Merinos’u miting alanından çıkarın
Bursa 1980 sonrası süreçte Şehreküstü’yü miting alanı olarak kullandı. Fakat, buradaki kavşağın kesilmesinden kent trafiği olumsuz etkilendiği için mitingler Gökdere’ye kaydırıldı.
Bununla birlikte…
Kent Meydanı’nın yapılmasından sonra, ikinci miting alanı olarak burası belirlendi. Hatta 2011 genel seçimi mitinglerinin çoğu Kent Meydanı önünde yapıldı.
Ne var ki…
Tramvayın devreye girmesiyle, içinden ray geçen Kent Meydanı miting alanı özelliğini kaybetti. Onun yerine 2013 yılında Valilik kararıyla Merinos Parkı ikinci miting alanı kabul edildi.
Bunun üzerine…
Hem Bursa Kent Konseyi toplantısında, hem de Büyükşehir Belediye Meclisi’nde “Merinos’un park olduğu ve mitinglere elverişli olmadığı için burada miting yapılamaması” kararları alındı.
Derken…
AK Parti ve CHP’nin Bursa mitinglerini 16 Mayıs’ta yapacakları açıklanınca yeni bir meydan krizi doğdu.
İki partinin genel merkezleri yoğunluk ve sıkışıklık gerekçesiyle programı değiştiremeyeceklerini söyleyince, CHP İl Başkanı Zafer Yıldız’ın açıklamasına bu sütunlarda yer derdik:
“Gerekirse Valiliğin gösterdiği ikinci miting alanı olan Merinos’ta mitingimizi yaparız.”
Böylece aynı gün iki farklı noktada iki büyük miting olasılığı doğarken, Bursa Kent Konseyi’nden yeni bir girişim geldi.
BKK’dan hafta içinde Bursa Valiliği’ne gönderilen yazıda, daha önce iki kez yapılan başvurularda olduğu gibi, Merinos’un miting alanı listesinden çıkarılması istendi.