Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Bursa’nın petrolü de termal suyu: Sağlık turizmi Balkanları keşfetti

Köşe Yazısını Dinle

3 yıl önceydi… Recep Altepe döneminde Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı olarak yerel yönetim yatırımlarına yönelik çalışmalar yapan Bayram Vardar görevi devretmişti.

O günlerde…

Bir sabah buluşup Bursa üzerine sohbet ederken, bilgisayarını açıp “Bak Bursa’nın kurtuluşu bu projede” demiş, Sıcaksu bölgesinde planlanan Termal Turizmi Projesi’yle ilgili adımları anlatmıştı.

Şu sözü aklımızda kaldı:

Bursa’nın petrolü şifalı termal sıcak suyu. Biz de termal suyumuzu tıpkı petrol gibi değerlendirmeliyiz.”

2 gün önce…

Bu kez telefonda sohbet ederken “Bursa termal suyunun şifasını pazarlamak için Arap turiste yöneliyor. Oysa asıl Pazar Balkan coğrafyasındaki kendi akrabalarımızda” dedi.

Gerçi…

Kendisi de Balkan göçmeni olan Vardar’ın sorumluluk üstlendiği dönemdeki Sıcaksu Termal Projesi yatırımcı çıkmayınca değişti, alanın büyük bölümüne TOKİ tarafından satılmak üzere konut yapılacağı açıklandı, ama yıllarca üzerinde çalıştığı termal su–sağlık turizmi konusuna çok farklı bir pencereden baktı:

Balkan insanının tüm Avrupa’da akrabaları var. Bugün Avrupa’nın herhangi bir şehrinde, Balkan ülkelerinin farklı şehirlerinden gelen Balkan insanı bulmak mümkün. En çok yoğunlaştıkları ülkeyse şüphesiz Türkiye.”

Şunun da altını çizdi:

Bugün herhangi bir Balkan şehrindeki birine sorsanız Türkiye’de akrabalarının bulunduğunu söyler. Akrabalarının yoğunlaştığı şehir ise hiç şüphesiz Bursa.”

Üzerinde durduğu şu:

Bursa sahip olduğu zengin termal su kaynaklarıyla Türkiye’nin başkenti.”

Bu noktada…

Avrupa’daki termal tesislerinde Balkan ülkelerinden akrabalarımızla karşılaşılacağını anımsatıp şunu önerdi:

Balkanlar’daki topluluklarımızda neredeyse herkesin Bursa’da akrabası var. Sağlık turizmi için Avrupa’ya gideceklerine fiyat avantajı yanında akrabalarının olduğu Bursa’ya daha kolay gelirler.”

Türkiye Avrupa’dan, Bursa İstanbul’dan avantajlı

Bir dönem… Büyükşehir Genel Sekreter Yardımcısı olarak projeler üreten Bayram Vardar, proje ürettiği termal için “Evliya Çelebi Bursa’dan bahsederken 3 bin hamam olduğunu söyler” dedi ve ekledi:

Sıcak su şifadır. Bursa’yı sağlık turizminin yükselen yıldızı yapan bu.”

Sağlık turizmindeki yeni hedef için şunu söyledi:

Balkanlar için sağlık turizminde Türkiye Avrupa’dan, Bursa da İstanbul’dan avantajlı.”

Öncelikleri eğitim, hedefleri anlamlı: Her şey kız çocukları okusun diye!

Türkiye’deki kuruluşu 1963, Bursa’da ise 1971… Feridun Malcılar başkanlığındaki kurucu yönetimde Cüneyt Pekman, Memduh Gökçen, Nuri Erbak, Fahir Sabuniş, Doğan Yılmazipek yer almışlar.

Şu an…

Bursa’da 15 Lions Kulübü’nde 410 üye var. Gençlerin oluşturduğu 5 Leo Kulüp de bulunuyor.

Bununla birlikte…

Bursa’da üyeleri kadın ilk kulüp olarak 1981’de Bursa Lioness kurulmuş. 1991’de de Nilüfer Lions Kulübü adını almış.

Dün…

Bir grup meslektaşımızla Nilüfer Lions Kulübü Başkanı Beril Baylan ve yönetimindeki Çiğdem Karagöz, İffet Ebubekir, Zeynep Aysan, Orkide Alakoç, İsmihan Kesim, Cana Sunalp Arar, Zennur Meriç, Çiğdem Gerçeksi, Özlem Can’ın konuğu olduk.

BUSİAD kurucusu rahmetli Doğan Ersöz’ün kızı olan Baylan’ın en önemsediği şu:

Anneler çocuğun her şeyiyle ilgilenip, yetişmesini sağlarlar. Bu nedenle kız çocuklarının okuması çok önemli. Biz de okusunlar Kırçiçekleri projesi uyguluyoruz.”

Tavşanlı’da Orta Tunç Çağı için kazdı

Murat Başlar’ı üstlendiği Bursa Kent Konseyi Genel Sekreteri göreviyle tanıyoruz, ama arkeoloji tutkusunu bilenler az.

20 yıl arkeoloji projesi ürettikten sonra Batı Anadolu’nun en büyük Tunç Çağı höyüklerinden Tavşanlı kazısında yaşadığı heyecanı, “Orta Tunç Çağı’na tarihlenen tabakanın yer aldığı açmada bir arkeoloğun yaşayabileceği tüm deneyimi yaşadım” ifadeleriyle aktardı.

Bursa’nın üçüncü üniversitesi olacak: Mudanya Üniversitesi’ne yoğun ilgi

İlk hedefi… Bursa’da özel okul denildiğinde son dönem ilk akla gelen isimler arasında yer alan Sınav koleji yanında Çocuk Üniversitesi kurmaktı. 5 yıl önce bunu başardı.

Şimdi…

Bursa Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı olarak Bursa’ya dünya çapında üniversite kazandırmak hedefiyle yola çıkan Gıyasettin Bingöl, tüm dikkatini kentin üçüncü üniversitesi olan ve yeni eğitim-öğretim döneminde öğrenci almaya hazırlanan Mudanya Üniversitesi’ne verdi.

Bugünlerde…

Son günlerde neredeyse inşaat alanından ayrılmayan Bursa Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı Gıyasettin Bingöl, bir yandan da kentin siyasetçilerini kampus alanında konuk ediyor.

AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan da Mudanya Üniversitesi Kampusu’nda ziyaret ettiği yakın dostu Gıyasettin Bingöl’ün heyecanına tanık oldu.

Babacan İnegöl kongresine geliyor

Şunu biliyoruz… Seçime katılabilmek için gerekli teşkilatlanma barajını aşan DEVA Partisi, yasal zorunluluk kalmadığı için Bursa teşkilatlanmasında acele etmiyor.

Yine de, ilçeler tek tek oluşturulup kongreleri yapılıyor.

İnegöl İlçe kongresi de 24 Eylül Cuma günü saat 14.30’da yapılacak. Kongre için İnegöl’e gelecek olan DEVA Genel Başkanı Ali Babacan, toplantı sonrası basınla sohbet planlıyor.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X