Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Bursa’nın çifte kaybı: Yenişehir varken İstanbul’a gidilince turist de gelemiyor!

Köşe Yazısını Dinle

Konunun… Kritik iki boyutu var. Birincisi, pasif bırakılan Yenişehir Havaalanı yerine yıllardır Bursalılar yurt içi ve dışı hava ulaşımı için, İstanbul’daki Sabiha Gökçen Havaalanı’nı kullanmak zorunda kalıyorlar.

Deniyor ki:

“İstanbul çok yakın. Yenişehir’e gider gibi Sabiha Gökçen’e ulaşılıyor. Onun için Sabiha Gökçen de artık Bursa’nın havaalanı sayılır.”

Ne münasebet?..

İnsanlar kendi yaşadıkları kentteki havaalanı boş dururken, neden başka kente gitmek zorunda kalsınlar?

İkincisi…

Havaalanı İstanbul’da olunca Bursa’da çok az turist konaklıyor. İstanbul’da kalıp Bursa’ya günübirlik turlarla geliyorlar.

En önemlisi de şu:

Yurt dışı havayolu şirketleri Yenişehir Havaalanı’nı maliyet nedeniyle uçuş rotalarına almıyorlar. Çünkü, başka havaalanlarında Turizm Bakanlığı tarafından teşvik uygulanırken, Yenişehir kapsam dışı bırakıldı.

Öyle olunca da, yabancı firmalar için Yenişehir Havalanı uçuş maliyeti nedeniyle cazip olmaktan çıkıyor.

Nitekim…

Yakın geçmişte Kuveyt Havayolları, El Cezire Havayolları, Salam Air, Gulf Air gibi para harcama potansiyeli yüksek turist getiren firmalar Yenişehir’i rotalarına alsalar da maliyet hesabıyla uçuşlarını durdurdular.

Bu da…

İstanbul’a yakınlığın Yenişehir Havaalanı ve Bursa turizmi için avantaj değil, dezavantaj olduğu anlamına geliyor.

İşte…

Bu konuları, BURTİD kısa adıyla yeni kurulan Bursa Turizmcileri ve İş İnsanları Derneği Başkanı Doğan Sager gündemine aldı.

Hatta…

Bursa Valisi Mahmut Demirtaş’ı ziyaretinde öneri de getirdi:

“Bursa’ya Ortadoğu ve Avrupa’dan direkt uçuşla daha fazla turist getirecek yabancı havayolu şirketlerine yerel bazda teşvik uygulayalım.”

Kulağımıza…

Vali Demirtaş’ın konuyu önemsediği ve uygulanabilir bulduğu geldi.

Atılan adımı umut verici gelişme olarak görüyoruz. Bursa da destek olursa kent ekonomisine doping etkisi yapar.

 

Bursa turizm kaybında hesap çok büyük

Rakamlar… Bursa’nın sırf havaalanı dezavantajı nedeniyle yaşadığı turizm kaybının çok büyük olduğunu gösteriyor.

Örneğin…

Bursa’da gayrimenkul alan 30 bin civarı Ortadoğulu var. Bu insanlar evlerine gelip gidiyorlar.

Yanı sura…

Bir uçak 210 yolcu kapasiteli. En basit hesapla, bir turist günde en az 350 Dolar harcıyor. 10 günde 3 bin 500 dolar demek. Bir uçakla, kent ekonomisine 735 bin dolar girmesi söz konusu.

 

Yaptığı işin görevini üstlendi: LÖSEV’de Aslı Metin Sakarya dönemi

Bir dönem… Olay Medya’da birlikte görev yaptık. İşinde titiz, enerjisi yüksek, içtenliğiyle farklı bir çalışma arkadaşıydı.

Aslı Metin Sakarya…

11 yıl önce, kısa adıyla LÖSEV olarak bilinen Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı’nda Bursa İl Koordinatör Yardımcısı olarak görev üstlendi.

Özellikleri ve fedakâr çalışmasıyla kendini LÖSEV ailesine de sevdirdi ve kabul ettirdi. Dahası ürettiği projeler ve yardım organizasyonuyla LÖSEV’e çok şey kattı.

Hafta sonu da…

LÖSEV Genel Merkezi tarafından Bursa İl Koordinatörlüğü görevine getirildi. Yıllardır yürüttüğü görevin kurumsal anlamda da sorumluğunu üstlendi.

Bursa’da…

Kamusal anlamda başarılı çalışmalarıyla bilinen LÖSEV ailesi ve lösemili çocuklar için geliştirilen projeleri daha ileri taşıyacağından hiç kuşkumuz yok.

Biz de, “Hayırlı olsun” diyoruz.

 

DSİ’de bölge müdürü değişti

29 Haziran 2022’de… Yüksel Tazegül’ün yerine Bursa’ya DSİ 1. Bölge Müdürü olarak Çanakkale Bölge Müdür Yardımcısı Murat Şayan atanmıştı.

Şayan’ın…

Görev süresi 1.5 yıl sürdü ve Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı’yla yerine Aydın Bölge Müdür Yardımcısı olan İnan Gündüz geldi.

Gerçi…

DSİ’deki görev değişikliği listesi geniş kapsamlı, ama Bursa’da dere taşkınları sonrası olması dikkat çekti.

 

Bursalı genç ekonomist dil öğrenmeye gittiği Kore’de iş teklifi alınca kaldı

Bursa’da… Üniversite öğrencisi olduğu yıllarda Carrefour AVM’de çalışmaya başladı, hatta AVM’nin dergisinde kapak yüzü oldu.

Sonrasında…

Doktora için Ankara’ya gidip eğitimini tamamladı. Dr. Elif İşgürak genç bir ekonomist olarak Amerika ve İngiltere’den iş teklifleri aldı, ama Kore’ye gidip Korece öğrenmek istedi.

2 yıla yakın süredir de Seul’da yaşıyor.

Bu süreçte, güzelliğiyle dikkat çeken Bursalı genç ekonomiste modellik teklifi gelince Seul’de kalmaya karar verdi.

Seul’u anlatırken…

“Güvenli ve huzurlu bir şehir” diyen Dr. Elif İşgürak, sağlık hizmetini sıkıntı buluyor ama cep telefonuna gelen deprem uyarılarını önemsiyor.

İlgisini en çok çeken yerlerin ilk sırasında müzeler ve tarihi mekanlar var.

Alışveriş merkezleri konseptini de çok farklı buluyor. Kore dizilerinden etkilenen gençlere ise “Unutmayın, izledikleriniz yalnızca dizi” uyarısı yapıyor.

 

Filenin Sultanlarını Japonya’da yalnız bırakmadı

Bursalı… Genç ekonomist Dr. Elif İşgürak eğitimin yanında sosyal yaşama da önem veriyor. Filenin Sultanları eylül ayında Japonya’da maçlarını oynarken onları yalnız bırakmadı, Türkiye Büyükelçiliği’nin de ziyaret etti.

Tokyo izlenimlerini de şöyle paylaştı:

“Maça yetişmek için acele ederken yol sorduğum bir Japon metro biletimi alıp, salona kadar götürdü. Taksilerde ise eskiden büyüklerimizin televizyon üstüne koydukları dantel örtüler var.”

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X