Bugüne kadar… Bursa’nın kamuya ait spor yatırımları kentin merkezinde yapılıyordu. Son dönem, kentsel gelişimiyle Nilüfer cazibe merkezsi haline gelince spor salonu yatırımları Nilüfer’e yapıldı.
Buna karşın…
Kentin doğusundaki Yıldırım’a bugüne kadar yalnızca Yıldırım Belediyesi tarafından Mimar Sinan spor salonuyla Yakın Çevre Yolu üzerinde bulunan Yunus Emre kompleksindeki spor salonu ve yüzme havuzu kazandırıldı.
Bir de…
Atıcılar’daki yüzme havuzuyla Büyükşehir’in yaptırdığı Erikli’deki havuz kentin doğusundaki spor yatırımları olarak dikkat çekiyor.
İşte…
Bu spor yatırımı eksiği şimdi büyük bir proje ile kapatılıyor.
Dahası…
Kentin batısındaki spor yatırımlarına doğuda denge getirecek olan proje, aynı zamanda Türkiye’nin en modern spor kompleksi olarak ortaya çıktı.
Çünkü…
İçinde 2 bin kişilik 4 tribünden oluşan spor salonu, olimpik yüzme havuzu ve olimpik ölçülerdeki jimnastik salonu olan başka kompleks hiçbir yerde yok.
Üstelik…
Yıldırım’da, Ankara Yolu üstündeki Otosansit’in girişinde bulunan ve eskiden Karayolları’na ait araziye yapılacak kompleksin içinde yer alan jimnastik salonu, Bursa’nın tek jimnastik salonu olacak.
Aynı zamanda…
Yıldırım’daki spor kompleksi, yapımı yeni biten Ankara’daki benzerinden hem daha büyük, hem daha modern ve kapsamlı olacak. Spor alanları yanında otoparktan kafelere kadar tüm projeler bitti.
Bu amaçla…
Ankara’da dün çok özel bir görüşme gerçekleştirildi. Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan’ın makamındaki görüşmede, AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanvekili Hüseyin Şahin ile Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali ve İl Gençlik Spor Müdürü Dr. Süleyman Şahin bir araya geldiler.
Yaklaşık 8 dönümlük alanda 22 bin 500 metrekarelik inşaatla ortaya çıkarılacak komplekse ait tüm ayrıntılar ele alınırken projenin hedefleri de belirlendi.
Buna göre…
Yaklaşık 40 milyon liraya mal olması beklenen Bursa’nın doğusundaki spor yatırımının ihalesi 20 Nisan’da yapılacak. Temmuz ayında, özellikle de bayram sonrası tesisin temeli atılacak. 2 yılda da bitirilmesi hedefleniyor.
Santraller durunca, Bursagaz alternatiflere yöneldi!
Anımsıyoruz da… Bursagaz Genel Müdürü Ahmet Hakan Tola geçen yıl yine bu tarihlerdeki basın toplantısında doğalgaz çevrim santrallerinin durması nedeniyle taşıdıkları-sattıkları doğalgazda azalma olduğunu söylemişti.
Benzer cümleleri dün de tekrarladı. Gerek Bursa’daki BİS enerjinin çekilmesi, gerek Ovaakça santralinin durması gibi nedenler Bursagaz’ın taşıyıp sattığı doğalgaz miktarını daha da azaltmış.
Bu azalmada, devreye girmeye başlayan hidroelektrik ve rüzgar santrallerinin etkisi unutulmamalı.
Zaten…
Tola da bu yıla ilişkin hedefleri açıklarken santrallerdeki çekilmenin süreceğini, o nedenle daha az doğalgaz taşıyıp satacaklarını öngören tablo ortaya koydu.
Nedeni belli: Bursagaz’ın en büyük doğalgaz müşterileri çevrim santralleri.
Çarpıcı bir nokta da şu:
Bursagaz’ın bitmek üzere olan Esentepe’deki yeni genel müdürlük binasında doğalgaz kullanımı yanında rüzgar enerjisi de üretilecek.
Buna karşın…
Doğalgaz kullanan bölgeler genişlediği ve konut sayısı arttığı için, sanayide ve konutlarda doğalgaz tüketiminde ciddi yükselme var.
Bu nedenle olsa gerek, Bursagaz’ın bir yandan doğalgaz kullanan abone sayısını arttırıp bölgeleri genişletirken, diğer yandan yeni yatırım alanlarına yöneldiğini gördük.
Örneğin…
Karamehmet Grubu’ndan milleni.com adlı şirketi satın almışlar. Gerçi, bugün için 120 bin abonesiyle küçük bir şirket, ama bu yolla internet servis sağlayıcılığı ve internet üzerinden görüntülü telefon aboneliği sistemini geliştirmeyi planlıyorlar.
Aynı şekilde…
Elektrik dağıtımına yönelik projelerinde de ileri aşamaya gelmişler.
Bunlar işin ticari ve teknik yönleri. Toplantıyı izlerken şunu düşündük:
Doğalgaz dağıtımı ve tahsilatta sorun yaşanmadığı için Genel Müdür Ahmet Hakan Tola yönetimindeki Bursagaz kadrosu hiç tartışılmıyor.
Bu sorunsuzluk elbette yönetim başarısını gösteriyor.
İznik’te arkeologla doğalgaz kazısı
Bursagaz Genel Müdürü Ahmet Hakan Tola basın toplantısı sırasında, 2 yıldır yatırım yaptıkları ve bu yıl gaz vermeye başlayacakları İznik’le ilgili çok özel bir bilgi verdi.
Söylediğine göre…
Doğalgaz kazısı sırasında İznik’teki arkeolojik zenginliğin zarar görmemesi için 8 arkeolog kazı ekiplerinin başında görev yapmış.
Ayrıca…
6 kilometrelik bir kazı alanında mermer çıkmış. Patlatıp geçmek yerine özel yaptırılan bir makineyle mermer katman kesilerek en dar kazı yapılmış.
Bu kente trafik çilesini özensiz bürokratlar çektiriyor
Sabah saat 08.30… Mudanya yönünden kent merkezine gelirken Bademli girişindeki Gedik Plaza önünde trafik durdu. Meğer, Büyükşehir yol kenarındaki ağaçları 5 vinçle buduyormuş.
Devam ettik… Crown Plaza’ya ulaşabilmek için Orhaneli Kavşağı’ndan dönüp Carrefour önünden adım adım ilerledik. Marketin önündeki yolu değil de, Mihraplı’dan girişi tercih ettik.
Re var ki, geldiğimizde asfalt yaması için yol girişinin kesildiğini gördük. O trafikte Acemler-Timsah Arena-Mihraplı’yı dolaştık, 20 saniyelik mesafeyi neredeyse 20 dakikada aştık.
Diyeceğimiz şu:
Budama ve onarım elbette olacak, ama trafiğin en yoğun saatinde şart mı? Bu direktifleri veren özensiz bürokratlar ne yazık ki bu şehrin insanlarına trafik çilesi çektiriyorlar.