Şu bir gerçek ki… Hem devlet, hem yerel yönetimler çevre konusunu çok geç öğrendiler. Hatta, başlangıçta çevrenin önemine karşı direnç bile gösterdiler.
Fakat…
Günümüzde çevre bilinci arttı, üstelik daha iyi bir yaşam yolunun çevreden geçtiği anlaşıldı.
O bakımdan…
Devlet ve yerel yönetimler çevre konusuna daha fazla önem verir hale geldiler. Buna ihracatçı sanayinin karşısına çevre kriteri çıkması eklenince çevreci üretim kendiliğinden zorunlu oldu.
Şimdi…
Yerel yönetimlerin çevre bilinci Bursa Büyükşehir Belediyesi yeni projesiyle bambaşka bir boyuta ulaşıyor. Projenin Bursa’yı en özel kent yapacağını söylemek bile mümkün.
Çünkü…
Kentin kirini akıttığı kanalizasyonların toplandığı arıtma tesislerinde biriken atık çamuru artık doğaya atılmayacak, kenti aydınlatan enerjiye dönüşecek.
Bunu da…
Olay Televizyonu’ndaki Her Açıdan programında konuk ettiğimiz Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe açıkladı.
Söze…
“Arıtma tesislerinde atık suları arıtırken arıtma çamuru birikiyor. Bunu nasıl yok edebileceğimizi düşündük” diye başladı ve şunu söyledi:
“Amerika’da, New York ve Cincinnati’deki arıtma tesislerini incelerken son teknolojiyi gördüm. O sistemde çamur kendi kalorisiyle yakılıyor ve bu da enerjiye dönüşüyor. Hem atık yok oluyor, hem enerji üretiliyor.”
Ardından…
“Benim mesleğim basınçlı kaplar ve buhar kazanları” dedi ve şunu anlattı:
“Bursa’ya döndüğümde ‘Biz bunları yaparız’ dedim. Yapılamayacağını düşünenler oldu, ama kimlerle çalışabileceğimizi söyledim. Şimdi Mustafakemalpaşa’da bir Bursa firması kazanları üretiyor.”
Sistemin özelliğini de açıkladı:
“Atık çamurumuzu ölçtük, 3600-3800 kalori arası. İyi bir linyit kömürünün kalorisi de 3800. Akışkan yataklı kazanda çamuru doğalgazla tutuşturup, ısıyı 800 dereceye yükselteceğiz, sonra da doğalgazı keseceğiz.”
Şunu sözlerken de gözleri aydınlandı:
“3600 kalori çamurumuzdan elektrik elde etmek üzere ilk etapta 2.5 megavat gücünde bir santral kuracağız. Böylece kendi enerjimizi karşılayacağız. İleride bu sistem büyür, kenti de aydınlatır.”
Bursa’ya çevre teknolojisi geliyor
Arıtma tesislerinde biriken atık çamurunun elektrik enerjisine dönüştürülmesi çevre teknolojisi için çok önemli. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe şu anda Mustafakemalpaşa’daki Eralp Makina’da üretilen kazanlardan umutlu:
“Yakında bu teknoloji Türkiye’nin her köşesine Bursa firmaları tarafından kurulacak. Çünkü burada deneyim elde ediliyor.”
Şunu da ekledi:
“Aslında dünyada da iddialı olabileceğimiz bir teknoloji bu. Başkaları 3 liraya yapıyorsa biz 2 liraya mal edeceğiz ve daha kaliteli olacak. Biz de öncü olmanın mutluluğunu yaşayacağız.”
Sahillere 4 arıtma, sıra Çalı bölgesinde
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe çevre adına yapılan yatırımları anlatırken arıtma tesislerine de değindi:
“Yalnızca kent merkezinde değil, dışarıda da arıtmalar yapıyoruz. Örneğin sahillerimize 4 arıtma tesisi yapılıyor. Artık denize hiçbir şey atılmayacak, denizlerimiz temiz kalacak.”
Şu bilgiyi de verdi:
“Merkezde kentin doğusundaki dereleri temizledik. Dereler artık temiz akıyor. Batı tarafında geri kaldığımızı görünce şimdi Çalı-Kayapa-Hasanağa bölgesine yoğunlaştık.”
Altepe güvencesi: Kesilen ağaçlar yerine daha büyükleri
Tramvayı Kent Meydanı’ndan Terminal’e götürecek proje için İstanbul Caddesi orta refüjündeki ağaçların kesilmesi kamuoyunda üzüntüye yol açtı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ise konuya yaklaşımında öncelikle kente güvence verdi:
“İstanbul Caddesi projesi çok önemli. Kent Meydanı-Otogar arasında güzel bir sistem kuruyoruz. Kesintisiz raylı ulaşım olacak. Kent Meydanı, Beşyol, Panayır kavşakları yapılıyor. 9 istasyonla tramvay mekik gibi çalışacak.”
Ardından…
“Her şeyin en iyisini yapmak istiyoruz” dedi ve devam etti:
“Yaptığımız parklara artık fidan değil, büyük ağaçlar dikiyoruz. Hüdavendigar Parkı’nda en genci 12 yaşında binlerce ağaç diktik. 70 yaşında çamlar var. Kimini başka yerden taşıdık, kimini satın aldık.”
Sonra da…
İstanbul Caddesi’nde kesilen ağaçlarla ilgili, “Burada, akasya gibi taşınması avantaj olmayan ağaçlar kesildi” dedi ve şunu açıkladı:
“Projeye göre tek sıra ağaçlar olacak. Hiç kimse endişelenmesin, oraya en güzel ağaçları getiririz. 30-40 yaşında ağaçlarla yolu değiştiririz.”
Şunu da ekledi:
“Dikkat edilirse Bursa’nın yaz görüntüsü değişiyor. Her köşeye büyük ağaç dikiyoruz, sayıları da sürekli artıyor. Orta refüjleri de çok önemsiyoruz ve buralardaki ağaçları kentin aksesuarları görüyoruz.”
Aslı kitabıyla fuarda, dizisiyle ekranda, filmiyle sinemada
Hani “Çocukluğunu bilirim” dediğiniz insanlar vardır ya, Emel Erkul’un kızı Aslı Zengin bizim için öyle biri. Çocukluğunu bildiğimiz Aslı’nın sinema ve televizyon dünyasında yıldız gibi parlamasını gururla izliyoruz.
Önce…
Sinemada Romantik Komedi film serisinin senaristi olarak çıkış yaptı. Sadece Sen üçüncü sinema filmi senaryosuydu. Sonra Evliliğe Giden Yol adıyla ilk kitabını yazdı.
Ardından…
Reyting rekorları kıran Kiraz Mevsimi, Çilek Kokusu, Başrolde Aşk gibi televizyon dizilerinin senaristi olarak çıkışını sürdürdü.
Bugün de…
İkinci kitabı olan İki Veda Bir Aşk ile Tüyap’ın Bursa Kitap Fuarı’nda. Saat 16.00’da Destek Yayınları standında kitabını imzalayacak olan Aslı’nın yazdığı yeni dizi haziran ayından itibaren Fox TV’de ekrana gelecek.
Bu yaz bir de sinema filmi çekilecek.
Bursa basını yasta… Her hafta bir arkadaşı kaybediyoruz
Geçen hafta kaybettiğimiz Kent Gazetesi Yazarı Metin Carav’ın üzüntüsü henüz geçmeden dün Erhan Tamiş’in vefat haberi geldi.
Bir dönem Olay’da birlikte çalıştığımız Erhan spor basınının karıncalar gibi sessizce çalışan isimlerinden biriydi. Bugüne kadar kimseyi kırdığını, incittiğini hiç görmedik, duymadık.
6 yıldır görev yaptığı Bursaspor TV’de genç takımın maçını anlatırken geçirdiği kalp krizi sonucu aramızdan ayrıldı. Yani ekranda ve elinde mikrofon varken, dahası görevi başındayken yaşamını kaybetti.
Bursa basını olarak üzgünüz. Metin’e ve Erhan’a Allah’tah rahmet diliyoruz. Başımız sağolsun.